Нулев корпоративен данък? Възможен ли е?

Икономисти настоявата за пълното му отпадане
3 окт 2018 15:30, Екип на Investor.bg
75
Нулев корпоративен данък? Възможен ли е?
Снимка: Oлег Попов, Investor Media Group

В разгара на текущия политически сезон и в момент, в който предстоят сериозни промени в почти всички данъчни закони, икономисти предлагат корпоративният налог, дължим от фирмите на база тяхната печалба, да отпадне.

Това стана ясно по време на пресконференция, организирана от ЕКИП, на която беше представен и подробен доклад за ефектите от премахването на корпоративния данък върху неразпределената печалба в България.

"През последните години дебатът за корпоративния данък, неговото оптимално ниво и произтичащите от него ползи и негативи става все по-популярен. Правителствата, ЕС, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), граждански организации дискутират размера на ставката, варианти за единна данъчна основа, методи за борба с избягване на облагането, дори и предложения за обща ставка в ЕС. Данъчната реформа в САЩ от 2017 г. предизвика глобални дискусии. На този фон възниква дебатът до колко, всъщност, корпоративният данък е ефективен и какво ще стане, ако бъде премахнат", посочи авторът на доклада Стефан Стоянов, цитиран от Investor.bg.

Той припомни още, че за последните 20 години се наблюдава глобална тенденция за намаляване на ставката на корпоративния данък в почти всички развити държави. Средната ставка за страните членки на ЕС е спаднала от 35% през 1995 г. до под 22% през 2017 г. В България - от над 40% до 10%.

Според икономистите от ЕКИП в настоящия му вид и в условията на българската икономика корпоративният данък е несправедлив, неефективен и вреди на предприятията, хората и икономиката като цяло. Те обаче смятат, че тези негативни ефекти могат да бъдат избегнати чрез промяна на начина на облагане. По-конкретно, те настояват с корпоративен данък да се облага само разпределената към собствениците печалба, а реинвестираната част да се облага със ставка от 0%.

Икономистите са на мнение, че по този начин ще се освободи повече ресурс за предприятията, както и ще се увеличи склонността за нови инвестиции. Вследствие на това се очаква повишаване на икономическата активност и ръст в икономиката на страната. Други очаквани позитивни ефекти от предложената реформа включват повишаване на преките чуждестранни инвестиции, изсветляване на част от сивата икономика в страната и повишаване на покупателната способност на населението.

Още подробности в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
5
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Плоският данък = Десятък 10%. Остава да се въведат Джизие - данък плащан от християните, Харадж - данък колиба-градина и Ангарията - работа без пари за шефа.
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До23А къде на запад има нулева ставка, ----------В някои страни на запад данък капитал е 0% (инвестиция на капитал и печалба), но навсякъде е минимален, и винаги е плосък. Само работниците плащат прогресивен данък.
26
3
 
4
 
! Отговори
До23 преди 5 години
А къде на запад има нулева ставка, след като до преди година имахме най ниският данък в ЕС "цъфнахме" дай да го направим нулев че да "вържем"
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПЕТРОВАБогатите не плащат данъци, защото не получват парите си от заплати. Заплати получават само наемните работници които работят за богатите и прогресивния данък е за работещите, а не за богатите, те плащат плоски данъци или не плашат никакви.
24
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До 23 Може да са били минимални данъците но растящи. който бе с малка заплата малък данък а който с голяма голям данък. Не смесвай единия данък общ доход с ергенски. Нещо което е минавало през ръцете ми няма как да го забравя.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПЕТРОВАПри социализма никога не е имало прогресивен данък, данъците бяха минимални и плоски, имаше само ергенски данък някакви проценти ако не си женен да се стимулира раждаемостта. Плоския данък беше въведен от Станишев и социалистическото правителство. Навсякъде на Запад при демокрацията и капитализма за работещите има прогресивен данък и минимални плоски данъци за капитала и печалбите от акции, за дивиденти, авторски права, патенти и т.н, за тези които не са на заплати.
22
0
 
10
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Направо да се въведе данък върху държавата и да се плаща на чорбаджиите за това, че си правят бизнеса. Я вижте по турско как е било - бедния българин храни турчина и после му плаща данък, че си е хабил зъбите Умно и справедливо! Бизнесмените сега едвам успяват да спастрят по 10-15 милиона в кутии от обувки, тежко им е. Да ги облекчим всячески, друга ценна идея е да им се работи без заплащане.Като ангарията по турско. А сега им взимат 10% корпоративен данък. Срамота!
21
2
 
