Боеспособна ли е войската ни? От 136 страни – 60-ти!

САЩ са лидери по военна мощ в класацията на Global Firepower
15 окт 2018 09:10,
81
Боеспособна ли е войската ни? От 136 страни – 60-ти!
Снимка: архив, Булфото

Българската армия заема 60-о място по боеспособност от общо 136 държави в престижната класация на специализирания сайт Global Firepower (GFP) за 2018 година, установи проверка на "Монитор".

Страната ни се е изкачила със седем позиции спрямо предходната година, като е задминала държави като Белгия и Хърватия.

По всяка вероятност един от основните фактори за това са отделените през тази година над 113 млн. лв. отгоре за отбрана, с което общият бюджет за войската ни надхвърли 1,193 млрд. лв.

Зад родната армия се нареждат още войските на Австрия, Словакия и Португалия, както и на Сърбия.

Непосредствено пред България в класацията пък са страни като Финландия, Чили, Унгария, Бангладеш и Мароко.
Първата тройка по военна мощ в света оформят лидерите САЩ, Русия и Китай, следвани от Индия.

В топ 10 има едва три държави от ЕС - Франция, Великобритания и Германия, заемащи съответно пето, шесто и десето място.

Преди Германия пък са поставени Южна Корея, Япония и Турция, а незавидното последно място е отредено на азиатското Кралство Бутан, което като цяло разполага с едва два военни хеликоптера.

При формирането на коефициента за военната мощ на всяка една от държавите се вземат предвид над 50 показателя, сред които освен бюджета за отбрана са и бойната техника и броят на военнослужещите, с които разполагат те.

Според публикуваните от сайта данни България разчита на 33 150 души под пагон. В списъка с бойната техника, осигуряваща военната мощ на страната ни, пък са например 24 хеликоптера, 350 артилерийски оръдия, 100 зенитни комплекса, както и 4 фрегати, 3 корвета и 10 миненосеца на ВМС.

На този фон най-голямата сила във военно отношение САЩ разполагат с 1,3 млн. войници, близо 6000 хеликоптера и 2000 изтребителя, почти 6000 танка, 1197 ракетни комплекса, 20 самолетоносача и 66 подводници, както и с бюджет от 647 млрд. долара.

В същото време на въоръжение във втората страна в класацията Русия са 1451 хеликоптера и 818 изтребителя, 20 300 танка, 3816 зенитни комплекса, 1 самолетоносач и 62 подводници. Войската на страната наброява 1 млн., а бюджетът й за отбрана - 47 млрд. долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заслугите за издигането със седем позиции в класацията са на Шкембе войвода и неговия остър завой към Русия. Враговете на България като се разбрали че шкембака ще ремонтира съветските щайги и кафези във велика русия и са напълнили гащите.
29
2
 
3
 
! Отговори
Галин преди 5 години
и на всеки военнослужещ му се полага и един преносим зенетно-ракетен комплекс тип "ПРАШКА" за сваляне на поколение 5+... *** вицовете :D
28
3
 
8
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 5 години
Обявяваме война на 6и 0 по слаби армии и ги поробваме така ще си решим проблема с парите и работната ръка....Смях без ***.....Армия от никъде нереализирали се хора без никакъв интелект и умения водещи стъкмистики
27
7
 
12
 
! Отговори
Руснаците преди 5 години
имат 20 хил. танка, а на нас толкова ни е пехотота ......
26
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А престижният сайт отчел ли е незаетите места от оповестените 33 000? Отчел ли е колко от тях са заети от канцеларски плъхobe в униформа, които идея нямат какво е да воюват, кадрови реднички с готини тела и пищни нянки, които си лягат с когото трябва и обикновени съклецаркu? Щото ако вземат това предвид - ще сме след Кралство Бутан!
25
1
 
9
 
! Отговори
Ген.майор Гочев преди 5 години
Като гледам правописа на пишещите си мисля, че вече сме загубили войната. *** чалгари и некви прости кифлета. Не виждам какво остана да защитаваме.
24
2
 
10
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
когато служих в армията преди 20 год.техниката ни беше окаяна от която половината винаги беше за ремонт след приемането ни в нато войската ни не намираше за необходимо да се реформира и модернизира защото големите ще ни пазят парите от бюджета похарчени за армията са като изгубени понеже не се очаква да генерират възвращаемост и може би именно поради това нашите управляващи не влагат в този тип национална сигурност
23
4
 
10
 
! Отговори
на 137-мо място преди 5 години
От общо 136 държави, ние сме на 137-мо място по военна сила!
22
6
 
23
 
! Отговори
бай х преди 5 години
българската наемна армия е много боеспособна - за 800 лв е очакваме да се бият за България , а за 1000 $ със сигурност ще се бият против България ..... на наемници вяра да нямаш
21
3
 
13
 
! Отговори
няма и БГ държава преди 5 години
Няма бг армия,а едни к о л о ни а л н и с о р о с к и наемнци с бг паспорти.
20
12
 
9
 
! Отговори
V преди 5 години
Значи наща армия може да ни защити само от Сърбия . И тука идва въпроса за какво служат съвременните армии? Основно да воюват срещу собствените си народи ,както е в Украйна и Сирия ;)Границите на държавите ги пазят ядрените арсенали на големите играчи. Наща армия дори границата ни не пази .Има си гранична полиция.Ако държавите нямат армии и собствена монетарна система ,къв е смисъла от държавите ?
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бг армия с 24хеликоптера?Вероятно нашите военни са броели и тези които са за скрап ,както и плавателните съдове/силно е да се каже военни кораби/.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАКВА ВОЙСКА!
17
17
 
11
 
! Отговори
Край преди 5 години
Аскера е преди Бундесфера - не е рекъл Ердоган - не е напоил камилите на Дунав. на Дунав ама при Виена.
16
12
 
12
 
! Отговори
Сат преди 5 години
Спокойно можем да отскочим с 10 места напред с купуването на нови изтребители. Ако се въведе някаква форма на териториална отбрана, направо отиваме в двайсетицата. Но трябва да се филтрират русофилите. За тях само лирки и лопати, да копаят окопи.
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12 И Швейцария!Не ,че има силна армия,а защото Великите сили преди повече от100г. са признали неотралитата й! Географското й положение е едно от предимствата за това!
14
5
 
18
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Е, вие какво искате?Заобиколени сме от съюзници, единственият съсед, който не ни е съюзник, ни е редовен абонат. За Сърбия говоря...
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХАХАХХАХАСтанаха 4 не 3 ...
12
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаме нужда от армия по принцип... има сума ти държави в европа без армии и са си много добре.
11
7
 
19
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 5 години
Според учени в света има само три независими държави наистина независими - САЩ, Русия, Индия и Китай. Гледам че по една случайност те са лидери и в класацията по мощ на армията си.