Война ли искат? Гръмогласието на крайнодесните след Кемниц

Не можем да ги обявим за враг, но какво искат те?
Обновена: 6 сеп 2018 13:53 | 6 сеп 2018 13:45,
200
Война ли искат? Гръмогласието на крайнодесните след Кемниц
Снимкa: Reuters, архив

В ЕС популисти, ксенофоби, расисти стават все по-гръмогласни. Искат да нападат и чакат нещо друго, голямо.

Велика Русия. Велика България. Но ние не можем да ги обявим за враг, казва Александър Кьосев в интервю за "Deutsche Welle".

Сблъсъците в Кемниц след убийството на един 35-годишен мъж привлякоха интереса на световните медии. Кои са прави? Протестиращите срещу миграцията, част от тях - неонацисти, или онези, които защитават отвореното, либерално и хуманно общество?

Александър Кьосев: По този въпрос се водят битки. В България те са символни, а ето на, в Кемниц те вече не са само символни, лее се кръв. На какво се дължи това, че в Източна Европа тези ксенофобски и националистически настроения са по-силни, отколкото на Запад? Въпросът е много труден, а отговорът трябва да бъде разгърнат в много исторически пластове. В момента се актуализира и взема на евразийско въоръжение една идеология, която дори не е толкова невярна: че това, което се случва сега, е колониално наследство на Запада, с което Източна Европа няма нищо общо. Както казах, това е от една страна вярно, но от друга - безкрайно манипулативно.

Още по темата


Кое е манипулативното?

Александър Кьосев: Когато си влязъл в един съюз - в случая ЕС - и си поел солидарно неговите ценности, неговата програма и неговите политики, трябва устойчиво да поддържаш тези ценности, програма и политики. А не да говориш исторически верни неща, които обаче се оказват съвременни политически манипулации. Нали искахме да живеем като "бели хора"? Е, ето, "белите хора" имат и своето бреме. С влизането в ЕС сме приели и неговото минало, носим отговорност за това.

Само за колониализма ли става дума?

Александър Кьосев: Не, не е само това. Демократическите и либерални идеи в Западна Европа на благоденствието формираха от една страна нещо като масов, късен етап на Просвещението, където идеята за универсалността на човешките права се разви изключително мощно и се превърна в граматика на мисленето на обикновените хора. Ето Ви примери: само преди 50 години хомосексуалността почти навсякъде беше престъпление, а към чернокожите имаше откровено расови предразсъдъци и сегрегация. Тези неща бяха преодолени и сега никъде в Европа хомосексуалността не е криминализирана, а дори расистките вицове се смятат за изключително лош тон - освен че расизмът е наказуем от закона. Тоест, има и не само юридическа, а всекидневна морална санкция. Така се мина през това късно Просвещение, където обаче Западна Европа със сигурност все още е доста по-напред, отколкото Източна.

Откъде идва тази преднина?

Александър Кьосев: Освен тоталитарното минало, което не е преодоляно и преработено, източноевропейските общества имат много по-малко досег с хетерогенни общности, с африкански или азиатски имигранти - за разлика от Западна Европа, която в това отношение има колониален опит. На Запад отдавна се е създала вече някакъв вид култура на съжителство, която, разбира се, не е идеална и безконфликтна - спомняме си какво се случи в парижкото предградие Сен Дени преди време, пък и не само там. И все пак Западна Европа има много повече опит с подобни хетерогенни, етнически, религиозни и национални малцинства. Докато малцинствата на Балканите, примерно, са главно собствено балкански, коренни или балкански бежанци. Тук няма човешки всекидневен опит за съжителство с африканци или азиатци - и това със сигурност създава страхове, фобии, митове и какво ли не още.

Има и още една причина. В състоянието на благоденствие в западните страни, което дълго време беше и състояние на академическо благоденствие на хуманитарното знание, в университетите се развиха хуманитарни академични елити, които започнаха да изследват идеята за права в нейните по-дълбоки бездни и парадокси. И започна да се говори за права на различните от най-различен порядък, стигна се до теория за флуидни и ситуативни идентичности, започна да се говори за права на животните, права на природата, за преходността на човека и хуманизма. 

И на растенията…

Александър Кьосев: Аз в случая не оцененявам всичко това. Само изтъквам, че това са предели, фронтове на мисълта и моралното питане, за които много хора извън университетите и извън тези елитарни активистки кръгове изобщо не бяха и все още не са подготвени. Те нямат нито мисловния, нито моралния инструментариум да се справят с подобна проблематика, която често ги скандализира. И изглежда тук пресолихме супата малко, защото тези елитарни идеи бяха твърде бързо (в историческия смисъл на "бързо") въведени в публичния дискурс, твърде бързо станаха официални ценности и бяха въведени в публични документи. Резултатът от тази прибързаност беше печален. Срещу тях изведнъж избухна популистка реакция, която се формира в традиционни националистически и ксенофобски контра-идеологии: последните са тлеели някъде отдолу като езици на омразата, само са чакали да се разразят. И те се разразиха - сега в публичността се говори така, че във всяка дума има омраза, гняв и желание да се натрие носа на тези свръхлиберални демократични елити. Появиха се и консервативни мислители и пропагандисти, които яхнаха вълната и набързо обявиха либерализма и демокрацията от либерален тип за мъртви.

