Акция в Австрия: Докажете, че нямате турско гражданство!

Австрийската партия на свободата премина към действие
19 ное 2018 20:00, Елка Василева
112
Акция в Австрия: Докажете, че нямате турско гражданство!
Снимка: архив, Reuters

Алпер Йълмаз не спи спокойно. Този мирен виенски търговец е получил австрийско гражданство преди тридесет години, но подобно на хиляди други австрийци от турски произход се страхува да не загуби австрийското си гражданство заради подетата от крайната десница (която е част от правителството) акция.

Йълмаз е шокиран, когато през юни получава официално писмо, в което е обвинен, че има двойно гражданство, което (освен в изключителни случаи) е нарушение на австрийското право.

"В писмото се казваше, че трябва да се откажа от австрийското си гражданство", освен ако не представя доказателство, че вече не съм турски гражданин, разказва собственикът на кафене в северната част на Виена.

Петдесет и три годишният Алпер Йълмаз уверява, че се е отказал от турското си гражданство през 1988 г. именно за да стане гражданин на Австрия, където живее с родителите си още от юношеските си години.

Неговият случай съвсем не е изолиран, откакто крайнодясната Австрийска партия на свободата, станала през декември коалиционен партньор в правителството на консерваторите, започна да проверява гражданството на стотици хиляди хора, фигуриращи в турските избирателни списъци в Австрия, пише Франс прес.

"В нашата общност това се превърна, така да се каже, в единствената тема за разговор", споделя Дуйгу Йозкан, австрийска журналистка от турски произход, която работи във всекидневника "Пресе".

Преодоляване на препятствия

Остана загадка как Австрийската партия на свободата се е сдобила с тези списъци, както и защо в тях присъстват имената на Алпер Йълмаз и на други австрийци, отказали се от турското си гражданство.

"Австрия е моята страна. Вече не спя нощем, питам се какво ще стане", казва търговецът и уверява, че никога не е искал от турската държава да възстанови гражданството му.

Австрия има 8,7 милиона души население и подобно на много други европейски страни през 60 -те години масово прибягва до чуждестранна работна ръка. Така в страната пристигат 270 000 души от турски произход, от които повече от 150 000 получават австрийско гражданство.

Наредената от вътрешното министерство систематична проверка на гражданското състояние на хората, присъстващи в турски избирателни списъци, е наложила наемането на 26 служители само за Виена, признаха виенските власти.

Доказаните случаи на измама обаче са редки. В цяла Австрия само 85 души бяха лишени от австрийско гражданство и свързаните с него права.

За добросъвестните хора да докажат, че нямат турско гражданство, се превръща често в преодоляване на препятствия в стил Кафка. Още повече, че турските власти невинаги оказват съдействие.

Един от клиентите на адвоката от Залцбург Петер Вайдиш преминава през това неприятно преживяване. Австрийските власти са му наредили да си извади от турското консулство документ, че не е турски гражданин. Там обаче му казват: "Вие сте австрийски гражданин, нищо не можем да направим за Вас", разказва той.

"Искат от него да докаже, че не е направил нещо (например да иска възстановяване на турското си гражданство). Това е изключително трудно", твърди адвокатът.

"Австрийската партия на свободата в действие"

Тридесет и една годишната Чигдем Шилер, която получила австрийско гражданство през 2003 г., имала повече късмет. Също й се наложило да доказва, че няма турско гражданство, но успяла да си извади ценния документ, след като проявила изключителна настоятелност в консулството и разказала за случая си в медиите.

Как обаче Шилер е била включена в турските избирателни списъци, при положение че е била непълнолетна, когато се е отказала от турското си гражданство?

Австрийската преса предположи, че е възможно на турските консулства да им е наредено "да надуват" списъците, имайки предвид, че диаспората гласува масово за Партията на справедливостта и развитието на президента Ердоган.

За Алпер Йълмаз кошмарът не е приключил. Консулството му предложило да отиде в Турция, за да уреди положението си. Това е сценарий, който търговецът иска да избегне на всяка цена. Той е кюрд и алевит и затова се страхува, че ще бъде вкаран в затвора, щом стъпи на турска земя.

"Очаквам от австрийската държава да ни подкрепи. Ние сме австрийски граждани", посочва Йълмаз.

Малко вероятно е обаче Австрийската партия на свободата да промени политиката си, не и в краткосрочен план. В съобщение във Facebook вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе приветства факта, че "партията е преминала в действие" и съобщи за първите 85 души, загубили австрийското си гражданство.

