В Турция: Имаме здрава икономика, устоява на атаките на САЩ

Страната ще търси сътрудничество с други държави
160
В Турция: Имаме здрава икономика, устоява на атаките на САЩ
Снимка: Reuters, архив

Турската икономика показа здравите си основи, устоявайки на систематична атака от страна на Съединените щати, заяви министърът на финансите и държавната хазна на Турция Берат Албайрак в авторски материал, поместен в сп. "Форин полиси".

В публикацията, цитирана от турските медии, се посочва, че една икономическа атака от страна на съюзник от НАТО е накарала Турция да търси нови търговски партньорства и е задействала поредица от икономически реформи с цел по-добро предпазване от негативни чуждестранни влияния.

"Турция от над шест месеца е в предната линия на борба със значителни заплахи срещу западни държави," каза Албайрак и добави, че Турция е станала дом за милиони бежанци, бягащи от зверствата, които са извършвани в Сирия и други държави от терористични групировки.

По думите на министъра икономическото сплашване от страна на САЩ чрез налагане на санкции и мита на съюзниците им е послужило като "сигнал за пробуждане" за много страни по света. Като резултат от налагане или заплахи за налагане на мита на търговски партньори като Русия, Китай или Европа, редица страни започнаха да търсят начини да ограничат влиянието на Вашингтон върху своите икономики, каза той.

Според финансовия министър на Турция предизвиканата "изкуствена криза" е отворила нови възможности за неговата страна. Той споменава думите в подкрепа на Турция на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, които според него са пробудили отново духа на сътрудничество между Турция и ЕС.

Албайрак посочи, че девалвацията на турската лира напоследък не може да бъде обяснена с никакъв икономически показател или макроикономически данни, тъй като турската финансова структура и банкова система не са претърпели никакви големи изменения.

Турция е взела мерки, с които да отговори на някои слабости в икономиката си, така че да попречи на евентуална уязвимост в бъдеще и да запази приятелския към инвеститорите климат, добави още той.

Заявявайки, че в момента светът е изправен пред "изключително сложни предизвикателства", министърът допълни, че заплахите на Вашингтон към международната икономика и международната търговия са "важен пример за тези предизвикателства и светът трябва да се справи с тях колективно".

"Едностранните санкции, предизвикването на търговски войни и произволната употреба на икономически оръжия биха могли да задействат нова глобална икономическа криза", предупреждава Албайрак.

"Турското правителство сега ще предприеме действия за постигане на по-голямо сътрудничество и координация с други държави по света, а същевременно ще поправи уязвимите места на нашата собствена икономика", заключава министърът. "Ще работим за премахването на всички видове икономическа заплаха без колебание", добавя Албайрак.


160
Още по темата: Турцияикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кауна от снимката, омазан с до ушите, ама иначе ербап го дава. Щял да громи кризата с нов дворец, а за раята забавления - мазни борби и бой с фесове.
121
0
 
2
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 4 месеца
До Анонимен 126

СЕРИОЗНО,ВЯРВАШ ЛИ СИ ?
120
10
 
9
 
! Отговори
До 126 преди 4 месеца
Абсолютно вярно! Даже и генетично т.нар.български турци нямат почти нищо общо с османците. Даже самият Мидхат паша си го е признавал.
119
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
в България има мюсюлмани, а не турци
едното няма нищо общо с другото -все пак исляма не е турска религия, така че не се напъвайте, тютюнджии
118
4
 
7
 
! Отговори
до 144 преди 4 месеца
на един умрял по.мак 1 000 000 се раждат
айде пак си повтори клишето, че не си си повярвал...наблегни на самозаблудата..каква изненада.....ЕрДжолан сложил за финансов министър зет си..сладко, пък обикновените балъци да се оправят
117
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 143

Пак мокри сънища, 1 умира 1000 се раждаме ;)
116
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Турския трокаджия от Чикаго,родом от силистренските села,пак вилнее по българските вестници!
115
14
 
18
 
! Отговори
Типичен турчин преди 4 месеца
Вие срещу България,но стиска българския паспорт!Целомъдрен,но на коза не прощава!Праведен е,ама лапаа суджук и кюфте!Уважава жените,но ги зачулва!Не пие,пък ракия не отказва!Строи паметници на Султана,но стои в Германия.Мрази американци,но люби долари!Стреля по руснаци,ама им продава домати!Ненавижда Джей Пи Морган,но взима на заем!Гнуси се от чалга,но върти кючеци!Европейци гази-за Европа лази!Голям чистник,ама си бърше з.а с пръсти!Арабин,пък пише на латиница!Джендър не е-Конвенция прави!
114
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колкото по-намръщен и сърдит изглеждаш, колкото по-заплашително говориш, толково по-силен изглеждаш. Такова е разбирането за сила на югоизток от нас. А ако имаш и мустак - ехееее си направо Супермен.

