Намалени данъци! Ще преборят ли социалното неравенство?

Доц. д-р Косьо Стойчев, СУ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria
10 окт 2018 23:00, Екип на Bloomberg
17
Намалени данъци! Ще преборят ли социалното неравенство?
Снимка: Pixabay

Преходът, от който се нуждае българското общество, е от еднакво бедни към различно богати. Това няма да се случи чрез промяна на данъчната политика и опростяване на данъчните ставки върху определени групи стоки. В никакъв случай подобно решение не е в правилната посока. Това каза доц. д-р Косьо Стойчев, СУ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според доц. Стойчев за премахване на неравенството е необходимо най-уязвимите социални групи от населението да получат възможност ефективно да участват на пазара на труда и да повишат стандарта си на живот. Той посочи, че трайно въздействие на пазара би оказал механизъм, който да създава трудови навици и квалификации у тези хора и така да им позволи да се адаптират.

Гостът добави, че всеки един район у нас има големи компании, които го поддържат, но по някакъв начин те изкривяват статистическата картина на доходите. Той поясни, че повечето служители към момента все още работят в малки и средни компании. Според доц. Стойчев техният проблем е липсата на пазарен механизъм за справедливо преразпределяне на дохода.

„Собствениците на малки дружества се съобразяват с определени нормативни регулации като минимален доход, минимален осигурителен праг и др. Те обаче нямат никакъв реален стимул при постигане на изключителни икономически резултати да преразпределят част от приходите си към своите служители“.

Според госта новото райониране на България няма да окаже съществено влияние върху доходите на населението и промяната на развитието на районите.

Доц. Стойчев посочи, че основният проблем, който обаче не се дискутира за момента, е малкият брой на общините.

„Важно за връзката между регионалното икономическо развитие и административно-териториалното устройство е възможността за местно самоуправление. Конкретни регионални ефекти са "ликвидирали" места заради териториалното разпределение и подобни устройствени проблеми“. 

Вижте повече по темата на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
11
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
До АнонименА ти защо не вземеш да се разходиш извън Сф, да видиш в какви условия се работи, и за какви пари..Имаш ли идея ,че за минимална заплата и осигуровки на 4 ч, че се работи поне 10 ч, без всякакви социални права...На тоя доцент му е платено да замаже геноцида на властта, и да прокара идеята,че има нужда от още администрация....малко били общините...ТРЯБВА да има държавни предприятия, за да има гарантиране на заетост и права на бедните в провинцията,останалото е мафия...
10
0
 
8
 
! Отговори
1000 лева преди 5 години
Грандиозна ***, доцент-лакей на империите на "светлия" бизнес ни казва, че не трябва да се работи в малките фирми! Те не могат да усвояват обществен ресурс и там нямате бъдеще! Бъдещето е при "големите", едрите усвоители, които ще си поделят парите с вас! Докато в цяла Европа, данъците са занижени за основни храни и лекарства!
9
0
 
7
 
! Отговори
Smith&Wesson преди 5 години
Механизмът за премахване на социалното неравенство включва пълнител, ударник и ... ЗАТВОР.
8
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За промяна на социалното неравенство е необходимо някои хора да спрат да мрънкат и да започнат да бачкат. Данъците са си ОК. Когато бяха високи, никой не ги плащаше. Аман от умозренията на разни измислени ляво закърмени доценти!
7
1
 
13
 
! Отговори
Неам нерви преди 5 години
До LoykoДа, в частни ръце е! На практика правителството ни притежава цялата ни икономика!За това, такива като тоя капариран доцент си плещят глупостите където си поискат!Какво очакваш да ти каже, освен, че трябва да работиш за определени фирми и кръгове!?
6
2
 
15
 
! Отговори
The Big Щепсел преди 5 години
Всичко в тази държава ни е причинено от "хора"! Всички, които избягаха от страната - на тях им се работеше!!!Жалки Лицемери!
5
2
 
17
 
! Отговори
The Big Щепсел преди 5 години
Кой създава и приема закони, скоито се унищожи държавата, икономиката и се върна на вторични суровини и от десетилетия премахва конкуренцията!?Кой приватизира и унищожи националните отрасли, производство, земеделие.. за да процъфтяват каналите за внос!? Кой плати на лобистите в парламента да задръстят законодателството с тавани, прагове и непосилни изисквания към малкия бизнес!? Кой не иска да плаща болнични, майчински, заплати... на кой му пречат празниците, почивните дни... кой атакува минималната заплата в съда!?Всичко в тази държава ни е причинено от "хора"! Всички, които избягаха от с
4
3
 
21
 
! Отговори
10 преди 5 години
Още едн умник от тези,които до вчера викаха,че нямало нужда от държава-пазарът щял да регулира всичко.Точно диференциация на данъците се практикува в цяла Европа !И социално подпомагане на уязвимите,както и преизчисляване на пенсиите.А работещите нали имат синдикати-защо подписват договор при неизгодни условия?"Сит на гладен вяра не хваща!"
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това нищо няма да реши. Още по - малко пари в бюджета още повече претенции които няма да може да бъдат задоволени. Отново недомислие. Социалното неравенство в условията на капитализъм не може да се премахне.. него си го има навсякъде. просто трябва да се мисли за това как да се подобри икономическата стабилност на държавата като се намалят кражбите и се снижи до минимум корупцията. От такива декоративни действия няма никаква полза.
2
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Увеличете пенсии и заплати. Не може да има ровещи пенсионери по кофите или работещи бедни за по 600 лева.
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навремето е имало десятък, кръвен данък, рекет от местния онбашия, бой и е..н за непослушните......през социализъма....данък къща, кола, общ доход акцизи-насреща заплахи, бой в мазето, ако роптаеш нещо.....сега щели да разпределят справедливо, голям напредък, голяма работа-току виж сме се вързали, че ще има справедливост