Заеми, бързи кредити... Все повече българи не могат да си ги върнат

Броят на некоректните платци се увеличава до 54%
Обновена: 29 окт 2018 07:15 | 28 окт 2018 19:31,
132
Заеми, бързи кредити... Все повече българи не могат да си ги върнат
Снимка: Dnes.bg

Българските потребители все повече се затрудняват финансово и се увеличава бройката на тези, които не успяват да върнат кредитите си към банките навреме, съобщиха от Асоциацията за защита на потребителите /АЗП/.

От асоциацията допълват, че допреди година некоректните платци с кредити са били 48 процента от хората, дадени на колектори, сега техният дял вече е 54 процента. Това показва анализ на Асоциацията на колекторските агенции в България за първата половина на тази година.

В същото време, намаляването на лихвите по кредитите е довело до бум на търсенето на заеми, показват данните на БНБ. През септември тази година ипотечните заеми за първи път са надхвърлили 10 милиарда лева и достигат рекордната сума от 10.2 милиарда лева. На годишна база ръстът на ипотечните кредити е с внушителните 9.9 на сто.

Потребителските кредити растат още по-бързо. Те вече са 8.9 милиарда лева, което е увеличение от над 15 процента спрямо септември 2017 г.

Ниските лихви подвеждат хората и замъгляват преценката на потребителите дали ще могат да плащат вноските си в бъдеще. Прогнозата за вдигане на лихвените нива би могло да постави много от тях в невъзможност да покрият задълженията си занапред, посочиха от АЗП. Освен това и от БНБ неколкократно са предупредили банките да внимават при ипотечните заеми.

На второ място по брой на закъсалите длъжници са потребителите на услуги на небанковите кредитиращи институции, които най-често отпускат т.нар. бързи кредити.
Все пак при тях се отчита известен спад - ако до миналата година това са били 20 на сто от длъжниците, сега те вече са 18 на сто.

Средният размер на необслужваните задължения, търсени от колекторските фирми, е 1162 лв., преди година е бил 728 лв.

Най-бързо расте броят на хората, които задлъжняват заради различни телекомуникационни продукти - телефони, таблети и др. Техният брой сред исканията за просрочени задължения е скочил 2.5 пъти - до 15 на сто на фона на 6 на сто година по-рано.

От Асоциацията за защита на потребителите изтъкват, че няма прозрачен начин, който да определя сумите, начислени от колекторските фирми над главницата, а това е достатъчна предпоставка за злоупотреби. Още повече, че тези компании, заедно с фирмите за бързи кредити, имат достъп до Централния кредитен регистър, като разполагат с правомощията да поставят кредитни оценки на граждани и фирми.

Затова от АЗП напомнят, че основен инструмент на действие на колекторските фирми е подвеждането на гражданите за техните права, включително по отношение на давността на дълговете. Често потребителите биват подмамени от колекторите да погасяват дългове с изтекла давност, на разсрочено плащане при това "уж" с отстъпки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
65
 
! Отговори
Мумията преди 5 години
Защо вместо фирми за принудително събиране се използва "колекторска" фирма?До кога ще използваме английски думи преиначени на български? То има фирми и за фаст кредити нали ама що не им викате така?
79
2
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро ще св повтори сценария от 2008-а.
78
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РеволюционерАми като не искаш да те обсъждат недей ти сам самодоволно да ни обясняваш къде какви си щял да ги вършиш. Върви на ***... та си, ако щеш какво си седнал да ни занимаваш? Твоят живот общо взето никого не интересува. Казах истината, която хич не ти хареса и веднага станах комунистче. Такива изказвания като твоето вече станаха гадно изморително клише. Направо теб и подобните ти да ви поканя - измитайте се най - после и оставете хората тук на мира.
77
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Уууу!За какво говориш, ***? Мислиш ,че каза нещо смислено ли? Нищо подобно само пяната на устата вече взе силно да капе хвърчат слюнки а смисълът вече съвсем се изгуби. Жалък си, ***. Чакам с нетърпение следващата ти изцепка. То твоето е като инерция, ама тя няма да спре навреме.
76
2
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рекламирането на кредити трябва да се забрани. Подмамват клиенти с *** реклами, а после идват мутрите от колекторската фирма и лигавенето изведнъж спира и идва сериозността и опасността. Трябва да се забрани, както ще забранят рекламата на хазарта.
75
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГробокопачОх, и ти ли ? в тази държава много малко хора останаха с ума си Какъв Тангра какви пет лева? В кои времена живееш? За какво говориш? Тангра отдавна е в миналото, още когато Борис покръсти България. А ти с евреите спокойно можеш да си нямаш работа Не се интересувай толкова от Мамон и те не няма да са ти чак такъв проблем.
74
6
 
