Ще привличаме извънземните като... молци?

Огромен лазер ще изпраща сигнали към Космоса
Обновена: 7 ное 2018 20:26 | 7 ное 2018 20:26, Нели Христова
23
Ще привличаме извънземните като... молци?
Снимка: G. Hüdepohl (atacamaphoto.com)/ESO

Да привлечем извънземните като молци – със светлина, е новата идея на учените, които нямат търпение да установят контакт с разумни същества от дълбините на Космоса.

Ново проучване, публикувано на 5 ноември в The Astrophysical Journal, представя нов вариант пред човечеството за привличане на гости от други светове. Инфрачервен лазер, който да свети силно и да излъчва топлина трябва да бъде насочен към небето. Извънземните, които би трябвало да имат технология, поне толкова напреднала, колкото нашата, ще успеят веднага да го засекат с уреди за наблюдение на Космоса.  Или не точно?

Съоръжението ще се състои от лазер с мощност между 1 и 2 мегавата и огледало с диаметър 30 метра, и ще може да излъчва на разстояние 20 хил. светлинни години. Разбира се, Вселената е много по-голяма от това, но поне ще успеем да стигнем до екзопланети, които се намират в нашия ръкав на Млечния път.

Но пред учените стои един проблем – Земята не е сама в Космоса, а е сравнително малка спрямо останалите 8 планети в системата ни, обикалящи звезда, толкова ярка, че едва ли човечеството ще успее да построи лазер, чиято светлина да не бъде погълната от тази на Слънцето.

Този проблем значително променя целта на учените. Те не искат просто да създадат пристанищен фар, който да привлича извънземните, а да накарат Слънцето да изглежда толкова странно, погледнато от друга точка на Космоса, че да озадачи далечните астрономи и да ги накара по-обстойно да изследват нашата галактика.

Обикновено, слънцата се различават малко едни от други по това, колко светлина излъчват. Лазер ще направи Слънцето анормално в инфрачервеният сектор, но не е ясно, дали другите разумни цивилизации ще разберат правилно нашият сигнал, с който се опитваме да им кажем: "Здрасти!" или ще им отнеме време да го дешифрират. 

Местоположението на съоръжението също трябва да е добре съобразено. Инфрачервените лъчи са невидими за човешкото око, но попаднали право в него водят до необратимо ослепяване. Също така са пагубни за апаратурата на самолети, сателити и дори космически кораби и биха могли да причинят множество катастрофи, ако не се намират там, където трябва.

Ако все пак човечеството успее да построи подобен светлинен сигнал, дали ще може да засече евентуален отговор? Това остава неясно, тъй като съвременните ни технологии не могат да установят връзка с източник от Космоса, без да знаят конкретното му местоположение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари