Скокът на доходите разби бизнеса с бързи кредити!?

Българинът търси дългосрочно кредитиране, а не заем до заплата
Обновена: 3 сеп 2018 17:38 | 3 сеп 2018 15:45, Камелия Цветанова
60
Скокът на доходите разби бизнеса с бързи кредити!?
Снимка: Булфото, архив

Бързите кредити, популярни като заем "от заплата до заплата", губят темповете си на растеж. Към юни 2018 г. те са се свили до 2,4 млрд. лв. срещу 2,6 млрд. лв. в края на юни 2017 г.

Намалението е с 225,7 млн. лв., или с 8,5%, спрямо края на второто тримесечие на 2017 г. и с цели 14,7%, или с 418,4 млн. лв., в сравнение с края на март тази година, отчете БНБ.

Продадените кредити към началото на лятото на годишна база са 133,6 млн. лв., а закупените – 39,4 млн. лв., сочат още данните.

Общият спад при небанково кредитиране е главно за сметка на късите кредити - със срок до 1 година и от 1 до 5 години.

Най-кратките заеми- със срок за погасяване до 1 година, са 510,3 млн. лв. в края на юни 2018 г.

И докато намалението спрямо юни 2017 г. е само с 0,7%, или с 3,4 млн. лв., то е с цели 11%, или с 62,9 млн. лв., в сравнение с края на първото тримесечие на тази година, показва банковата статистика.

Намаление има и при вземанията по кредити с матуритет от 1 до 5 години - през юни 2018 г. те са 629,5 млн. лева, намалението им на годишна база е с 15,9%, или с 119,1 млн. лв., а намалението спрямо март т.г. е още по-голямо - с 22,1%, или със 178,1 млн. лв.

Данните показват, че и компаниите за кредитиране трайно са се насочили към заеми със срок за погасяване над 5 г. Те са 1 млрд. лв. в края на юни и са единствените, които растат - с 1,4%, или с 14,4 млн. лв., спрямо края на юни 2017 г. А намаляването спрямо март т.г. е най-малко в сравнение с останалите - само с 10%, или със 112,7 млн. лв.

Относителният им дял в общия размер на вземанията по кредити нараства от 37,6% в края на юни 2017 г. до 41,6% сега.

Необслужваните кредити към небанковите институции към края на юни 2018 г. са общо 278 млн. лв. и са намалели за една година с близо една трета - 29,7%, или със 117,7 млн. лв., а спрямо март - с 18,9%, или с 64,8 млн. лв.

Устойчивият икономически растеж и очакванията за стабилност на икономиката доведоха до постоянен ръст на доходите от около 10%. Това позволява на все повече домакинства да не прибягват до спасителния пояс на бързите кредити, а да посрещат повечето си потребности с постоянния си доход, пише "24 часа".

Все повече фирми също не търсят толкова скъпите бързи заеми, тъй като увеличиха оборотите си и могат да финансират част от текущите си потребности, без да се харчат за скъпи лихви, ако ги получат като кредитиране.

Следствието от устойчивата икономика - рекордно ниското ниво на безработицата под 5,9%, също намалява нуждата от добавки с висока лихва към домакинските и фирмените бюджети.

Втората основна причина са банките, които пренесоха битката си за клиенти със специализираните в кредитиране компании в тази ниша. Всички банки вече предлагат бързи и малки заеми, с почти същата бързина при одобряването и отпускането, но с по-атрактивни лихви. Разликата в лихвените нива понякога стига и до 1% в полза на трезорите.

Дигитализацията и онлайн банкирането отнемат друго относително предимство на фирмите за бързи кредити - одобряване и отпускане на заемите онлайн, без опашки и разходка до банков офис. Освен това трезорите обвързват заемите с други пакетни услуги- например по-ниски такси при управлението на сметки, атрактивни лихви по депозити, по-ниски такси при теглене от банкомат и др.

Отговорът на специализираните кредитни компании е навлизане в доскоро запазени територии на банките. Те също започнаха да предлагат все по-атрактивни кредитни продукти, да коригират лихвите в посока надолу и да избягват рисковите клиенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се въведе ? в България - ще се рабият и далаверите във фирмите НА соц. тарикатите с държавното имущество взето на тъмно.
30
50
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С 3800 след данъци някак си не ме интересува тва. Вместо да мрънкате, че нямате доходи, вземете работете нещо смислено,от което се изкарват пари. Програмистите започват от 1700 джуниър ниво.
29
5
 