В момента обаче със сигурност не съществува алтернатива на демократичните и либералните принципи и на правата на човека като универсална ценност: те са интелектуалната, морална и юридическа инфраструктура на съвременния свят, без която той би се разпаднал във войни. И въпреки това въпросните принципи и ценности имат огромен брой врагове - срещу тях има популистки тътен. А в Източна Европа той беше комбиниран с традиционния национализъм на тези общества.

След убийството в Кемниц

В Кемниц имаше голям рок- и пънк-концерт с 65-хилядна публика под надслов „Ние сме повече!". Хората, които мислят различно от неонацистите, ксенофобите и обикновените уплашени граждани, искаха да демонстрират, че те са мнозинството в Германия. Дали обаче такива битки трябва да се решават конфронтативно и с измерване на числеността, или пък трябва да се търси някакъв диалог в обществата, за да бъдат успокоени страховете на хората?

Александър Кьосев: В началото на 1990-те години живях четири години в Германия - в Гьотинген. Там всяка година имаше традиционни битки между така наречените "автономни" - крайнолеви младежи с неясна идеология - и така наречените "нацис" - крайнодесни младежи със също толкова неясна идеология. И настъпваха дни, в които Гьотинген беше затворен, горе летяха полицейски хеликоптери, магазините пускаха ролетките и заковаваха витрините, за да не бъдат изпочупени, хората си прибираха колите от улицата, а леви и десни вилнееха и се биеха. От цяла Германия прииждаха луди, за да се включат в тези битки.

Сега това се превърна в общо състояние на Европа. И какво като останалите сме повече? Първо - това не е сигурно. В Унгария например избирателите на Орбан са повече. Но дори и да сме повече, това не означава, че една голяма част от обществото, което мисли по този начин - наречете го популистки, консервативен, ксенофобски или дори расистки начин - може внезапно да бъде задраскана и да обявим всички тези, които мислят така, за враг. Ние трябва да живеем заедно с тези хора. Доскоро сме били съграждани и сме съществували сравнително миролюбиво. Сега ще влезем във война ли, какво? Освен всичко друго, тези хора, пак казвам, независимо как ще ги наричаме - дали популисти, десни, ксенофоби и пр. - дори да са малцинства (макар че и това не е сигурно), съвсем неоправдано се чувстват в победен възход. Умели идеолози им внушават, че идва нещо друго, голямо. Велика Америка. Велика Русия. Велика България, Унгария и Индонезия.  Затова и те самите, популистите, не са готови за диалог в момента - сега те искат да нападат, да се бият. А и средата им внушава това - за съжаление, публичният дискурс се е овълчил. В българската преса и в социалните мрежи се говори с ужасяващи метафори, които внушават, че опонентът е не-човек. И че сега не е време за диалог и за мир с такива не-хора, а е време за война.

Не искам да бъда песимист, но трябва да има диалог, трябва да има разбирателство. Само че не виждам в момента как това би могло да се случи. Войнолюбците стават все по-гръмогласни. Остава ни да се надяваме, че този път ние, миролюбивите, демократичните и либералните, ще заемем важната, определяща роля на мълчаливо мнозинство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в България като те нападнат Роми и те ограбят , пак ли това са Нацистите .............хаха смешен сайт е Днес.бг
45
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато бежанците станат повече от расистите в Кемниц ще видят кон боб яде ли.
44
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като иам кой да пише комнетари ше има и такива сглобени Текстове като тоа тука
43
1
 
68
 
! Отговори
Чичо Митко преди 5 години
Имам приятел женен за германка и живеещ там от 70те.Жена му не смее да излезе да разходи кучето им в парка до тях,както го е правила дълги години,защото непрекъснато има атакувани жени от мигрантите.Какво точно би я посъветвал автора? Според него тя усмихнато и любезно да им обясни че ,,така не се прави" и те според него ще се засрамят и влизайки в,,миролюбив диалог" ще покажат своето добро възпитание и само закачливо ще я щипнат на едно място. Ех Кьосев,ти май си от тия с шареното знаме?
42
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кубино-германеца какво общо има с дясно-радикалните , така и не стана ясно щото няма Nищо общо а е 100% FAKE NEWS
41
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой иска война в Европа затова се пускат милиони нелегални от друга култура и вяра, някой иска Югославия, но в по-голям мащаб.
40
23
 
