Принц Чарлз на 70: Най-дълго чакалият кандидат - крал

Вижте архивни кадри от живота на британския престолонаследник
14 ное 2018 15:45, Красимир Ангелов
32

15 декември 1948 година. Британският крал Джордж VI, неговата майка кралица Мери, престолонаследничката и днешна британска кралица Елизабет и новородения й син Чарлз позират за семейна снимка в Бъкингамския дворец. Снимка: БТА

Принц Чарлз навърши 70 години и все още е престолонаследник - роля, която му е отредена още от малко дете. А историята е категорична - когато стане крал, след майка си кралица Елизабет II, той ще е чакал най-дълго в сравнение с предшествениците си да оглави кралското семейство с 1000-годишни традиции.

Ще бъде ли Чарлз добър крал? И изобщо ще стане ли някога владетел, или короната ще отиде директно в сина му Уилям?

Качествата на Чарлз оставят в сянка на фона на интереса към личния му живот – бракът и разводът с принцеса Даяна, нейната смърт и връзката му с втората му съпруга Камила.

Чарлз Филип Артър Джордж, принц на Уелс, херцог на Корнуол, херцог на Ротси, граф на Карик, барон на Ренфру, граф на Честър, лорд на Айълс, принц на Шотландия, е роден в Бъкингамския дворец на 14 ноември 1948 г. Той е на четири години, когато умира дядо му Джордж VI и майка му става кралица.

Принц Чарлз мрази отдалеченото си шотландско училище, но е първият престолонаследник, който завършва университет – Кеймбридж.

Принц Чарлз е обявен за принц на Уелс (наследник на британския престол) на тържествена церемония през 1969 г. Той е престолонаследник още от четиригодишен, когато майка му се възкачва на трона. Макар и на 92 години, кралица Елизабет Втора е в добро здраве и няма никакви планове да абдикира. През януари 2006 г. обаче тя му прехвърля някои от официалните си функции. Той я придружава в пътуванията в чужбина или я представлява.

Чарлз обаче е рекордьор по чакане за короната - вече 66 години. До 21 април 2011 г. той принадлежи на крал Едуард VII (1841 - 1910), син на кралица Виктория. Той трябва да чака за престола 59 години, 2 месеца и 13 дни. Когато принц Чарлз се възкачи на трона един ден, той ще подобри рекорд за най-възрастен нов крал, който принадлежи на Уилям Четвърти (1765 - 1837), който става крал на 64 години, 10 месеца и 5 дни.

В личния си живот принц Чарлз обича театъра, литературата и поп музиката. Признава, че най-щастлив е в градината си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Дъртия гущер не пуска власта. Ако съдим по това колко живя майка й, Чарлз може и да не дожиее.
27
1
 
11
 
! Отговори
ха преди 5 години
Таз кралица е кат Лили Иванова - вечно жив рептил
26
2
 
4
 
! Отговори
Никой преди 5 години
Хората за парче хляб,на ден работят, рептилите - кръвопийци, страшен проблем имат! Ако има АД, мястото им е там! Никой не може да запали ада!
25
0
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 5 години
До Анонименпо подобен начин Едуард (чичо на принц Чарлз) беше принуден да се откаже от трона - за да се ожени ....кво ли се хабя да обяснявам на овчари оперната музика ......
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принц Филип (който беше наследник и на Гръцкия и на Датския трон !!!) беше принуден да се откаже от титлите си за да се ожени за Елизабет !---А човекът какво друго ти обяснява, бе не.нор.мал.ник?
23
1
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 5 години
До Анонименеврейско-протестанската религия която изповядват в Англия позволява на соверена по стара еврейска традиция да определя наследника си за това има толкова странности с Английската коронаЕлизабет, която всъщност е най-богатия и влиятелен владетел в света няма да умре преди да посочи наследник и това тя направи няколко пъти - Принц Уилям ще е следващия крал на Англия а голддигурката ще стане Кралица на Англия ... което предизвика доста просташка радост в кучешкото и сърце
22
0
 
6
 
! Отговори
Баба Генка преди 5 години
Баба Бети ми е наборка,ама я по-арна съм от нея и снаата и Камилка .Тайната за моята опната кожа е ракията, Бети нек си пие чай,файда от чай нема
21
1
 
2
 
! Отговори
дo 20 преди 5 години
До АнонименМного мразя да чета глупости на неграмотни еврейски *** !!!!1) Принц Филип (който беше наследник и на Гръцкия и на Датския трон !!!) беше принуден да се откаже от титлите си за да се ожени за Елизабет !2) 10 години след сватбата Елизабет го коронова за принц - т.е. принц Филип се е отказал от правата си за престола още преди да се ожени за Елизабет - от всички престоли се отказа всъщност 3) ето за това принц Филип никога няма да бъде крал на Англия !
20
0
 
7
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Тя елизабет е преценила че от него не става нищо и затова не се оттегля
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принц Чарлз никога няма да бъде крал на Англия защото това означава Камила Паркър да стане кралица а това никога няма да стане !...В това няма нищо вярно. В английската монархия има само един кръвен престоланаследник, който става крал или кралица. Съпругът или съпругата няма същите права. На Елизабет мъжът й принц Филип носи само титлата принц, но не и крал. Така че Камила ще получи от Чарлз само някаква нова титла. А той не е известно някога да се е отказвал от престола в полза на Уилям.
18
2
 
13
 
! Отговори
img456123 преди 5 години
Въпрос на добро възпитание е да се оттеглиш още преди да минеш на памперси.
17
2
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Клара крала кларинет,за да...свири на кларинета,на Чарлз,като стане...крал.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"А Красимирчо може ли да чете?"Ми, колкото Боко Б. ... за едно "Винету" (не цялото!) му стига.Не е достатъчно само да те назначат (кой знае как) на работа като журналист ...Преди да започнеш да пишеш, трябва много да си чел. Иначе става "Чукча НЕ читатель чукча писатель".
15
3
 
14
 
! Отговори
Рускиня до 5 преди 5 години
Една от най-кървавите династии.
14
4
 
19
 
! Отговори
мецата преди 5 години
А Боеко директно стана крал без да чака - почна да краде от ден първи
13
3
 
7
 
! Отговори
пецата преди 5 години
бабката е много крива а такива живеят най дълго за тровят живота на съседи/близки, а чарлз с тея избили капиляри и посинели длани май изглежда че често се застоява в избата при бъчвичките с отлежалото , май ще му плетат венеца скоро
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Красимирчо може ли да чете?И ако може, разбира ли прочетеното?
11
6
 
21
 
! Отговори
к преди 5 години
Красимирчо,крайно време е да започнеш да четеш моето момче .....Принц Чарлз се отказа от короната официално преди много години за да му разрешат да се ожени за Камила ПаркърПринц Чарлз никога няма да бъде крал на Англия защото това означава Камила Паркър да стане кралица а това никога няма да стане !така че чети моето момче, не се излагай като кифладжийче
10
4
 
20
 
! Отговори
баба Буна преди 5 години
Тия рептили-ще ме надживеят
9
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дъртия рептил Елизабета все още е доста жилава за възрастта си, тъй че тоя клепоухия Чарлз може изобщо да не го огрее да стане крал, т.е. може да ритне камбаната преди нея