48
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
На всички малки душички,дето не се сещат да живеят,а мислят за много пари искам да им кажа:''Хора няма значение дали е БСП или ГЕРБ или ДПС или ВМРО<или който и да е!''Важно е да живееете днес,а не да робувате!Роби са тези,които им се подчиняват!Аз не съм отм тях!Лека...!
73
4
 
36
 
! Отговори
Революционер преди 5 години
ДО 73-АНОНИМЕНХванах те комунистче! или сори селтако шамар да е аванта да е ! пиеш кафенца след кафенца и си цъкаш с стотинките в джоба плюеш в интернет и ме категоризираш къде и какво съм щял да направя..мдааа май вече си без шанс за никъде и се бориш всеячески да вземеш максимум брой жертви тук,храниш се с отчаяността на хората но си сбъркал .. и то много приятелю защото има хора които не им пука за системата, не им пука за правилата и да не им пука че кораба потава и няма да останат ;)
72
2
 
38
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
до75Ти вечна ли си ***?!Утре може да погледнеш в една точка и да те возят в количка!По-силна ли ще си?!Фикус!Кой ти гарантира,че ще се събудиш?!А?!
71
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без прозрачност за произход на парите. Тия фирми са извън закона. Така ако се съберат 5-6 с пълно право да прибият анонимния лихвар или да му на т рошат офиса.
70
3
 
54
 
! Отговори
Petar преди 5 години
Много хора живеят с презумцията, че никога няма да си загубят доходите си и купуват неща които не могат да си позволят, на кредит... при първото разклащане на икономиката ще има кредитни жертви
69
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имената на тия лихвари трябва да са оповестяват на входа. Без тази подробност не трябва да се отваря фирмата.
68
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Уууу!Ти ли определяш летвата бе? Ти създаваш урните. Сериозно? Както казах, *** и упорит. Хора, не разчитайте че тая държава има някакъв шанс с подобни персонажи. Наистина сме много зле най - вече откъм умствен потенциал. Този е живото доказателство. И съм сигурна че ще продължи в същия дух, без страх и свян. Да е жив и здрав.
67
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Революционер реви, недей да ревеш, много е тъпо. Такива като тебе и на Луната да отидат и там ще осерат пейзажа, щото не знаят как да се държат и не им пука че правят грешчици. Ти си този, който живее с илюзии макар че много ти се иска да вярваш в противното. недей да очакваш много от живота той ще е само това, което е, и нищо повече. Защото и да искаш повече, няма да го получиш, защото нямаш необходимите качества за това. Не мисля, че ще разбереш какво искам да ти кажа.
66
2
 
51
 
! Отговори
Смееееех преди 5 години
Най-бързо расте броят на хората, които задлъжняват заради различни телекомуникационни продукти - телефони, таблети и др. Техният брой сред исканията за просрочени задължения е скочил 2.5 пъти - до 15 на сто на фона на 6 на сто година по-рано.*** си е ***,няма 2 лева в джоба и работи на някой строеж или продавач в магазин ама взима кредит за телефон и таблет.
65
1
 
34
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Туп!
64
4
 
36
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Не си разбрал:))Летвата я определям аз!Аз съм от гласуващите!Явно не ти е ясно как гласувам!АЗ!Не ходя до урните...Съсдавам ги!:)))
63
3
 
45
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Супер. Ще има евтини апартаменти скоро.
62
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално.Всеки, докопал поне 1000 лева заплата, веднага тегли 1-2 кредита, без да се замисли как ще ги връща.
61
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Уууу!Ти не слизаш долу, ти просто си там. И пак ще има хора, които ще те обичат, като тукашните. Така че бъди спокоен. Летвата вече е прекалено ниско за да се притесняваш.