8
 
! Отговори
баща Кубинец преди 5 години
Дойче веле забравили да кажат че убития в Кемнитц(Chemnitz) е с баща Кубинец тоест не е чист германец а реално *** или хора с Migrationshintergrund в Германия, но ние живеем в един ФЕЙК НЮЗ Свят където всичко е лъжи и измами така че нищо ново като Новина
39
37
 
4
 
! Отговори
антиимпериалист преди 5 години
Много гневнички ми се струват протестиращите в карлмарксщадт, както и редовните писещи тук , не могат да разберат ,, че империализмът свърши. Всички поробени африканци и азиатци, едва свързващи двата края в техните опоскани страни, сега се отправят на път и вече са пред вратите на гейропа. Оттам нататък идва интересното и забавното, а именно великото унищожение на остатъците от белия човек и заменянето му с пришълци. Съпротивата е безсмислена.
38
1
 
52
 
! Отговори
Курцио преди 5 години
Откакто сме влезли в ЕС,като източноевропейци носим солидарно само негативите на членството си, Александре!За всичко друго сме "втора ръка".Кел файда, че про..тките и ро мите могат да пътуват свободно из ЕвропатаЗатова горната статия си е чиста манипулация!Изобщоако от "Дойче веле" ви кажат, че няма да вали- за всеки случай носете си чадър!
37
17
 
0
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 5 години
До АнонименВсичко започва и сваршва сас АЛЛА Зайо
36
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Източноевропейци без документи не можеха да минат границата. Тези нахлуха с хиляди. СЕГА МЕРКЕЛ ДА СИ СЪРБА ПОПАРАТА, КОЯТО НАДРОБИ.
35
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западните `ценности` и западния либерализъм ни ги докараха.Сега се чудят какво да ги правят.
34
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя Коьосев да гледа да не го набарат неонацистите в Германия отново като миналия път го хванаха под моста с група бежанци БЯХА УБИЛИ ЕДНА УЛИЧНА КОТКА И Я ПЕЧАХА НА ОГЪН ЗА ДА Я ИЗЯДАТ обаче минаха неонацистите и ги сритаха във реката отогава бежанеца Кьосев мрази неонацистите.
33
21
 
5
 
! Отговори
антиимпериалист преди 5 години
Браво на дойче зеле, вие сте основен стълб в свещената борба на поробените народи, вече надигнали се и търсещи своето отмъщение в метрополията. Господ да благослови делото ви и утробите на всички мигранти, дошли и идващи към гейропа.
32
2
 
39
 
! Отговори
1948 преди 5 години
Колко ,,философски" и ,,мъдри" приказки е написал автора,явно книжен плъх! Ще го питам ако изнасилят и пребият жена му или дъщеря му/колко такива вече има/,Намушкат и убият брат му или сина му/също е ,,практика/ и попретрепят самия него,пак ли такъв ,,кабинетен" акъл ще дава.Сега е същото като в неговият Гьотинген само че ,,на терена" е една чернобрада ,неконтролируема п.а.п.лач от която в момента НЯМА СПАСЕНИЕ.Тя диктува ,,правилата" и става все по нагла.Като нашите със сините венци.ОТПОР трябв
31
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що за по*длога трябва да си за да питаш какво искат протестиращите от Кемниц? Не видяхте ли плакатите със снимките на убити германци? Убити, в мирно време, без причина!!! Защо! Защото шайка бандити, прииждащи да харчат парите на данъкоплатците, е решила за забавление да убива случайни хора по улиците и да тероризира жените.Нямам подходящи думи да изразя презрението си към автора на тая словесна диария...
30
24
 
1
 
! Отговори
антиимпериалист преди 5 години
Т.н. коренни германци намаляват все повече за щастие на човечеството. Великите мигранти от всички страни ще подпомогнат този свещен процес на заличаване на местните ***. Да живее Меркел, Да живее мулти-култи Германия и да се плодят арабите, за да обогатят местния позастарял и увреден генофонд.
29
43
 
1
 
! Отговори
антиимпериалист преди 5 години
Не разбирам защо се позволява на фашистите да оспамват всяка подобна статия с простите си коментари. Иска им се фашизъм, ама няма. В Западна Германия хората са с либерално мислене и по-скоро ще се оженят за черен, отколкото да гонят мигрантити. Да живее Меркел, да живее мулти-култи германия.
28
1
 
26
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Войната е обявена отдавна от едната страна -искат да заличат Европа ,от страна на ЕС реагират с повече социални ,меченца и прайдове ,така че кой ще победи според вас ;) !!!
27
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя мушморок се опитва да бъде убедителен. А истината е че Германия се събуди.