Руска преса: Константинопол отне Киев от Москва

Ще се разклати целият православен свят, прогнозират в Русия
12 окт 2018 10:15, Елка Василева
44
Руска преса: Константинопол отне Киев от Москва
Снимка: БТА

"Вселената" на патриарх Вартоломей се разширява с две украински църкви, коментира "Независимая газета" решението на Константинополската патриаршия за предоставяне на автокефалност на украинската църква.

"Константинопол отне Киев от Москва" и Руската православна църква (РПЦ) обвинява Вселенския патриарх, че руши основите на православието, отбелязва "Комерсант".

Светият синод на Константинополската църква взе вчера историческо решение - отмени документа отпреди 330 години, с който Киевската митрополия е минала под юрисдикцията на Московската патриаршия, пояснява вестникът.

Междувременно бе свалена анатемата от непризнатия в православния свят Киевски патриарх Филарет и от водача на Украинската автокефална църква Макарий. Константинопол възстанови засега ставропигията на Вселенския патриарх в Киев (статут на подчинение непосредствено на патриарха). Филарет заяви, че се появява възможност за създаване на единна поместна църква в Украйна.

Още по темата

РПЦ нарече решенията "антиканонично деяние" и "опит да бъдат разрушени самите основи на каноничния строй на православната църква". Синодът на РПЦ ще разработи в понеделник програма за ответни действия.

Според експерта по църковно-обществени проблеми Роман Лункин решенията на Константинопол са подготовка за събор, който ще отправи молба към Вартоломей да предостави на Украинската православна църква томос (грамота) за автокефалия.

Пренебрегнато бе мнението на РПЦ и на Украинската православна църква към Московската патриаршия (УПЦ към МП), също и на други църкви, подкрепили позицията на Московския патриарх Кирил. Константинопол сметна за възможно едностранно да преразгледа църковните граници, изтъква експертът по религиозни и обществени проблеми Роман Лункин.

"Вартоломей може да срещне враждебност и конкуренция от страна на РПЦ и други църкви от каноничната си територия - в Турция, Западна Европа, Близкия изток и САЩ. Освен това (. . .) Южна Осетия, Абхазия, Черна гора, Македония и африканските страни може да поискат томоси и за себе си. Ще започнат да се разпадат други патриаршии, ще се разклати целият православен свят", прогнозира Лункин.

Украинският президент Петро Порошенко допусна, че РПЦ ще продължи да действа в Украйна и след като УПЦ получи автокефалия, отбелязва "РБК", като се позовава на пост, публикуван в Тwitter от държавния глава.

Патриарх Филарет, цитиран в украинското издание "Гордон", заяви, че създаването на единна канонична църква в Украйна не означава, че в страната не може да има руска православна църква. Филарет поясни, че РПЦ ще получи "равно право да съществува", но ще изгуби правото да се нарича украинска, добавя "РБК".

Константинополската патриаршия и политическите й спонсори в САЩ неведнъж отправиха сигнали, че въпросът за автокефалията ще бъде решен, преди да започне президентската кампания в Украйна за изборите догодина - църковната тема не бива да се асоциира пряко с политическата, пише "Новая газета".

Началото на кампанията е насрочено за 31 декември - значи теоретично константинополският Синод, който се събира два пъти месечно, има още две заседания в резерв, изчислява всекидневникът.

Независимо от тази кратка "мирна пауза", общото развитие на украинския църковен процес отслабва още повече позициите на Московския патриарх Кирил, твърди "Новая газета".

Главата на Руската православна църква в чужбина митрополит Иларион подчерта: "Константинополският патриарх не може да си присвои привилегиите на папа, защото всички са равни. И трябва всичко това да се решава и да се действа според каноните", цитира реакцията му "Взгляд".

Според Иларион днешната противоречива ситуация около украинската църква, предизвикала разкол в църковния свят, е породена от влияние на политиката върху Константинопол.

"Константинополският патриарх е станал много зависим от (. . .) различни държави, които искат (да се изостри, бел. на изданието) разделението между Украйна и Русия, искат да отслабят как ли не" руската власт и влиянието на Русия, смята духовникът.

Решенията на Константинопол за Украйна ще влязат в историята като разкол на православната църква, убеден е историкът Роман Силантиев, цитиран в "Известия".

"Пряката намеса в работите на друга църква" по думите му пред телевизия Ар Ти "руши вековната система от споразумения" след разцепването на християнството на католици и православни.

Според Силантиев легализирането на разколниците ще създаде проблеми не само на РПЦ, но и на Румъния, България и Гърция, защото там също действат подобни групи от вярващи. "Всякакви разколници може да се провъзгласят за истински архиереи или свещеници", заяви той.

Константинополската патриаршия няма канонично право да сваля анатеми и "според мен за такива действия трябва да бъде анатемосан патриарх Вартоломей", помества онлайн изданието "Нюз" мнение на архиепископ Климент, оглавяващ Синодалния информационно-просветен отдела на УПЦ към МП.

"Не вярвам особено в това, че Киевската патриаршия ще се обедини с другата неканонична Украинска автокефална църква начело с Макарий. Защото Макарий е категорично против обединените църкви да бъдат оглавени от Филарет, както последният настоява", добавя Климент.