43
 
! Отговори
Ай ай преди 5 години
Скокът на доходите бил разбил бизнеса с бързите кредити?!?!?! Страшен цирк. И статията е много ***. Доходите се увеличили, ама за разходите никой не пише. Това е поръчкова статия.
28
2
 
16
 
! Отговори
дебел депутат преди 5 години
в България се живее прекрасно :)
27
3
 
32
 
! Отговори
лъжци преди 5 години
Много важно ,че сте вдигнали с някой лев заплатите бруто ,когато всеки ден цакате хората на всички фронтове с нови увеличения и таксички даже и до печалбата от тото опряхте да не говоря за постоянното увеличение на стоките в магазина , ами ,тока ,газта ит.н.т.---излиза че говорите пред хората без никакъв срам как сте им увеличили доходите ,като ви е идеялно ясно ,че покупателнатае им способност е по-малко от преди 3години примерно...
26
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
г.рберашки долнопробни лъжи на които никои не вярва
25
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според официалната статистика, средната заплата за 2017 и 2018 пада. Но явно напушените бурналя от днеса са видяли някакъв скок на заплати. Явно антях им плащат за фейк нюз повече от преди.
24
8
 
43
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Какъв скок на доходите, бе лъжци! 80% от работещите в В България са на минимална заплата! Има картел на бизнеса, да не плащат повече! И как ще си позволиш бърз кредит с тези доходи? Икономиката н и срината! Хората нямат пари дори за храна, а една малка част от обществото държат парите, някои в кутии за обувки!
23
7
 
45
 
! Отговори
Да не ни завидитятЕС преди 5 години
Повишаването на доходите на българите ми причини проблеми със съня. Целия град си купиха ферарита и по цела нощ бръмчат.
22
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моят доход не е мърдал от 4 години! Освен при депутатите, не знам къде другаде има редовно покачване.
21
0
 
17
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Камелийче, научи разликата между "банка" и "трезор". Както и между "акция" и "облигация". Ще ти е от полза.
20
10
 
64
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Няма никакъв скок в доходите, просто хората масово се напариха с тия кредити и сега знаят, че едно такова временно спасение им излиза много солено. Масово хората имат поне един такъв кредит и като виждат какво връщат стискат зъби да върнат първия с които са се излъгали и повече не искат да чуват за бърз кредит! Не доходите пораснаха, а незнаещите се свършиха.
19
11
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв скок на доходите, недоносени ***? Стигнахте дъното с подмазването си на властта! Не знам как се гледате в огледалото, ***!
18
7
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
52 хиляди емигранти, 110 хиляди починали, това е сухата статистика за 2017 година. Ето откъде идва намалението на бързите кредити, а не от "вдигане" на доходите.
17
6
 
54
 
! Отговори
Дрън дрън дрън преди 5 години
Това е най тъпия мотив! Пълна глупост. Причината е че хората имат много кредити и не могат повече да вземат, банките смъкнаха критериите и лихвите, съответно със съшия доход плащаш по голям кредит, отделно 50 хил души по герберско време напускат страната, и това не са баба ми и дядо ми а млади хора излизащи и от пазара на кредити. Повишението на доходите с 50лв вече е дефакто намаление заради скока на ток газ вода храна бензин.....
16
2
 
57
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
И това ако не е поръчкова статия, не знам кое е!"Постоянен ръст на доходите от около 10%"?!Какво значи това? Че доходите нарастват с 10% месечно? Тримесечно? Годишно?
15
3
 
16
 
! Отговори
До 8 -бедняка преди 5 години
Ти да си учиш каквото ви е казала госпожата за през ваканцията ,че наистина ще има да ги сънуваш тия измислени 2000 лева ,ако останеш с този акъл.Човек който ги взима не перчи в нета ,невръстни пубере.Слушкай мама и тате да ти дават за сега ,пък като порастнеш и СЕ ИЗУЧИШ ще разбереш как се взимат два бона дете невинно и пъпчиво. Такива,,взимачи като теб ,с лопата да ги ринеш-250,000 нито учат нито работят.
14
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3В основата си бързите кредите са лихварство. Просто хората даващи бързи кредити се стремят да привлекат клиенти на които банките им отказват кредити. Дават им един бърз кредит, но с много висока лихва.
13
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всякакви бързи кредите от небанкови институции са неизгодни за клиента в дългосрочен план понеже лихвите са големи. Съветвам хората да не вземат бързи кредити.
12
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10След такъв коментар твоите доходи със сигурност ще скочат..... от 20 на 40 ст. Кажи нещо за цените на,нещата които съм изброил след тебе - газ, бензин, ток, застраховки....... и от там всички храни! Нещо май герберастията те тресе повече от разБойко