Борисов: Българите в Украйна – мост между двете страни

Премиерът и украинският президент заедно в Болградската гимназия
5 окт 2018 14:15, Елка Василева
38
Борисов: Българите в Украйна – мост между двете страни
Снимка: МС

Украинските граждани с български произход винаги ще бъдат мост за разбирателство и сътрудничество между двете страни. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата си с президента на Украйна Петро Порошенко в Одеса, съобщи правителствената информационна служба.

По време на на разговора българският премиер Борисов подчерта, че съвместното отбелязване на юбилея на гимназията в Болград е израз на споделеното разбиране и от двете страни за важността от съхраняване на езиковата и културната идентичност на българската общност в Украйна.

„Длъжни сме да използваме това приятелство, за да живеем по-добре. Продължаването на тази политика е най-добрата гаранция, че сънародниците ни и занапред ще бъдат мост на сътрудничество на страната с България и ЕС, както и фактор за осъществяване на нейната европейска перспектива“, подчерта още българският министър-председател.

Украинският президент изрази благодарност за усилията на българското правителство по време на председателството на Съвета на ЕС в контекста на отношенията между Европейския съюз и Украйна, включително и за макрофинансовата помощ за страна му.

Бойко Борисов и Петро Порошенко оцениха високо традиционните приятелски отношения между България и Украйна, които се основават на силни исторически, културни и езикови връзки. Посочено беше, че това е доказателство, че двете страни взаимно се възприемат като важни и приоритетни партньори.

„Проевропейската ориентация на Украйна, както и споделените евроатлантически ценности, допълнително подсилват тези отношения и създават основа за тяхното по-нататъшно укрепване във всички области от взаимен интерес“, заяви още премиерът Борисов.

По време на срещата беше обсъдено и разширяването на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. Бойко Борисов и Петро Порошенко отчетоха и увеличаване на броя на украинските туристи, посетили България през последните години – 15 % ръст през 2017 г.

По-късно двамата ще участват в тържествата по повод 160-годишнината на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Панама пейпърс преди 5 години
Ай да идват,че да почне някой да плаща такси,и да създава данъкоплатци.
34
0
 
1
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Правилно е казал г-н Борисов,не бива да се стеснява да каже на украинците,че българите са един Кримски мост 2 и че ние си падаме по такива мостове!?
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господин Борисов нещо да ви обясня явно не го разбирате не може да правиш мостове с фашисткия режим в Киев защото фашистите разбират моста както го разбираше учителя им Хитлер той навремето така направи мост с Австрия като я окупира.Украйна не може да ни окупира следователно не и и трябваме.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво правят тези хитреци в Украйна. Нали провалиха Южен поток по молба на украинците и пратиха гнома чейни. Сега ще си вземат хонорара- сухото ," подлеци. ".
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро българите вУкрайна ще станатмост между Българияи Русия .
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин беше казал наамериканците когатого обвиняваха за Украйначе я дестабилизира ,ами да направим единреферендум за присъединяванекъм РФ .
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Южната част на Украйна ,цялото черноморско крайбрежиеще бъде присъединено къмРФ . Украйна ще остане седин малък излаз на Азовскоморе .
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бил съм много пъти в Украйна , прекрасни хора са украинците .
27
1
 
7
 
! Отговори
Смешковци преди 5 години
До мазепаСамо почакай да се построи Северен поток 2, че засега Русия не пипа Украйна, защото тя ще саботира доставките на руски газ. В момента, в който заработи СП2, ще говорим пак. такъв голям ще го гризнат украинците, че направо жал ми става за тях.
26
3
 
16
 
! Отговори
x преди 5 години
Какво дирят Бойко и Валери във фашистка Украина? Защо нищо не се каза за изгорените българи в Одеса от правъй сектор? Значи ли това,че в България има фашистко правителство? Ако е така - да хващаме пушките и да ги почваме тогава???!!!
25
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Предполагам в срещата двамата премиери решават цената на която ще внасяме украинци през следващата година.
24
3
 
12
 
! Отговори
погр.ебален агент преди 5 години
Пороченко отряза правата на българите, чрез решението на фашистката хунта в Куев, да забрани всички други езици и да се говори само на украински. Другарю Борисов, защо допускаш тази гавра с българите във вече бивша Украйна? Или и ти си предател и не си българин?
23
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" Премиерът и украинският президент заедно в Болградската гимназия ""..................Яд ли ви е другарки и другарчета съветски селяни ?ТРЯБВА ДА ВИ Е ЯД !!!
22
4
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Каква Украйна това е бесарабия там украинците са най малко,най много има молдовани след това руснаци,българи,гагаузи и украинци.Измаил е освободен от Суворов руснаци от Турците.На Дунава между Измаил и Рени има паметник на цар Александър 2 от там през Дунава са минали руските войски в Румъния при освобождението ни от турците .В Одеса операта театрите са строени от Екатерина 2 и там най много са руснаците и не е далеч времето когато пак ще са руски.
21
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалкарят живее в собствен свят, ходи по избрани места, среща с избрани хора, а времето си минава и Бантустан залязва. Жалко за децата ни, но ние им го правим.
20
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И двамата налагат геноцид на собственото си население !
19
3
 
11
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
До СКЪПИЗависи от гледната точка. За турците ВРО на Левски е терористична сепаратиска организация, за българите - национално-освободителна.
18
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мишкаря Борисов да излезе и да коментира изказването на Путин от вчера ,а не да се прави на чул-недочул вчера цял ден
17
2
 
10
 
! Отговори
СКЪПИ преди 5 години
До мазепаНАЛИ ЗНАЕШ,ЧЕ МАЗЕПА Е ПРЕДАТЕЛ,А НЕ НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ НА ХОХЛАНДИЯ--СМЕНИ ИМЕНЦЕТО БЕ ДЖЕНДЪРЧЕ
16
1
 
29
 
! Отговори
прах в очите преди 5 години
За изгорените и убити етнически българи в Одеса през 2014 година стана ли въпрос? Има ли разследване и докъде е? Заподозрени и наказани има ли?