5
 
! Отговори
ПЕТРОВА преди 5 години
ДО 15 ТИ ОТ КОЕ ПОКОЛЕНИЕ СИ. ПРИ СОЦИАЛИЗМА ИМАШЕ ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК КОЙТО СЕ ПРЕИЗЧИСЛЯВАШЕ НА ВСЕКИ 0.10 СТ. ТО БЯХА ЕДНИ ТАБЛИЦИ ДА ТИ СЕ ЗАВИЕ СВЯТ ДА ИЗЧИСЛЯВАШ. А ТОЗИ ПЛОСЪК ДАНЪК КОГА Е ВЪВЕДЕН СЛЕД ДЕМОКРАЦИЯТА. ДА ВЪВЕДАТ НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ НА ПЛОСКИЯ ДАНЪК И ОТ ТАМ НАГОРЕ ПО СХЕМА ДА РАСТЕ. А НЕ СЕГА НАЙ НИСКИТЕ ДОХОДИ С НАЙ ГОЛЯМ ДАНЪК А БОГАТИТЕ С НАЙ-НИСЪК ЩОТО ИМА 2600 ЛВ НЕОБЛАГАЕМИ. И КВО ПРАВИМ ОТ ТУК НАТАТЪК??????
20
0
 
11
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
българия държавата с най-високи данъци и такси за хората - работещите плащат над 60% от доходите като данъци и такси, включително такива като ддс заложени в цените на стоките и услугите. Обаче, за копорациите с милионите и 0 е много! р0бе, плащайте!!
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам да отпадне корпоративния данък,бюджета да премира "фирмите" с 10%,ДДС да стане 50%,повишаване на акцизите с 50%М'амицата ви ненаситна.
18
0
 
8
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Моите фирми всяка година са на загуба или 0:0. Собствениците си прекарват всичките разходи през фирмата, обаче плащат ДДС всеки месец, иначе едват Данъчните хиени. Няма само Лукойл да е на загуба я!
17
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ТЕ ПЪК ДОСЕГА ДА НЕ БИ ДА ВНАСЯХА НЯКАКЪВ КОРПОРАТИВЕН ДАНЪК. Я ИМ ПОГЛЕДНЕТЕ ГОДИШНИТЕ ДЕКЛАРАЦИИ ПОВЕЧЕТО СА НА ЗАГУБА. И КАКЪВ Е ИЗВОДА ДА ИМ РАЗВЪРЖАТ РЪЦЕТЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДА КРИЯТ. А И МОЖЕ БИ ЩЕ НАМАЛЯТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЗАПЛАЩАНЕТО НА ПЕРСОНАЛА СИ. ТОВА Е БЪЛГАРИН КОЙТО Е СПОСОБЕН НА ВСИЧКО САМО И САМО ДА БОГАТЕЕ. НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА КАТО БЪЛГАРИЯ. ДОКАЗАНО ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ. КОЙ СТОИ НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА НЕ Е НЕОБХОДИМО ПОВЕЧЕ ОБЯСНЕНИЯ.
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РеалистЗа вас бачкаторите е приготвен прогресивен данък. Защо да получават някои 1500, 2 хил, 3 хил като може да се живее и с 1000 лева максимум, което е отгоре отива за държавата.
15
5
 
4
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
Корпоративният данък да отпадне и да се въведе прогресивен данък на заплатите както е на Запад при капитализма. Само при социализма има плосък данък за работниците, а както всички знаем социализма е неефективна система която се провали.
14
1
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Защо само за фирмите се мисли. Защо не се премахне данък общ доход, също и осигуровките плащани от работниците.
13
3
 
14
 
! Отговори
Bat Petko преди 5 години
Пълна глупост. Още малко и работодателските организации ще поискат да няма ДДС и направо никакви данъци. Защо ? Защото не им се иска да ги плащат. Ставката от 10% е много разумна. Оттам нататък - НЕ МЪРМОРЕТЕ.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Робовладелческият строй трябва да се реформира по Ананиевски: робите да не получават безплатна храна и подслон, както е било преди много години. Някой доволен ли е от сегашния строй, пита някой хитър лобист като псевдодоктор Кацаров? Дайте да го сменим. Ще останете доволни от робовладелческия строй. Ще има ред и дисциплина, ще намалим разходите за здравеопазване, всички пари ще се спестяват у робовладелците.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Средната ставка за страните членки на ЕС е спаднала от 35% през 1995 г. до под 22% през 2017 г. В България - от над 40% до 10%."Ето го живото доказателство, защо в Европа не се раждат деца! Хората не могат да издържат голямо семейство. Успоредно с това, вече имаме компании с с капитализация над 1 трилион долара.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работниците трябва да дават нещо на работодателите. Работодателите дават работа на работниците, а работниците нищо не им дават. Работниците трябва да плащат на работодателите. Или фалшивото, неправилно и унизително "работодатели" да бъде заменено в държавните закони и правилници, с правилното "работонаематели"
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък предлагам - нулев корп.данък и 40% ДДС + 55% данък върху доходите на ***.а. Чиста работа - капиталистът богатее, плебса беднее още повече... То и без това цялото това подобие на държава се крепи на едни 350000 работещи българи, които си плащат данъци и осигуровки в пълен размер.... Като ги изпъдим или уморим.... всичко ще си дойде на мястото. Ще бачкат онези - другите...