Парченце история отпреди 100 г.: Един вагон във френска гора

В него е подписано примирието, сложило край на Първата световна война
Обновена: 11 ное 2018 07:42 | 10 ное 2018 20:52, Елка Василева
58
Парченце история отпреди 100 г.: Един вагон във френска гора
Снимка: архив, Reuters

Адолф Хитлер отиде там по време на война, за да си отмъсти. Ангела Меркел има намерение да отиде там в името на мира. Двама германски канцлери с противоположни цели и една и съща дестинация: един вагон във френска гора.

Хитлер буквално се опита да пренапише историята през 1940 г., когато сложи ръка върху един вагон-ресторант, за да унижи Франция по същия начин, по който бе унижена Германия в последния ден на Първата световна война.

Този път Ангела Меркел ще бъде заедно с френския президент Еманюел Макрон, когато посети това, което е останало от вагона от Компиен - превърнатия в кабинет вагон, където съюзниците и Германия подписват примирието на 11 ноември 1918 г.,  Асошиейтед прес.

Вагон 2419Д на компанията "Вагон-Ли" изминава един необикновен път - от сервиране на задушено телешко и бийф бургиньон на пътниците си в крайморския град Довил до превръщането си, спрян в Компиенската гора, в място, където се ражда световният мир.

Учудени туристи често питат куратора на Музея на примирието Бернар Льотам защо съюзниците са подписали споразумението за примирие, сложило край на бойните действия на Западния фронт, в тази скромна обстановка, а не в някоя голяма военна сграда или бляскав дворец.

По онова време генералният щаб на командира на съюзниците, френския маршал Фердинанд Фош, е бил в Санлис и е логично да се предположи, че примирието ще бъде подписано там.

Градът обаче бил преживял жестока германска офанзива. Жителите му са взети за заложници, а кметът му е разстрелян през септември 1914 г. преди първата битка при Марна. Затова имало сериозни притеснения как изтерзаното население на Санлис би реагирало на присъствието на германска делегация, нищо, че е дошла, за да сключи мир.

"Било е немислимо упълномощените германски представители да бъдат приети в този град", посочва Льотам.

Решили, че един вагон в близката Компиенска гора е идеален за тази цел: намирал се на изолирано място и това щяло да спре евентуални натрапници, а спокойствието и дискретността, които предлагал, щели да са проява на уважение към победените германци.

По стечение на обстоятелствата месец преди това Фош бил превърнал в свой подвижен кабинет един произволно избран вагон-ресторант от френските пътнически влакове. Така 2419Д станал "вагонът от Компиен".

Примирието е подписано малко след пет часа сутринта, но официалните представители, обзети от някакво поетично чувство, отложили влизането му в сила със шест часа, за да може това да стане в единадесетия час от единадесетия ден на единадесетия месец на 1918 г. Но това забавяне всъщност по доста непоетичен начин коствало живота на войници и от двете страни в края на тази война, в която и без това вече били загинали 17 милиона души.

"Вагонът символизира края на сраженията, когато хората постигнали мир", казва Льотам и добавя с усмивка: "Преди да стане известен, вече бил изпълнил предназначението си като вагон-ресторант".

Музеят на примирието е разположен върху релсовия път на мястото в гората, където е подписано примирието.

Маршал Фош е обезсмъртен в издигнати в цяла Франция паметници и е дал името си на един от широките зелени булеварди, които започват от Триумфалната арка.

В загубилата страна положението е друго: един от подписалите примирието германци Матиас Ерцбергер е представен като злодей заради участието си в предаването на армията и е убит през 1921 г.

Историята на вагон-ресторанта 29419Д не приключва с войната.

За многото французи, изгубили близките си, в следвоенните години той се превръща в храм на мира и катарзиса.

Вагонът е откаран в Париж, поставен е на Площада на инвалидите, където е погребан Наполеон, а през 1927 г. е върнат в Компиен и изложен в специално построен мемориал, където се намира и днешният музей.

