РПЦ прекратява отношенията с Константинополската патриаршия

"Разколът си остава разкол", отсече Волоколамският митрополит Иларион
Обновена: 15 окт 2018 23:03 | 15 окт 2018 22:58,
111
РПЦ прекратява отношенията с Константинополската патриаршия
Снимка: БТА

Синодът на Руската православна църква (РПЦ) реши да прекрати изцяло евхаристичното си общение с Константинополската партиаршия, съобщи днес Волоколамският митрополит Иларион след заседание на Синода в беларуската столица Минск, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Още по темата

"На заседанието на Светия синод бе взето решение за пълно скъсване на общението с Константинополския патриархат", каза митрополитът.

Решението на висшия клир на РПЦ бе предшествано от състояло се от 9 до 11 октомври заседание на Синода на Вселенската патриаршия, който потвърди решението за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква и отмени решението си от 1686 г. за преминаването на Киевската митрополия под юрисдикция на Московската патриаршия. Освен това синодът в Истанбул сне анатемата върху Филарет и Макарий - архиереите на отцепилите се от Москва Киевска патриаршия и Украинска автокефална църква.

"Разколът си остава разкол, лидерите на разкола си остават лидери на разкола. А църквата, която, признавайки разколниците, е встъпила в общение с тях, с това се е изключила от каноничното поле на православната църква", заключи Иларион.

Той заяви, че РПЦ не признава решението на Константинополската патриаршия, което по думите му е "беззаконно и канонически нищожно".

Митрополитът, който ръководи отдела за външноцърковни връзки към РПЦ, изрази надежда, че Константинополската патриаршия ще преразгледа решението си и призова поместните православни църкви по света да направят "надлежна оценка" на "антиканоничните" й действия" относно Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да уточня църковен партикуларизъм означава че дадена църква запазва общата християнска догматика но не приема решенията на съборите и другите общи решения на съвета на църквите а вселенска ще рече първа църква сред равни тоест узаконяващата решенията на съвета.Също така представете си че утре папата каже че не приема решението на събора на вселенската църква за Тройцата и утре ще се окажем под католическа юрисдикция.Всичко това е тотална *** неонацистка безотговорност.
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така първо нямам симпатии нито към Русия нито към САЩ нито към никой и преди някой много умен *** да се е изходил точно за това става дума ако искаш да разбереш истината за нещо не трябва да имаш симпатии а имаш ли правиш не истина а пропаганда.Или християнството е единно или не.Ако е Русия е длъжна да приеме решението на върховната църква ако не всеки ще си прави каквото си иска и за това си има име протестантство ерес и църковен партикуларизъм в случая основно последното.
89
0
 
2
 
! Отговори
До Ж преди 5 години
Забележи че, Киприан е Митрополит Киевски, Московия е друга държава! Жалка е тази война но не е както го мислиш: гърците или руснаците. По скоро е руснаци И гърци ЗАЕДНО - Москва "Трети Рим", дават Константинопол на Гърция а днешна Русия става "Нова Византия". България я няма в тази картинка...Не случайно Путин беше в трона на Византийския Император и атонските попове му пееха под византийски и руски флаг. В този трон не беше стъпвал чужд крак от векове!
88
3
 
1
 
! Отговори
Ж преди 5 години
Тук някой писа Българската ПЦ да внимава на чия страна да бъде! На гръцката ли??? Дето ни гориха книгите и унищожаваха всичко Що е българско? На тяхна страна ли да сме??? Или на Руската страна, чийто първи Патриарх е българинът Киприан и преди повече от 10 години руснаците официално благодариха *** народа ни за това! Братята ни са там, на север, а не в Истанбул! Каквито и глупости да пишат и говорят!
87
0
 
4
 
! Отговори
За сведение: преди 5 години
До БобиЦърковната история е много засукана и не може лесно да се обсъжда дори от специалисти, камо ли пък по форуми от лаици като нас да дават становища... Но всеки българин може да зададе въпроса: Какво право има Русия да се обявява за наследник на Византия? Каквито и симпатии да имаш към тях, можеш ли с ръка на сърцето да кажеш че, това е редно?
86
0
 
3
 
! Отговори
За сведение: преди 5 години
До БобиВъобще не си наясно - Томос значи документ (къс, парче, том). Става дума за документ за афтокефалност а не за документ за присъединяване на някоя митрополия. Томос за афтокефалност те нямат! Те са "самосвятни".Православието е прието от Русь, не от Московското Княжество, което е отделно образование по това време; духовният център е бил Киевско-Печерска лавра, не Москва. По-късно са ръкоположени и Киевски митрополити.
85
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До За сведение:"никога не са го имали, понеже православието е прието в Киев от друга държава - Русь,"Много наивно твърдение. Според теб за да отпаднат връзките е достатъчно да се смени властта, която да обяви от сега не се наричаме Държава 1 а Държава 2 (или Църква 1 и Църква 2) и всички са щастливи. Всички дългове са опростени, Кръвта по ръцете е отмита, Кръвните вражди за простени и забравени ... РФ плати ли дълговете на СССР? Киев плати ли своята част? Не но сключи сделка и върна Ядренит
84
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До За сведение:13 марта 1945 года Болгарская православная церковь получила томос, подписанный патриархом Вениамином I и членами Священного синода Константинопольской церкви, которым отменялась греко-болгарская схизма и была признана автокефалия Болгарской православной церкви.Или по-просто казано БПЦ от този момент вече не е под шапката на ГрПЦ и става Афтокефална за втори път в нейната история
83
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До За сведение:Нещо повече, Цар Петър, СВЕТСКА власт, започва да РЪКОПОЛАНе ставай наивенРъкополага се архиепископ от архиепископ или там който в момента е най-висшия сан в църковната йерархия.В 1686 году Дионисием IV предоставлен томос о присоединении Киевской митрополии к Московской патриархии (март 1686 17 октября 1687 года).Точно този договор или ТОМОС сегашния патриарх на Стамбул иска да отмени и с този акт да отвори пътя за "независима" Украинска църква под шапката на Инстамбул
82
2
 
