Проруска партия води след парламентарния вот в Латвия

Екзитпол отчита и ръст на подкрепата за проевропейски партии
61
Проруска партия води след парламентарния вот в Латвия
Снимка: БТА

Латвийската проруска партия "Съгласие", която редовно се очертава като най-голямата в страната, но никога не влиза в управлението, изглежда отново печели най-много гласове в парламентарните избори, които се проведоха днес.

Проевропейските партии обаче отчитат силно увеличаване на подкрепата, според екзитпол на Латвийската телевизия, цитиран от Ройтерс.

Според екзитпола "Съгласие" получава 19,4 на сто от гласовете, а Съюз "Зелени и фермери" на премиера Марис Кучинскис - 9,7 на сто. За популистката KPV.LV са гласували 11,5 на сто от избирателите, участвали в изборите.

Либералната партия "Развитие/За" взима 13,4 на сто, а консервативното Национално обединение "Всичко за Латвия!" - 12,6 на сто. И двете партии защитават силни проевропейски позиции.

Управляващата в момента коалиция обединява партиите "Единство" (Е), партия Национално обединение "Всичко за Латвия! - Отечество и свобода/ДННЛ" (НО) и Съюз "Зелени и фермери" (СЗФ), които заедно получават 29,2 на сто от гласовете. Това означава, че ще трябва да привлекат поне още един коалиционен партньор, за да сформират правителство на мнозинството.

Латвия има около 1,9 милиона граждани, от които право на глас имат близо 1,5 милиона. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
18
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Местното БСП значи.
22
7
 
8
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Латвийската проруска партия "Съгласие", която редовно се очертава като най-голямата в страната, но никога не влиза в управлението, изглежда отново печели най-много гласове в парламентарните избори, които се проведоха днес."Редовно се очертава най- голяма, отново печели най-много гласове, но никога не влиза в управлението? Е как става това?
21
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Долу се изразих зле не руснаците би ги задоволило само да завладеят света а политиците им би ги задоволило само това обикновения руснак едва ли ще спечели много от тази завоевателска дейност.Но това важи и за САЩ както и за всяка суперсила.На всички суперсили девиза е този на Хитлер ,,ние не искаме място под слънцето, ние искаме всичкото място под слънцето" , който мисли че една империя би се задоволила с по- малко е прекрасен наивник.
20
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи като тук малка бедна държава със сто партийки.Пък за руснаците причината за това не е че са алчни а огромното им количество национализъм комбинирано с тотална липса на патриотизъм.Сега доста хора ще кажат че говоря неясно за това ще го кажа директно патриотизма е това да цениш собствената си култура и да се стремиш да а развиеш и тя да формира идентичността ти национализъм означава да мразиш всички други култури и да твърдиш че твоята е най-велика и руснаците искат целия свят.
19
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който гласува за проруски партии с еднопосочен билет към Москва и от там по етапен ред към Сибир за да видят лошото хубаво ли е.
18
34
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алчни хора - руснаци.Не им стигат техните си 17 милиона км2, тръгнали 40-те хилядикм2 на латвийците да взимат.Те поне нещо добро да носеха, а те само алкохолизъм и беднотия.
17
6
 
35
 
! Отговори
веселба преди 5 години
муахаха, утре, в брюксел ще гледат сякаш памперсите им са за сменяне!
16
7
 
31
 
! Отговори
:):) преди 5 години
латвия без Русия е банкрутирала, 45% стокообмен с Русия, нещо санкциите не важат.
15
6
 
27
 
! Отговори
мечтател преди 5 години
ЕСССР се разпада, а СССР почва да се събира отново!
14
4
 
30
 
! Отговори
Анормален преди 5 години
40% от латвийските граждани са етнически руснаци заселили са се там по времето на соца и им харевсва в ЕС, но иначе са си руснаци и дори не говорят латвийски повечето.Та нормално е проруска партия да вземе 20 % -точно колкото са руснаците с право на глас в Латвия....
13
19
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
горките и те си нямат някой свестен за когото да си дадат гласът,дали и там не минава без купуване на гласове ? май в случая проруските са извадили по голямо и пълно куфарче
12
10
 
6
 
! Отговори
яздещ муле в тайгата преди 5 години
Като гледам пиенето на каналин не остава без последствия....
11
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се върнат Прибалтийските републики в обятията на Майка Русия отново.
10
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С това джендърство и в западните страни ще има проруски партии. Джендърът само права имал, а здължения няма. Гледа как изнасилват жените, бият децата. Не можел, защото меки му били китките
9
6
 
14
 
! Отговори
гого преди 5 години
600x са руснаците там, нека пробват да ги изгонят, все едно ние да тръгнем да гоним турчилята, Ердо дали ще гледа безучастно...
8
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проруска си е равно на протурска !
7
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не изгониха руснаците от родината си,така ще е.Нас ни чака същото.
6
17
 
27
 
! Отговори
факт преди 5 години
Това е резултат на репресиите срещу Руското население в Латвия.....
5
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България проамериканската партия ГРОБ с седалища ул.Козяк продължава с геноцида срещу народа си !
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ami vsemat i grajdanstvoto i kraj