Създаването на единна независима църква в Украйна става още по-трудно заради проблема с радикалните националисти. Те отново взеха да заграбват храмове на УПЦ към МП, защото енориашите ходели на църква "не там, където трябва", посочва "Лента".

На 14 октомври националистите честват годишнина от създаването на Украинската въстаническа армия (забранена в Русия), по традиция организират факелни шествия и се сбиват с полицията. Сега радикалите получават и друг повод за празник - църковна независимост от Москва. Това създава голям риск от заграбване на храмове и манастири, застрашена е и една от основните светини в православието - Киевско-Печерската лавра, алармира електронният вестник, цитиран от БТА.

И въпреки че Филарет само това мечтае - да се настани в Лаврата, явно не му харесва перспективата да предизвика кръвопролитни сблъсъци между вярващи и радикали. По всичко личи, че църковният разкол в Украйна в една или друга форма е нещо неизбежно. А дали заради него ще избухнат сблъсъци на религиозна почва - ще научим вече много скоро, допълва "Лента".
 


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Човек трябва да е болен ако има собствена украинска църква и ходи да се кланя на московския “патриарх”.

БПЦ трябва да подкрепи томоса.
40
0
 
2
 
! Отговори
болшевишката църква преди 6 месеца
Божа работа и Господ не ги иска
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен

38, соси с проглотом, мудак!
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 37
Долбоеб, а ты генерал цру?
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Русия няма Патриарх а има полковник от КГБ.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Когато беломорска Тракия е заграбена от гърците, прогонените българи вземат иконите и църковната утвар от своите църкви там
В 2015 г. Вартоломей беше в София и Роско Шаейбата го награди със Стара планина. Вартоломей каза, че България веднага трябвало да върне ОТКРАДНАТИТЕ ИКОНИ И ПР. НА ГЪРЦИЯ.
ЦЯЛАТА ОБЩЕСТВЕНОСТП СЕ ВЪЗМУТИ ОТ НАГЛЕЦА, А БОЙКО БОРИСОВ ОТКАЗА ДА ГО ПРИЕМЕ.
ДЪРТАКЪТ СИ ЗАМИНА КАТО СИПЕШЕ ОГЪН И ЖУПЕЛ.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ВАРТОЛОМЕЙ Е ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ.
ТОЙ ЗАБРАНИ ДА СЕ ПОСТАВИ ПАМЕТНИК НА ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ ЕКЗАРХ АНТИМ В ДВОРА НА БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА В ОБРИН.
34
5
 
7
 
! Отговори
ФИЛАРЕТ PАЗКОЛНIK преди 6 месеца
СКОРО ЩЕ СЕ СРИНЕ ЦЯЛАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА.
ТАКА Е ПЛАНИРАНО ОТ ЕВРЕИНА СОРОС

ПЛАНИРАНО Е И БЪЛГАРИЯ ДА ОСТАНЕ БЕЗ БЪЛГАРИ.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен
До 21

Най-големите крадци в света не бяха ли от другата страна на океана?
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен

До 29

Ответ содержится в вашем вопросе. Они оттого и радуются, что придурки. Вряд ли они такие вещие в церковных делах, впрочем как и во всех остальных делах.
31
3
 
6
 
! Отговори
АМИН преди 6 месеца
отделиха се от КГБ и тръгнаха в Божия път
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Константинопол отдели източноправославната Киевска Рус от далекоисточноправослвната Московския !
Браво ! Доброто винаги трябва да се отделя от Злото !
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Придурки, а вы то чего радуетесь?
Чакай ще видим. Кой знае живот той не бърза
28
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вселенският патриарх Вартоломей - цялата му вселена е един квартал в Истанбул и турския му паспорт.
27
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Слава Богу, както се казва! Разбира се, че ще поискат и други държави, разбира се, че трябва да им предоставят подобни на украинците права. Вече сме в 21в., стига с тези средновековни догми. Руснаците се изживяват като върха на православието и традициите, а тяхната църква и свещеници са далече от каноните, политически обвързани и т.н. Симеонов добре си ги описа. Настъпи ли разкол, сръбската църква ще подкрепи руската и се надявам (плахо) нашите да се изтръгнат от хватката на КГБ-ците.
26
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
руснаците на изгониха Варто като им предложи да водят богослужението на подлия език и сега Варто им го връща. Да превземат Константинопол, както е предсказано и да се решава всичко.
25
5
 
5
 
! Отговори
Боже, защо? преди 6 месеца
Вместо обединение - разделение! И това ни води по верните пътища на Господ?!?!
24
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защо забравихте тоя вертоломей, как се държа при посещението си в България. Пред него бледнее руския патриарх.
Крайно време е да го почерпят един чай с полоний или да му подарят един парфюм "Новичок'.
23
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ха-ха-ха, анатемите на полковник Гундяев, не хващат дикиш пред вселенския патриарх Вартоломей. Това е жесток удар по КГБ-ФСБ "духовенството".
22
10
 
10
 
! Отговори
Тръмп преди 6 месеца
Русия ни отне младоста.