Трафикантите: Незаобиколим фактор за мигрантите!

Пътуването може да продължи 1-2 г., струва 3000-5000 евро
18 сеп 2018 21:54, Елка Василева
11
Трафикантите: Незаобиколим фактор за мигрантите!
Снимка: архив, Reuters

Те изкачват шестметрови огради с бодлива тел или прекосяват Средизeмно море с лодка с риск за живота си: 36 000 мигранти влязоха в Испания от януари досега на път за други европейски страни. Но куражът им не е бил достатъчен - те са използвали трафикантски мрежи.

"На практика е невъзможно да достигнеш Европа нелегално", без да платиш на мафиотска организация, заяви пред АФП словенецът Роберт Чрепинко, директор на Европейския център за борба с трафика на мигранти към Европол.

Без тях "е невъзможно" да изминеш хиляди километри от Субсахарска Африка през пустини и други негостоприемни места, разказа Усман Умар, оцелял след продължила пет години одисея от Гана до Испания.

"Пътуването може да продължи една, две години - зависи от мрежата и средствата, с които разполагаш, защото бандите трафиканти те водят само дотам, докъдето можеш да платиш", обясни пред АФП Хосе Нието Баросо от подразделението за борба с нередовната имиграция към испанската полиция.

Мигрантите се насочват най-често към Мароко - "най-доброто място, на което да чакаш удобен момент да направиш решителната крачка" към Европа, каза Баросо.

Повечето плащат, за да бъдат натъпкани в ненадежден плавателен съд. Други - да изкачат групово високите огради с бодлива тел, отделящи Мароко от испанските анклави Сеута и Мелиля.

Тарифите, по данни на испанската полиция, са следните: 18 евро да стигнеш до оградата, 200-700 евро да прекосиш Гибралтарския проток и до 5000 евро, за да го направиш с джет.

Европол изчислява, че средно един мигрант плаща от три до пет хиляди евро за цялото си пътуване до Европа.

Испания тази година стана европейската страна, в която са пристигнали най-много нелегални мигранти, изпреварвайки Гърция и Италия. От януари пристигналите по море и суша са 36 000 по данни на Международната организация по миграция.

Мнозина са решени да напуснат Испания, за да достигнат Франция, Обединеното кралство или Германия. Избора си на крайна дестинация правят в зависимост от това дали произхождат от френскоезичната или англоезичната част на Африка и дали имат близки, живеещи в някоя от тези страни.

Дори веднъж пристигнали в Испания, те не успяват да се измъкнат от хватката на каналджиите.

Според Баросо трафикантите казват на мигрантите: "Ще бъдете спасени в морето от бреговата охрана, ще бъдете заведени в център за настаняване и след три-четири дни ще дойдат наши хора да ви вземат".

Те ги водят в друга страна или ги продават на групировки, занимаващи се с търговия с хора, каза полицаят.

Центровете за задържане на мигранти "се пръскат по шевовете" и мафиотите се възползват от това, като събират мигранти в близост до офисите на неправителствените организации, които им помагат, каза той.

Палома Фавиерес от неправителствената организация Испанска комисия за помощ на бежанеца, която стопанисва местата за прием на мигранти, признава, че има такъв риск. "Но борбата срещу престъпността е работа на полицията", каза тя. Фавиерес критикува "хаоса" в процедурата на испанските власти по прием на бежанци.

Тя увери, че организацията й предупреждава полицията, когато установи, че някой мигрант има опасност да стане жертва на трафик или на търговия с хора.

Ако мигрантите попаднат в ръцете на такива мрежи, жените са използвани за проститутки, а мъжете - за работа, граничеща с модерното робство, най-вече в селското стопанство или за просия.

Трафикантските мрежи "доставят хора. Те казват: "Имам 8, 12, 15 африканци за работа", обясни Баросо. "Мрежата не се занимава с експлоатиране, а само с транспортиране, но познава хората, на които да достави" мигранти.

Притокът на мигранти от Испания към останалата част на Европа обаче продължава, както личи по нарастващия им брой в баската община Ирун, на границата с Франция, където те чакат да преминат на другата страна. В намиращия се на 200 км на запад град Сантандер през август бяха арестувани двама трафиканти, укрили мигранти в каравана, за да ги отведат с ферибот в Обединеното кралство.

Миналата година в Испания бяха разбити 25 мрежи. Но елиминирането им е трудно, каза Баросо. Много от тях продължават да функционират и да набират кандидати за емигранти в африканските страни.
 

/БТА/
 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Питанчев преди 4 месеца
А сега се запитайте от къде дрипав рошав ***** има 5-7 000 долара за да си плати пътя ? Продал е колибата си в гората или е брал банани докато си ги заработи ? С честен труд и то в Африка ще са нужни поне 10 години здраво бачкане за да ги спестиш. А всички идващи са млади .
А сега реалноста - въоръжени грабежи, убийства , кражби, търговия с наркотици .......... и така нужните долари са ти в джоба .За няколко месеца. Хвърляш паспорта, сменяш си името , лъжеш .... и ето те Емигрант в Европа .
10
0
 
7
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 месеца
Баба Меркел ги чака,да отиват в Дойчлан,тя на границата ще ги посрещне с кроасанчета.И селфита взаимно ще си направят.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е ТАКА СТАВА КАТО ВКАРАТ ГОЛ ФРАНЦУЗИТЕ.-ВИЖТЕ СНИМКАТА ГОРЕ-НЕ Е ЛИ ЯКО?
8
2
 
12
 
! Отговори
За Русия съм преди 6 месеца
Има един,психясал на частното цру,та въпросният психо,каза в Европа трябва да има война,има го в ютюб.затова трябва да сме с Русия.Другото е вятър,демонокрация
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Наливат се милиарди задкулисно от НПО-та за тия неграмотници само да стигнат и да ни… вие си знаете когато излезе на улицата освирепял с мачете.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Живее му се,ама повече му се коля е така за разнообразие и от скука докато чака ходжата пред джамията.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Истина е че на една определена част им спонсорират пътуванията.Направиха разследване на едно определени мигранти който се отличаваха от другите по две неща бяха фъкани с пари и имаха един и същ последен модел таблети, който се оказаха пълни със снимки на убийства на Идил.И кой мислите излезе- Саудитска Арабия третия най-голям американски сателит Саудитска Арабия.
4
1
 
10
 
! Отговори
Калибър 47 ном Ак преди 6 месеца
Да питам,това човеци ли са на снимката,не виждам такива
3
11
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 6 месеца
НА ВСЕКИ МУ СЕ ЖИВЕЕ-КАТО Е МИГРАНТ ТОЙ НЕЕ ЛИ ЧОВЕК?
2
21
 
6
 
! Отговори
GERBer преди 6 месеца
българия е пуста! елате тук. поне 4милиона можем да настаним без и една къща да построим!
1
0
 
18
 
! Отговори
Victimized преди 6 месеца
Така представена статията, кара хиляди хора да си градят надеждите върху факта, че повечето африканци нямат такива пари в наличност. А ако ги имат, остава въпроса на къде са тръгнали и могат ли да кажат на къде да се ориентираме за да се насочим на там.
Другото е евентуално някой да им спонсорира пътуванията, но няма да го споменавам, че като му напишеш името и веднага изникват армия от тролове да говорят за Путин.