ХСС загуби мнозинството си в парламента на Бавария

Съюзникът на Меркел ще трябва да състави коалиция
62
ХСС загуби мнозинството си в парламента на Бавария
Премиерът на Бавария Маркус Сьодер. Снимка: БТА

Християнсоциалният съюз, главният консервативен съюзник на Ангела Меркел, претърпя днес исторически провал на регионалните избори в Бавария и отслаби допълнително правителството на германската канцлерка, предаде Франс прес.

На регионалните избори баварските избиратели наказаха съюзниците на Меркел, посочва Асошиейтед прес. ХСС - сестринската партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и неин коалиционен партньор във федералното правителство - бе доминиращ в провинцията от 50-те години на миналия век.

Днес той получи 35,5 на сто от гласовете и остава първа политическа сила, но с 12 процента по-малко в сравнение с изборите през 2013 г. и губи абсолютното си мнозинство в регионалния парламент. Това е най-лошият резултат на ХСС в Бавария, в чийто парламент партията имаше абсолютно мнозинство през последните 56 години (с изключение на пет) и управляваше процъфтяващата германска провинция в продължение на 61 години.

Сега ХСС ще трябва да търси некомфортна коалиция с една или повече други партии. "Това е горчив ден за Християнсоциалния съюз", каза неговият генерален секретар Маркус Блюме.

Лоша новина за г-жа Меркел е, че и другият й партньор в германската управляваща коалиция - социалдемократите, понасят удар с получените 9-10 процента от гласовете, отбелязва АФП.

Печеливши от изборите са Зелените, които стават втора политическа сила с 18-19 на сто от гласовете, и крайнодясната Алтернатива за Германия, която е против Меркел и против имиграцията и получава 11 на сто от гласовете. Независимите консерватори - Свободните избиратели на Бавария, взимат 11,5 процента, а последни са Свободните демократи с 5 на сто.

Възможни партньори на ХСС са Свободните избиратели - местна дясноцентристка партия, и Свободните демократи, прогнозира Асошиейтед прес. Друга възможност са Зелените, които по традиция са опоненти на ХСС, имат по-либерален подход към миграцията и поставят акцент върху екологичните проблеми.

Предстои да се види дали и как резултатите от изборите в Бавария ще се отразят на стабилността на правителството на Меркел. "Вторичните трусове" от тези избори могат да се забавят, защото на 28 октомври ще има регионални избори и в съседната провинция Хесен, добавя АП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
edin преди 5 години
Няма ли някой да се провикне "Путин е виновен". Та нали в днешно време за всичко, като се започне от падащия рейтинг на Междузвездни войни и се стигне до възхода на крайно десните, ни се обяснява чрез хибридната война на Русия. А дали няма и други обяснения за това което се случва?
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До А беНИЕ СМЕ БАВАРЦИ И ВЪРВИМ НАПРЕД!!!
40
1
 
3
 
! Отговори
БАВАРИЯ $ БЪЛГАРИЯ! преди 5 години
До А беЖАЛКО ЗА БАВАРИЯ - НАШАТА ИЗТОЧНА КОЛОНИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
39
0
 
19
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До Додо"Да даде Бог ден по-скоро да видим Ангела Меркел изправена пред международен трибунал по обвинения в геноцид на бялата раса и християнската цивилизация"Бог дава,ама в кошара не вкарва!И не международният трибунал ще свърши работа,а Народният!Само че това е работа на германците.А ние можем само категорично да се разграничим от политиката на Меркел.
38
0
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Новият германски химн:"Дойчланд,Дойчланд,Аллах акбар! Майне либе халифат! Меркел,Меркел,ашколсун, Чок курназ ханъм!"
37
0
 
5
 
! Отговори
инж Цветанка Владова преди 5 години
До Анонименмюсулманите са мюсюлмани по правопис
36
2
 
28
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Да даде Бог ден по-скоро да видим Ангела Меркел изправена пред международен трибунал по обвинения в геноцид срещу Бялата раса и Християнската цивилизация!
35
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От дясно,минават в крайно дясно?И в какво се състои подобрението,питам?Май отива на още по-зле.
34
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 2-3 дни четох статия,че зелените(които по принцип са еколози и се занимават с екологични проблеми) във Хамбург вече са превзети отвътре от мюсулманите.
33
4
 
18
 
! Отговори
ined преди 5 години
Ми нормално е да загуби. В Германия вече мусулманите са мнозинство. Защо изобщо някой очаква, че някаква християнска партия ще спечели
32
7
 
8
 
! Отговори
До: До 25 преди 5 години
И как точно преуспя бе - в турския ресторант освен чиниите ти позволиха да миеш и вилиците ли!?
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 25Shtoto si Gay, zatova
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинският победителе местнота гражданска организация свободни избиратели ,които след 10 години опозиция ще управляват с ХСС
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо особено не е станало. В Бавария пак доминират десните. Правителството ще е коалиционно и твърдо надясно от центъра.
28
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сривът на ХСС означава голяма победа ва демокрацията.
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой може ли да анализира на какво се дължи тоя небивал възход на зелените? Да не би това да са техните и умни и красиви, които като чуят зелено си представят узаконяване на тревицата?
26
31
 
8
 
! Отговори
до 25 преди 5 години
Всъщност много от феновете на АФД са точно от бившите републики, вкл. и Казахстан. Теорията ми е, че също като нашия *** не са успели при съществуващите правила на играта в уредена държава като Германия и искат да ги променят, а и не пречи да обвинят някой друг -- афганистанци, гейове и прочее. Неудачници, както казах. Аз що преуспях?
25
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, че и Алтернативата да дойде на власт пак ще е зле. Просто по друг начин. Светът върви на зле.
24
15
 
6
 
! Отговори
до Циник преди 5 години
Не се пени пич. С АФД просто си заложил на куц кон.Намери друга кауза в живота си. Все за нещо те бива. Вярвам в теб.
23
4
 
6
 
! Отговори
До Циник преди 5 години
Твоите немци ако не са Казахстан би трябвало да знаят че Йошка Фишер е от зелените и управляваше с менъджъра от Газпром Герхард Шрьодер,преди фрау Меркел.