На партията, която от идването си на власт се опитва да ограничи ксенофобските си прояви, й се наложи въпреки това преди няколко дни панически да свали от сайта си видео, критикуващо измамите срещу системата за социална сигурност, в което заподозрените се казват Али или Мустафа и носят фесове.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
12
 
30
 
! Отговори
Виенски вурст преди 5 години
Да се готвят българите....
60
25
 
36
 
! Отговори
Додо преди 5 години
До Киро Х: Като добавка към написаното от теб колега мога да кажа, че още един мит за българите наскоро беше напълно разбит, а именно, че сме приели християнството през 9-ти при Борис, с кървави елементи на обеглавени цели родове, лоялни на (измисления от социалистическата историография) Тангра! Факт е, че Българите сме приели християнството още 3-ти век от Апостол Павел, а Кубрат, Аспарух и Тервел са били християни! Истината е като водата! Рано или късно пробива!
59
17
 
60
 
! Отговори
Киро Х преди 5 години
До Дениз: Азиатския произход на българите е меко казано напълно скалъпен и съшит с бели конци, а директно казано си е една 100%-ова лъжа! Българите, или Болг-Ариите са траки-дефакто. Траки, всъщност е изкуствено създаден термин за описване на българските племена, живели тук от хилядолетия. Истината не изнасяше нито на СССР, нито на Юдеоболшевиките, нито на Постсъветска, Остатъчна Русия. Защото ние сме дали на Русия и езика, и писмеността, и религията. Това е неудобната, емпирична истина.
58
46
 
20
 
! Отговори
Дениз преди 5 години
До Киро ХВ такъв случай и българите трябва да си ходят,тъй като прабългарите са ц.....,номадски племена дошли от Азия.Защо прикривате неудобната за вас истина за гените на Аспарух,който е бил ц......много добре го знаете,но ви изнася да го криете.Цял живот сте били мишки и такива ще си останете!Жалко за малкото,добри българи!
57
21
 
50
 
! Отговори
Киро Х преди 5 години
Европа -на европейците! Турците са азиатци и мохамедани, и като такива нямат място в Европа! Във всяка поредна държава, в която се възстановява нормалността, като Австрия, в конкретния случай, (съвсем скоро и Германия) турците биват поканени да си ходят! С добро, като за начало....
56
15
 
21
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Не от Турция, от Моха,еда трябва да се отрекат. Иначе - марш!
55
35
 
31
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Когато имаш недостиг на работна ръка,приемаш турци и те са добре дошли.Когато държавата е стабилизирана ставаш избирателен в позицията си спрямо тях.Това е лицемерие!Целият свят е станал такъв.Светът вместо да се обединява,се разединява.Рано или късно,през каквито и трудности да премине нашият свят,един ден хората ще заживеят,като братя и сестри по цялата земя(и не само на нея),и начинанията им няма да имат предел...!
54
18
 
12
 
! Отговори
Кали преди 5 години
Наречи го фашизъм
53
11
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам какъв е проблема - като искаш да живееш в Австрия, ставаш австриец и правиш като австрийците. Ако държиш да си турчин - заминаваш в Турция, ставаш турчин и правиш като турците. Ако решиш да си българин - идваш в България, правиш като българите.Само ислямягитe искат да ходят където им скимне, да правят каквото им скимне и да се пишат турци, араби, сирийци и афганистанци. И как ще стане тая?!? Що не си седят в държавите, като толкова си харесват бита и културата? Риторично питам...
52
10
 
21
 
! Отговори
Ястребителят преди 5 години
"Той е кюрд и алевит и затова се страхува, че ще бъде вкаран в затвора, щом стъпи на турска земя."И тоя лъже като арийските си събратя, българите! В Турция имме милиони кюрди и алевити, но никой не си прави труда да ги вкара в затвора. Защо ли този го е толкова страх?!
51
3
 
33
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
До номер 52. Момче, прав си в разсъжденията, но изпускаш 3 нули в статистиката си. Турците в Германия са повече от 5 милиона. Не са агресивни по природа, но религията им е агресивна. За тях ние сме "неверници". "Правата" вяра е тяхната, а ние пасти да ядем. Идват нови световни конфликти, за съжаление. А от старите не можем да се измъкнем.
50
0
 
7
 
! Отговори
преди 5 години
Само това ли ще напишете ?А другата страна ?
49
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На този баща му е построил Австрия и Германия след всв. По онова време е имало недостиг на мъже защото са били убити през войната. Някой решава да си внесе работна ръка и го прави като приема турци. Дава им гражданство разрешава и да си доведат семейзтвата и днес има над 5 000 турци в Германия. В австрия не е по различно. Интересното е че след близо 70 години нито един Турчин не е интегриран. Живеят по същият начи както преди 70 години. Изповядват исляма и не приемат обичаите на местното населен
48
24
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да ви боли и да ви сърби турци,араби,източноевропейци ще има в Австрия и запада защото на Ханс и Хелмут не им се работи
47
10
 
39
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Доста слабо начало,но все е нещо.Истината е в общоевропейската РЕКОНКИСТА-тотално прочистване на Европа от исляма,както е станало в Испания едно време.Друго спасение за Стария континент няма!
46
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция не позволява двойно гражданство с изключение за съседните страни. Ясно защо.
45
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е портите на Виена австрийците ще ги държи 1000 г влага
44
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те австрийците останаха 6 милиона,скоро арабите и турците ще ги превземат
43
10
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И хиляда минуса от резнатковци НЯМА да променят факта, че австрийците не могат да ви понасят! Скоро ще го проумеете!
42
13
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в нашата общност.... вие трябва да живеете в ЕВРОПА в постоянен страх и ужас! Само тогава смрадливите ви мутри придобиват що годе човешки облик! Браво на КУРЦ! Аз живея в Австрия и ВИНАГИ ще го подкрепям! Отврат са турчулята! На местните хора вече им писна от смрад и наглост!