7-те ползи за здравето от консумацията на тиква

Сърцевината й е богата на голямо количество антиоксиданти
9
7-те ползи за здравето от консумацията на тиква
Снимка: Pixabay

Есента е сезонът, в който тиквата започва да се появява по всички щандове и пазари. Не я отминавайте. Тя е не просто вкусна, но и изключително полезна за здравето. Месестата ѝ сърцевина е богата на голямо количество антиоксиданти, витамини, важни фибри и най-вече съдържа съвсем малко калории.

Причините да похапвате повече тиква през есента са много. Ето най-важните от тях.

Тиквата стимулира храносмилането

Фибрите в тиквата помагат да се чувствате сити за по-дълго и ви предпазват от желание за посягане към калорични храни и десерти. Освен това тиквата има свойството да поддържа нивата на кръвната захар в норма, което потиска глада.

Фибрите също така намаляват и риска от затлъстяване, най-вече в областта на талията, което е най-рисковото възможно трупане на мазнини. Полезните съставки в тиквата подобряват абсорбацията на хранителните вещества от храната и най-вече въглехидратите.

Консумацията на тиква стимулира перисталтиката на червата, като по този начин регулира запека и диарията.

Тиквата регулира кръвното налягане

Освен че е добър източник на фибри, тиквата е богата и на калий. Този минерал играе важна роля в контрола на кръвното налягане и поддържането му в оптимални граници. Антиоксидантите в тиквата допринасят за доброто сърдечносъдово здраве. Сърцевината на тиквата е много богата на важни растителни мазнини, които се съдържат в най-висока концентрация в семките. Тези мазнини подобряват кръвното налягане, еластичността на стените на кръвоносните съдове, цялостната функция на сърдечния мускул.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата е полезна да се яде, но не и да ставаш неин роб и слуга.
6
3
 
9
 
! Отговори
ined преди 5 години
Няма никакви ползи само вреди от Тиквата
5
2
 
6
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 5 години
Ако изядете правилната тиква, ще преборите и мафията и корупцията.
4
3
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Яжте кривунделски тикви,Моите са най...полезни,защото са расли на воля в Кривунделово,без био...стимуланти.Лично Сталоун е ял от тях и то...сурови,за да си повиши силата на мускулите,преди всеки хитов филм,в който участва.Покрай него се информира и Арнолд и той е чест гост на Кривунделово на тик...феста,за да се зареди с чиста природна...сила.Ако някой...софиянец се интересува,предлагам...тикви всеки петък пред Парламента.Ще има за всички...мераклии,ако свършат при мен,има...вътре.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да не забравяме да подкрепяме Мкаби петах тиква.
2
0
 
8
 
! Отговори
Helloween преди 5 години
Купете си голяма тиква, с подходящия цвят, оставете я на паркинга пред блока в полунощ при пълнолуние, ударете две големи ракии ... и на сутринта, когато се събудите, ще се е превърнала в нова кола.Вярвайте в чудеса!
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак намесихте политиците ми се струва... :))) Ахахаха!!! Хубаво четиво за есента!