Турция не отстъпи на натиска: "Света София" няма да e джамия

Неведнъж мюсюлмани са разгневявали християните с демонстрации
15 сеп 2018 07:45,
82


Църквата "Света София" в Истанбул, която в момента е музей, няма да бъде превърната в джамия - поне засега. Това е решил турският върховен административен съд, съобщи Bulgaria ON AIR.

Християнска катедрала близо 1000 години, след това джамия в продължение на 5 века, а от 1935 година музей – "Света София“ има бурно и превратно минало. Със засилването на ислямо-консерватизма зачестиха и призивите тя отново да бъде превърната в мюсюлмански храм.

Религиозна организация внесе молба за това в съда. Вчера магистратите отхвърлиха иска, но само на процедурно основание, защото е внесен от асоциация, а не от физическо лице.

Това означава, че потенциално опасността от смяната на статута на "Света София“ не е отминала. Инциденти с мюсюлмани, молещи се демонстративно в музея, разбунваха духовете на няколко пъти. През последните три години по време на Рамазана там бяха организирани и четения на Корана.

Въпреки острите протести на Гърция, този април дори президентът Реджеп Ердоган си позволи да цитира стих от свещената ислямска книга. Атина осъди случилото се като "обида към международната общност“.

"Света София“ е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Бъдещето ѝ обаче остава неясно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може,това е паметник на културата и много пари изкарват от там,много.И все пак Константинопол е бил центъра на света и културата,не може с лека ръка да се затрива световно културно наследство.
53
11
 
37
 
! Отговори
Базука преди 5 години
Исляма трябва да се премахне от християнска Европа. Иначе знаете какво пише в корана - всички друговерци под ножа. Това ли искаме ?!
52
12
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ ЛЪВ преди 5 години
До Анонимен3 милиона и то със средна възраст 46- 47 години...Жалко подобие на народ!
51
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО СЪ НАМИ БОГАЩо не опиташ племе крадливо да видиш откаде изгрява слънцето,останал 3 милиона барабар с кйораво и сакато щял да избива турците еййй снижавай се после хммммм
50
30
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ ЛЪВ преди 5 години
Александър Невски трябва да е джамия!
49
3
 
16
 
! Отговори
Дарвин преди 5 години
До СЪ НАМИ БОГЪЦял Свят говори за арестуваните журналисти ,а вие тука с делене на гражданите се занимавате .
48
16
 
37
 
! Отговори
СЪ НАМИ БОГЪ преди 5 години
И в България няма място за джамии! След 1878-79 всички джамии трябваше да бъдат сринати със земята, както и всички комунистически паметници трябвааше да бъдат сринати със земята след 89-та. В България няма място за монументи които са вършели геноцид на православните български християни!!!
47
10
 
39
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Турция се нуждае от визионер като великия Мустафа Кемал Ататюрк,извадил страна от късното средновековие и поставил развитието и на светски начала,за съжаление сега се наблюдава обратния процес
46
5
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До ОНГЪЛАХохохо, хахахаха, нашите царе, наште василевси, хахахахахаха, хохохохо... Тракизиращ, ако ония василевски, бея наши, нашите канове, нямаше да правят непрекъснати походи към "Градът на Злото", а именно "Цариград". Цариград, това е дума на простолюдието. Цариград, това е Плиска, дори не Преслав. Слава на Тангра и нека с Него, Кана Субиги тъпче главата на Ромеина!
45
6
 
41
 
! Отговори
Да преди 5 години
Аз като привърженик на Ататюрк не искам света София да се превърне в Джамия. В Турция на всяка на всяка улица вече има Джамии от колкото училища! С идването на ислямиста Ердо на власт Турция се превърна в ислямска тоталитарна държава. А преди тя беше модерна държава за пример на другите държави от Близкия Изток
44
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пехотинецАха викаш да избием маса народ за някаква си глупава сграда... леко си 1000 години назад...
43
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 42И ще си стоят празни понеже всичките ми се правите на много религиозни ама църква сте виждали само отвън.
42
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да я направят джамия бе!!! В България има един куп джамии които ще сринеме и ще си направим църкви.
41
21
 
6
 
! Отговори
пехотинец преди 5 години
Веднага трябва да се предприеме координирана военна операция между Българската Армия и НАТО за навлизане в Анадола и престрояване на Света София отново в Християнски Храм! Всеки опит на Турция или нейния съюзник Русия да се противопостави, да бъде третиран като обявяване на война и незабавно да бъдат изстреляни минимум 10 ядрени ракети. Справедливостта трябва да бъде възстановена!
40
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами решението е просто. в отговор превръщаме джамията до халите в църква и толкова
39
3
 
14
 
! Отговори
До 29 преди 5 години
Джамията в Кюстендил не е действаща от век. Въпреки, че е паметник на културата е почти изцяло рухнала. Никой не я пази и не е забранено влизането в нея. Ако искаш отиди и си се моли, но ако падне някой камък на главата ти не се сърди на Аллах за това.
38
20
 
18
 
! Отговори
ОНГЪЛА преди 5 години
Претенции по-скоро трябва да има България, а не Гърция. Гърците са имали само един император на "Византийската империя" - Константин (затова гърците наричат града Константинопол) всички останали императори на тази християнската империя са с българско потекло. Неслучайно българите наричат града Цариград - града на царете, на нашите, не на чуждите а на НАШИТЕ ЦАРЕ! Историята която учим в момента е фалшива.
37
4
 
28
 
! Отговори
Тамошните мюсюлмани преди 5 години
си имат "Синята джамия". Тя е достатъчно красив, голям, забележителен храм."Света София" е емблематична за православния свят и е редно да функционира като църква, а не като музей. Ако успеят да приемат това, турците ще докажат, че са вече достатъчно зрели и мъдри, за да имат основание да претендират да бъдат част от ЕС.Нека вземат пример от София - 3 големи храма са съвсем близо един до друг, в самия център на града - "Св.Неделя", Джамията и Синагогата.Недалеч от тях е католическата катедрала
36
12
 
12
 
! Отговори
турист преди 5 години
Да се срине и "синята джамия" която загрозява хубавия парк !
35
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е че не се прие истамбулската конвенция сега ако щат всички черкви да направят джамии се е тая