Папа Франциск: Ние, децата, сме мръсни, но не и майката!

Да не се опетнява църквата, настоя духовният глава на Рим
28 окт 2018 14:05, Петя Славова
35
Папа Франциск: Ние, децата, сме мръсни, но не и майката!
Снимка: БТА

Папа Франциск закри късно снощи продължилата три седмици среща на католическите епископи от целия свят с призив католиците да защитят църквата от "опетняващи я" обвинения, предаде ДПА.

В момента сме подложени на сериозни обвинения, каза Франциск, допълвайки, че това се е превърнало в преследване на църквата, предаде БТА.

Църквата не бива да бъде опетнявана. Ние, децата, сме мръсни, но не и майката, каза духовният глава при закриването на Синода на епископите.

Папата свика църковните лидери, за да обсъдят как по-добре да отговорят на нуждите на младите хора и да им помагат да намират житейското си призвание. Синодът обаче бързо бе превзет от дебати по проблем, който е особено важен за младежите в много части на света - скандала около сексуалните посегателства от свещенослужители, зачитане на хомосексуалистите и правата на жените, отбелязва Асошиейтед прес.

Проблемът за включването на жените бе особено актуален, предвид че само седем монахини бяха поканени да участват в срещата наред с 267 кардинали, епископи и свещеници. Никоя от тях обаче нямаше право да гласува по заключителния документ.

Петиция, подписана в кулоарите на форума, настояваща високопоставените жени в религиозната общност да получат право на глас, събра близо 9000 подписа. В окончателния текст обаче отпадна споменаването на проблема за неравенството между половете при следващи синоди, което бе включено в проект за заключителния документ.

Запазен бе обаче силният език и една от редките преки препоръки в целия документ от 60 страници. "Синодът препоръчва всеки да бъде осведомен за необходимостта от неизбежна промяна", посочват духовните лидери. Документът препоръчва по-силно присъствие на жените в църковните структури на всички равнища, включително на отговорни позиции, макар свещеническото призвание да остава запазено за мъжете.
Параграфите, посветени на ролята на жените в църквата, бяха сред най-спорните при окончателното гласуване снощи.

Пълният текст обаче остана само с параграф, споменаващ хомосексуалността и сексуалните наклонности, макар в работен документ да бе включен акронимът ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални).
Относно хомосексуалистите се посочва, че "Бог обича всички хора, както и църквата". Никой не бива да бъде дискриминиран заради сексуалността си, допълва документът.

По темата за сексуалните посегателства епископите не стигнаха до директно единно извинение за десетилетията на сексуални злоупотреби с малолетни и прикриването им от висшестоящи. Макар тази част от документа да е озаглавена "Търсене на прошка" текстът споменава само, че никакво разкаяние не може да излекува травмата, причинена на жертвите.

Папата е поставен под засилващ се натиск да вземе решителни мерки по проблема със сексуалните злоупотреби, извършвани от духовници, след поредица скандали в Чили, Австралия, Европа и САЩ, припомня ДПА.

Самият Франциск се сблъска с безпрецедентен призив да подаде оставка от страна на архиепископ Карло Мария Вигано, който го обвинява, че е предпазил от наказание бивш кардинал, заподозрян в сексуални посегателства.
Синодът на епископите е съвещателен орган към папата и обикновено се свиква на всеки три години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Манипулира Библията.Там е написано че Бог мрази определени действия и поведение на хората.Какво се учудваме след като беше казал,че на тоя свят нямало зло и лош.А дяволът?И той ли е добър?Ами тия от ИД който искат да го разпънат на кръст обърнат с главата надолу и да взривят Ватиканът... и те ли са добрички?Вижте, нещо има с тоя човек дето не е наред.И то в най-лошият и сериозен смисъл на изразът.Да не е неква скрита реклама на сатанизма и ислямът?Натам отиват нещата.
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Shark"Детето само по себе си винаги е чисто."Ти защо си толкова сигурна в това?
3
3
 
17
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Тоя чува ли се какво говори, детето е най-чистото създание на света. Разбирам смисъла, който влага, но думата "деца" в случая е меко казана неподходяща. Детето само по себе си винаги е чисто. И църквата не се занимава с подобни безсмислени словоизлияния, а да вземе и да застане твърдо на страната на християните и заклейми това преселение на муслита в Европа. Щото иначе скоро няма да я има. Знаете ли каква огромна джамия може да се направи на мястото на Ватикана??!!!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Църквата е като демокрацията - за всички мизерии при демокрацията се виновни хората, не демокрацията, демокрацията е най-съвършената система, никой не е измислил по-добра, но бъгларите са некадърни.
1
4
 
19
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Римо-Католическата "майка" отдавна е (юдео-масонска) институция, а не Църква!