Според Льотам през 30-те години вагонът само за една година е бил посетен от над 190 000 души и се е превърнал в център за оплакване на един милион и 400-те хиляди убити френски войници.

По същото това време вагонът става централна тема за Хитлер, който е в политически възход и използва недоволството на германското общество от наказателния характер на условията на примирието.

Нацисткият лидер посетил мястото през 1940 г., когато армиите му превзели Франция.

Фюрерът наредил вагон-ресторантът да бъде изваден от мемориала и върнат на релсите в гората, където бил през 1918 г.

Последвала сюрреалистичната театрална възстановка на примирието от 1918 г., едно от най-известните исторически събития, но буквално с размяна на местата.

Сключеното през 1940 г. във вагона примирие било наложено от Германия като победител, а Франция била победената.

"Генерал (Вилхелм) Кайтел прочел условията на примирието във вагона, докато канцлерът Хитлер седял на мястото на маршал Фош", разказва Льотам.

Хитлер наредил след това вагонът да бъде закаран в Германия и да бъде изложен като известен военнопленник в катедралата на Берлин.

Вагон-ресторантът е унищожен в края на Втората световна война, макар че не се знае как точно. Някои хвърлят вината върху членове на СС, а според други става дума за случаен въздушен удар.

През 1950 г. френската компания "Вагон-ли", която е оператор и на "Ориент Експрес", дарява на музея вагон от същата серия - 2439Д е идентичен с унищожения си близнак, като се започне от полираните му дървени плоскости и се стигне до елегантните му кожени седалки. Поставен е до някои неща, останали от първоначалния вагон: фрагменти от бронзовата му украса и две рампи за качване и слизане от влака.

В събота Ангела Меркел ще стане първият германски канцлер от 78 години, който ще посети мястото в гората, където е подписано споразумението за слагане на край на Първата световна война.

Тя ще бъде в компанията на френския президент Еманюел Макрон. Това ще напомни за 1984 г., когато канцлерът Хелмут Кол, развълнуван, е хванал ръката на президента Франсоа Митеран в костница близо до Вердюн.

На стогодишнината от края на конфликта по време на тази визита също ще има вълнуващи картини.
 

/БТА/


58
Още от Ако щете - вярвайте
Стара или млада е душата ви? Изчислява зодията!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
men преди 2 дни
интересно защо след като елзас и лотарингия са откраднати до ден днешен местните дето не са от подсахарска африка говорят на немски. ганьовците много приказват ама им липсва голямата картинка нещо. жидаците са организатори на всички войни от време оно. да не говорим че онова мекере чърчил е унижен като за светно от българите ПСВ и за това толкова ни е мразил петофила нйеден. сръпите и гъртаците ги видехме, скоро всичко там ще е албания. халал да им е.
51
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 2 дни
До Анонимен
На германците (поне на повечето от тях) не им пука за тези глупости. Все пак - нека уточним: Калининград е Източна Прусия (основно), а това, което Полша получава като компенсация, е района на Гданск (немско име: Данциг).
50
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Елзас и Лорен са френски, Калининград е руски, Източна Прусия е Полска, Австрия и Чехия са независими, свикнаха ли немските лицемери и подгласящите им васали?
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До юбералес

Затова и ще си останете най-бедната и смачкана държава в ЕС, загубила всички войни и заобиколена от собствени територии. В Кавала само на море и обратно!
48
5
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 3 дни
До Анонимен
ПСВ започна от ''руското куче на балканите'' -Сърбия. Или по-точно от неговия стопанин. Българите винаги са били и ще бъдем с Германия, затова днес можем да ходим до Беломорието и да си купуваме евтини имоти там.
47
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
А да, кой е виновен че Бай Ганьо-умника се съюзява с държава тръгнала да воюва срещу всички останали велики сили? Кой е виновен, че ганьовците тръгват на война срещу страната която само 36г. по-рано ги освобождава??? Малoумниците не заслужазат съчувствие! Който е тръгнал с немци добро не е видял! Ревете сега за Беломорието, сами се самозаклахте.
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Колко лесно е да се оправдаваш с другите за Хитлер! Човек който е издигнал собствения ти народ! Два пъти, на избори! Казвате, че Хитлер е дошъл заради ПСВ. Ами кой започна ПСВ? Германците! Хуните за три пъти в рамките на 70г. нападат Франция и водят Европа до разруха и милиони жертви! Да си гледат работата, Елзас и Лорейн са френски, Калининград е руски, Източна Прусия е Полска! Точка! И ако хуните пак тръгнат да нападат Европа, Полша и Франция ще си имат обща граница!
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Елзас и Лорейн са френски, свикнаха ли немските лицемери!
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До бг