5
 
! Отговори
За сведение: преди 5 години
Всичките тези телодвижения са заради напъна Русия да се обяви за наследник на Византия, а Москва да стане "Трети Рим". За пореден път искат да откраднат чуждо наследство, точно както направиха с държавата Русь, по времето когато се наричаха Московско Княжество (Московия).Както писах по-долу - БПЦ трябва да е много внимателна - какъв избор прави!
81
2
 
6
 
! Отговори
За сведение: преди 5 години
Когато руската делегация начело с Гундяев отиде при Вселенския Патриарх, за да го заплашва със схизма, той ги попита къде им е томоса. Тогава на кгб-тата от РПЦ им е станало ясно че, те не притежават документа който имат всички афтокефални църкви - томос!Това е защото никога не са го имали, понеже православието е прието в Киев от друга държава - Русь, а Киев никога не е ставал афтохонен.Те са "самопросвятная" тоест самообявили се в Московия църква, която с насилие е покорила Киевската Лавра и е "преместила" функциите в Москва.Нещо повече, Цар Петър, СВЕТСКА власт, започва да РЪКОПОЛА
80
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 87Поредния който все още не е вникнал в термините 14, Православни и НЕЗАВИСИМИ Църкви между които БПЦ и РПЦУмнико кой назначи нашия патриарх на поста му?По силата на византийския принцип Imperium sine Patriarcha non staret Царство без патриарх не бива, на църковно-народен събор към 919 г. Българската православна църква е официално провъзгласена за автокефална, а българският архиепископ получава титлата патриарх.
79
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 85Вярващ в известна степен съм но не ревностен вярващВярвам че има нещо Наречи го БОГ, СЪДБА, ПРИРОДА ако щеш ИЗВЪНЗЕМНИСигурен съм че това което проповядват всичките църкви(тук наистина включвам всички църкви и православните, католици, Мюсюлмани и прочие) не се покрива с реалността.За това избираш сам по какви "правила на играта" да играешАз съм избрал да съм покръстен(бях на 19 години) от Българската Православна Църква
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-важното в случая е, че на попчето-милицонер му се *** в ушaнката и го направиха НИКОЙ! Дребния, злобен диктатор уж беше обединител на православието, а сега се оказа най-обикновен сектант!Браво на Вселенския Патриарх - опука ги и двамата с един удар :)
77
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 84От както се появява Гулденбург и Печатаното слово всеки дори най-незначителния Мирянин може да се запознае с пълната църковна документация(освен свещенодействията които по-принцип са тайни) и да обори ако е необходимо и Вселенския патриарх ако последния е направил неканоническо дело.
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиЧета коментарите и се чудя как може човек да коментира нещо от което нищичко не разбира?ами и аз това ти се чудя. Нали уж си бивш фазан от химическия батальон в НШЗО, сега да не се окаже че си завършил Духовната?Или си просто най-обикновен ленинградски ***?
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой ще ми каже ли с какво методите за манипулация на стадата са се променили от средновековието до сега?
74
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Основен въпрос каква е разликата между Православната църкваКатолическата църкваПротестанските ЦърквиСектантитеОРДЕНИТЕ в съответните Църкви?Католиците е ясно една църква за целия свят за всеки регион има висш служителПравославните са НЕЗАВИСИМИ една област(една или няколко държави реално) една ЦъркваПротестантите НЕЗАВИСИМИ Църкви отцепили се ПОЛИТИЧЕСКИ от Католическата по модела на православнитеСектите - тук е ясноОрдените - основно на запад Легитимни затворени общества в църква
73
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До За сведение:Сега Българската Църква да бъде много внимателна какви решения взима!Колега какво не разбра от термините - 14 броя, ПРАВОСЛАВНА и НЕЗАВИСИМА?Сега ще ми кажеш че нашите свещеници и дори Патриарха ни се назначават или избират по правила спуснати от Вселенския патриарх в Константинопол?
72
4
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До 82Да уточним историята с "самопросвятная"Когато представителите на РПЦ 1686г достигнали до Константинопол а това са няколко месеца път нали се сещате няма коли и самолети не е имало легитимен вселенски патриарх. Така да се каже период на междувластие а и изборите на нов са се забавили. Съответно Руснаците които не могат да си позволят лукса да чакат месеци в "Топлия Юг" са "теглили една майна" и са почнали сами да си ръкополагат свещениците.