Меркел контрабандист: Пренасяла западни марки, пътувала из България

Имало ограничение за пренасянето на пари по времето на ГДР
27 сеп 2018 21:42,
55
Меркел контрабандист: Пренасяла западни марки, пътувала из България
Снимка: архив Reuters

Ангела Меркел е позната с много неща, наред и с това, че брани яростно личния си живот.

Все пак, на среща с младежи в Хановер, германският канцлер разкри някои подробности от младежките си години.

Меркел е родена в Германската демократична република (ГДР) и като неин гражданин, не е имала правото да пренася повече от 30 марки при пътуване в чужбина.

Само че Ангела Меркел е нарушила това правило и е пренасяла нелегално западни марки при пътуванията си в Източна Европа, пише "Билд".

Притежанието на германски марки е било строго регулирано в ГДР и за притежанието им човек е имал нужда от разрешение. Това обаче не попречило на бъдещата канцлерка на Обединена Германия.

"В България и Румъния можеше да се къмпингува свободно, така че обикаляхме наоколо с 20 кг на гърба си", разказа Меркел пред младежи на дискусия: "Да говорим за Европа".

Уловката бил лимитирания бюджет. Тя можела да носи до 30 марки за ден, но само къмпинга в Будапеща струвал между 10 и 15 марки.

"Така че можеше да си позволим да ядем само супа от пакетчета. Затова винаги се опитвахме да пренесем западни марки, ако имахме", обясни Меркел.

Тя разказа още, че винаги се прибирала в ГДР със "западна литература".

"Но митничарите бяха много строги", посочи Меркел, обяснявайки, че книгите трябвало да бъдат добре скрити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
5
 
! Отговори
Име преди 5 години
простотията, неграмотността и селянията ще ви провали, другарки и другари! вижте каква дума цензурирате!
16
1
 
1
 
! Отговори
Име преди 5 години
меркел е обтекаема, както винаги. като един тефонов нос на подводница. аз не бих поверил малолетния си син на (църквата на) баща и. меркел има страх от височините. интересно как е допълзяла, като *** до този си пост на бранител на летящите охлюви, около нея? замислете се само, къде е банкерът на меркел - акерман от дойче веле... кхъм, пърдон, бaнк сега?
15
0
 
5
 
! Отговори
Л. преди 5 години
Германците бяха единствените западняци, които съм виждала и общувала преди 90-тте години, когато бях дете. По морето предимно, но имаше една група германски тинейджъри на лечение в детския балнеосанаториум за гастроентерология в Хисар. И на тях им даваха все специална и качествена храна. На българите-ориз и картофи всеки ден. Много културни и дисциплинирани, но и доста студени. А момчетата им бяха едни красиви блондини, големи кавалери (аз.даже се влюбих ) , но много страхливи! Та тогава за пръв път видях западни стоки и опитах западен шоколад като от кореком. Ние им давахме по 2-3 шокол
14
1
 
5
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
на всички им е ясно, че Изперкел е за затвора и според статият очевидно цял живот е била престъпник!
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" ...родена в Германската демократична република (ГДР)..."Грешна ви е информацията, родена е в Хамбург, но израства в ГДР.
12
3
 
12
 
! Отговори
Антимеркелист преди 5 години
Тази изкуфаела бабушкера няма ли да я импийчнат накрая. ФДП искаше да я махнат тази седмица, но червените не ги подкрепиха. Нищо де, имаме търпение, затава пък накрая радостта ще бъде много по-голяма.
11
1
 
12
 
! Отговори
Данчо Н. преди 5 години
Меркел идваше навремето на къмпингг Оазис, лично съм я виждал. Тогава беше млада, и скромна,поне такова впечатление създаваше. Имахме приятелско семейство от Потсдам, и с едното от децата им Уве си играехме точно до нейната палатка, те бяха около десет все германски... Виждал съм я с очите си някъде 81-83г. Но тогава никой нямаше как да знае че ще стане известна, можех да си направя снимка с нея и Уве ама ха де.... кой да знае.
10
1
 
17
 
! Отговори
Меркел Шмеркел преди 5 години
Меркелица да разкаже за геноцидния проект под кодовото име ГЕРБ на фондацията й Ханс Зайдел и за обезлюдяването на българската територия и заселването й с още по-евтина работна ръка.
9
7
 
13
 
! Отговори
R1 преди 5 години
Не тя не е терорист а ненормална като всички германци.Те са откачени и психично болни.Но на всеки 40 50 години трябва да ядат бой и да им се чупят рогата за да им дойде поне малко акъл в ненормалните кратуни.И пак идва време да бъдат бити.
8
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел е терорист приема и доставя терористи в цяла Европа.
7
4
 
4
 
! Отговори
haha преди 5 години
Mi tia kat nash Boko be...te zatui sa drujki.
6
2
 
12
 
! Отговори
Аноонимен преди 5 години
Щото сега не е хич, тая жаба баба, ще си плаща, ами то и там е като у нас, кой нормален гласува за нея, а и нея като Бойко я избират,
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако тогава е правила това, какви ли ги върши сега? Дали някой ден ще си каже сама или ще я накарат?
4
4
 
29
 
! Отговори
1948 преди 5 години
А оттук за екскурзия до ГДР се разрешаваха само 27,50 лева с декларация за обмен с печат..,независимо колко дни е екскурзията И на границата ни скъсваха от проверки.Бъркаха къде ли не,събличаха ни и не дай боже да видят че носиш някой лев повече-нямаше повече чужбина.Какво знаете вие деца,слободия е сега и само Бойко ви е в *** детски тикви.Късметлии сте но за съжаление и хленчещи лигльовци.Язък ви за свободата,малко са качествените младоци и те не са целодневно пред клавиатурата.
3
3
 
24
 
! Отговори
герб преди 5 години
И какво ? Баце е чел също западни автори : Карл Май , "Винету" и е разнасял пожарникарски маркучи на сам , на там !
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фрау Изперкел гледа от високо и се чувства като красива императрица, а нe като мазна разплута лоена топка А докато пътуваше клаха ли я ислямисти или само под нейно управение върлува тероризъм африканска ума и западнонилска треска из Европа. Сега що не тръгне с дна равица на гърба из Източна Европа
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видна дисидентка ...Като наш плювню ... На гедерейците мозъците им бяха по промити и от нашите,по това време!