Елзас и Лотарингия са откраднати от Франция след франко-пруската война от 1871г. Тези територии са били френски много преди да съществува Германия! През ПСВ Германия напада Франция. Естествено, че след войната Франция ще си ги върне. Франция дава най-много жертви от Западните държави. Битките се водят по нейните земи. И до днес има огромни райони където е забранено да се ходи или отглежда земеделие защото има стотици хиляди тонове неексплодирали бомби и химикали от биологично оръжие.
43
2
 
23
 
! Отговори
бг преди 3 дни
Историята опровергава твърдението ,че края на ПСВ носи мир ,тъй като този мир е несправедлив -отнемат Елзас и Лотарингия на Германците ,а от нас вземат западните покрайнини , Македония и излаза ни на Бяло море.Над 300 хиляди бежанци от тези територии приема България ,а хиляди други са избити или подложени на асимилация от сърби и гърци .И всичко това заради високомерието и алчността на французи и англичани.Това е истинската причина за появата на Хитлер.
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Видях снимките от това събитие и ми се струва че меркел е по убава от жената на макрон? Ужас тоя кога ще излезе от гардероба?
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Кaто е хубаво миналото и страдаме от носталгия по миналото, защо вървим напред, а не назад. Напред там няма нищо, освен повече бюрокрация и гей-паради.
40
16
 
10
 
! Отговори
Василев преди 4 дни
Слава на Русия и Владимир Путин!
39
9
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 4 дни
Лицемерни ла.на немски Елзас и Лотарингия са френски.Точка!Свиквате ли да ви се.ем у устенцата тепърва ще свиквате.!
38
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Проблема на Хитлер не е че е нападнал СССР, а че се е взел за голям тактик. От стратегическа гледна точка битката за Сталинград е най безмислената за немците.
Също така от страх някои от генералите му са го подвели. Гьоринг го е лъгал за броя на самолетите.
37
6
 
16
 
! Отговори
бай ганю преди 4 дни
какви вагони инфраструктури,и инжинерство са имали преди 100 год а ние сме деляли още къшей хляб и сланина на полето със вол и каруца и сме си фантазирали да заминем за америка както във филма господин за един ден
36
13
 
4
 
! Отговори
V преди 4 дни
Хитлер не е подозирал че Сталин ще го напада .Армията на СССР е била на другия край на държавата .Хитлер е имал над 10 000 танка макар и по слаби .Руснаците дават много жертви защото Сталин допуска грешка.Заради грешки на Хитлер пък Германия губи войната.Най много грешки правят Хитлер и Сталин а не генералите.Всъщност ВСВ не е за ресурси ,а за пазари.Война за влияние като студената война и еврогейския ,,съюз,,Това също е борба за влияние над нас по простите народи ;)
35
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
33, Хитлер е имал нужда от ресурси и от жизнено пространство, затова напада СССР. Освен това е подозирал, че Сталин ще го нападне. Хитлер допуска грешка като не слуша генералите си. Войниците стигат пред Москва през декември на -40 градуса без зимни облекла, което води до поражение. След тази битка САЩ започват да снабдяват съветите. Да, Германия губи войната, но дава 5 милиона убити, докато Руснаците дават 5 пъти по толкова. Източна Европа можеше да изглежда по друг начин..
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А днес няма ссср
а русия е по нарязана и от брес литовскара и капитулация Факт
33
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Русия губи ПСВ при царя но после при КПСС СССР си връща Украйна, Беларус и балтийските републики.