Мдаааа, точно го е казал Захари Стоянов - "Сиромаси турци, колко ги късаше тях простотията!"
113
9
 
16
 
! Отговори
131% турчин преди 4 месеца
До РЕПУБЛИКАНЕЦ

Вярате в създателя преминава чрез самоосъзнаване, а самосъзнаването чрез съзнание.
Накратко - същество, което е лишено от съзнание не може да се самоосъзнание, камо ли да осъзнае създателя си. Не съм разочарован изобщо от липсата на съзнание у булгарино, но ще бъда много приятно изненадан ако един ден срещна и българин със съзнание!

до ястреПичка

Ника ти ми хареса много! :-)))))

Me too!! ;-)
112
7
 
18
 
! Отговори
131% турчин преди 4 месеца
До РЕПУБЛИКАНЕЦ

Щях да те попитам какво те кара да си мислиш, че бългейрските културни особености са универсални, но обърнах Фнимание на ника ти ... ъъъъъ ... българин, републиканец, поклонник на оранжева тиква в бял дом ...
Дори само едно от тези качества е проказа божия, но да имаш три от тях едновременно ... Аллах да ти помогне, чоджуум!
111
16
 
9
 
! Отговори
РЕПУБЛИКАНЕЦ преди 4 месеца
На тоя 131% турчин, 199% че баща му е бил първия... :d
110
4
 
23
 
! Отговори
131% турчин преди 4 месеца
До (-_-)

Докато съм съгласен с изявлението, че "хората спокойно могат да живеят в мир и благоденствие" заедно, само да обърна Фнимание, че ключовата дума тука е "ХОРА"!
Ако според тебе създания, които могат да те унижат постоянно само затова че си от друга етническа група, друга религия и пр. се квалифицират като "хора", то трябва да прегледаме значението на думата "хора", или трябва да намерим подходяща категория за категоризирането на балканските *** създания, знайни като българи.
109
5
 
20
 
! Отговори
Hmmmm преди 4 месеца
До (-_-)

Абсулютно, съм съгласен с Вас.
Обаче, как да обясниш на "великите" българи, които винаги лепят обидни епитети и разни. Ако сте забелязали винаги те обиждат, злобеят, за вичко Турско и против Турция.
Най- лошото е, че този сайт дава трибунана такива расисти в разрез на всякакви правила, които пък в една бяла Европейска държава биха отговорили пред Закона!
Е, няма да скланяме глава пред разни фашизоиди и разни отрепки.....
108
18
 
14
 
! Отговори
Вива ла Тюркие преди 4 месеца
След като докара турският народ
до просешка тояга и узакони съжителството с кози,турският сатрап Реджеп Ердоган сдаде властта на героичните кюрди и отиде при турския шейтан.
/Заглавна страница на в-к Хюриет от 19.06.2020 година/
107
18
 
9
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЯТ ЕВРЕИТЕ преди 4 месеца
До Един турчин-Спора ви е *** че Турция е по-мощна страна от България това е факт обаче тук става дума за Сащ къде са Сащ къде е Турция и към Сащ всесилните евреи ти имаш ли представа колко пари имат великите евреи?Помисли малко ако евреите слава на тях решат нали знаеш че Турция ще бъде в нокаут помисли малко бъди реалист!
106
19
 
8
 
! Отговори
... преди 4 месеца
Абе българите не дремят по чуждите вестници да хулят хората.Само турчин може да виси денонощно и да обяснява колко е велик,дейба и комплексарите ориенталски,дейба..
105
9
 
23
 
! Отговори
Един турчин преди 4 месеца
Злобно племе сте вие българите!
104
10
 
23
 
! Отговори
131% турчин преди 4 месеца
Номиналния БВП за келле в булгейристан е 7,900$, в Турция е 11,200$, а по паритета на покупателната способност са 21,600$ и 28,500$ съответно. Което прави турската икономика 17 по номиналния и 13 по покупателната способност.
Докато великият балкански бантустан на трите язовира е 81 по номиналната и 76 по покупателната способност.

И пак да попитам - какво произвежда балканският кенефиистан булгейристан освен куурви и крадци?!
Износът на Турция през юли е 14,1 милиарда, през август - 12,5.
103
13
 
11
 
! Отговори
нн преди 4 месеца
Ердогане, който те измъкна от калта, той и ще те вкара отново там. Живна малко, браво, но ти липсва далновидност. Въже се върже с въже, канап се върже с канап, казва поговорката. Има още много да учиш, но къде да стане, нямаш дори висше, всички го знаят.