Путин отива в Турция, "Турски поток" тръгва по суша

Тръбата излиза по морето близо до границата с България
19 ное 2018 08:08, Елка Василева
64
Путин отива в Турция, "Турски поток" тръгва по суша
Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин пристига днес в Истанбул по покана на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

Двамата лидери ще участват в церемонията по полагане на турска територия на съоръженията от направлението по суша на газопровода "Турски поток" след завършването на работите по морския участък, предаде БТА.

"Турски поток" е смятан за стратегически най-важния проект между Турция и Русия.

Планирано е преди това в Истанбул Ердоган и Путин да обсъдят двустранните отношения, а също така регионални и глобални проблеми. Акцент в разговорите ще бъде ситуацията в Сирия и в региона на Близкия изток, както и доставката на руските ракети С-400.

Изграждането на втория етап по суша от газопровода "Турски поток" ще започва от Къйъкьой - китно рибарско градче в окръг Къркларели, в района на турско-българската граница. Съоръженията на "Турски поток" от морския участък свършват край Къйъкьой и оттук ще продължават по суша на турска територия.

Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще пристигнат с хеликоптер от Истанбул, а церемонията по излизането на тръбата на суша ще се състои на платформа в морето.

Министри и отговорни представители от енергийните сектори на двете страни ще участват в събитието.

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви в интервю за Анадолската агенция, че проекти като "Турски поток" са база за дългосрочно стратегическо сътрудничество между Русия и Турция.

По думите му взаимният стокообмен през настоящата година между двете страни е нараснал с 26 на сто. Броят на руските туристи, посещаващи Турция, се очаква да достигне шест милиона души през 2019 г., а тази година бяха 4,7 милиона души. Двете страни преговарят и по въпроса за отмяна на визите за турските граждани.

Газопроводът "Турски поток", който Владимир Путин преди няколко години предложи на Турция след отказа на България да участва в строителството, включва две отделни линии с капацитет по 15,75 млрд.куб.метра газ. Едната линия ще задоволява потреблението на турския пазар, а другата ще бъде предназначена за потреблението на европейските клиенти.

Според специалисти Атина много активно лобира втората линия да минава през Гърция и да стига до Италия. Има обаче и вариант тръбата да минава през България и да стига до Сърбия.

Строителството на втората линия на суша се предвижда да започне догодина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега умника Бойко ще доплаща разликата в цената на газа за България от собствения си джоб-Kоя точно разлика да доплати?Никога никой не е давал цена нито за газта от ЮП, нито за транзитните такси.
25
2
 
9
 
! Отговори
до23 и 24 преди 5 години
такава газ без която Германия загива, такива самолети дето вече 9та година не можем да ги купим уж от твоя широк пазар....
24
2
 
13
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Така ,както върви политиката според концепцията на бай Дончо,държави ще има там,където има стратегически обекти , производство и военна мощ.Останалото ще бъдат само управляеми територии!Хайде сега да познаем до 3 пъти ,ние къде ще бъдем!
23
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единият иска да възстанови Османската анти човешка империя,а другия иска да възстанови сталинизма и СССР. Е няма що /Минали сме оттам и в Европа и НАТО е по -добре .
22
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямо хленчене за една газ .Има свят широк .Така навремето рософили плакаха за миговете и СССР.Свят широк ,ще си кушим и самолети и всичко на пазара по света.С империи дето подкупват наши сънародници да ни казват какво ми е интереса и тн - не .
21
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе хора 21 век сме каква газ.Света върви към забрана на дизела вие пак се ослушвате за някакви проекти .В клуба на богатите сте.Какво е българското ни да служим на едни пропаднали империи от 18 век .
20
4
 
12
 
! Отговори
Ще молим за газ преди 5 години
Яд ме е на новината. Българите трябва да се молим да мине и при нас Тръбата за газта. Да благодарем на начетения ни вожд.
19
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой да ги решава ,русофили и туркофили смятащи страната ни за изпражнение като онзи *** по долу дето го изтриха впрочем с основание . Не ни трябват бедни и самозабравили се диктатури на газови тръби и ислямизъм .Тези двамцата точно така си представят Европа без НАТО и Америка ,а тука разни дървени философи им подгласят .
18
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно руски учени ще помагат за великите турски опити
17
9
 
32
 
! Отговори
Ястребител преди 5 години
Хммммм ... докато българите не проумеят, че тяхното бъдеще и съществуване като народ и държава зависи единствено от тясно сътрудничество на България с Русия и Турция, са обречени да изчезнат от лицето на земята! Докато чиновници в Брюксел и губернатори от САЩ решават съдбата на българите и България, името ще ви е написано в червената книга на изчезващите видове.
16
2
 
4
 
! Отговори
тр смешки преди 5 години
тр драма след драма
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По -добре да съм човек отколкото "българина ",който ти си представяш .
14
2
 
16
 
! Отговори
до 15, 15 преди 5 години
Евала на Роско плевнята. Сега къде е? Стана ли ти ясно кой му е господарят и на кого служи? Кажи нещо за него?!? Най-върлия представител на фалсетата, кариеристчета с червени билети. Тоя охлюев в списъка ли ти е?
13
14
 
4
 
! Отговори
А лежат ли преди 5 години
в затвора всички от ЦК на БКП и наследници, които са се издигнали по БКПлиния- със заслуги на бащи и майки и вечната дружба съсСССР?Не, сега са ВИДНИ БИЗНЕСМЕНИ( някои отстреляни от снайперисти(руски), в ЕП, ширят се в Страсбург, Брюксел.По фамилиите ще ги познаете.Или като Бокови.( тази власт с кръв сме я взели.) Кръвожадници.Отвратителни.Никога повече БКП/БСП.
12
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко тиквата на съд!
11
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега умника Бойко ще доплаща разликата в цената на газа за България от собствения си джоб, а от закуската на внучето ще спестява, за да прави вноските в бюджета и да компенсира заплатите на неотворените работни места. Същия ще поеме всички загуби и по Белене. И най - накрая, като изплати всичко, което натвори, ще влезе в затвора и ще излежи присъдите на всички, които обеща. че ще вкара там, а не ги вкара. Дай Боже!
10
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двама диктатори кандидати да запалят ТСВ. Пасват си идеално тъй като и двамата окупират територии на съседи и арестуват опозиционери .И двамата искат федеракна Европа за да може да заваладеят Европа ако САЩ се оттегли без НАТО. Но Полша,Прибалтика и България им пречат особено в тази работа.
9
3
 
5
 
! Отговори
14 преди 5 години
Май преди това си намери много булки от управляващите ГЕРБ.?#?
8
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2 привет от ГерманияЗапочвам да се влюбвам в тебе. Ако си в Франкфурт на Майн нека се срещнеме и да отдадеме любовта си един на друг. Убичъм та ама да знаеш, че си падам по садо мазо и убичъм да използвам ножове , клещи, тривончета , пирони та помисли дали ще можеш да издържиш на любовните ми ласки
7
3
 
9
 
! Отговори
3ти преди 5 години
То от кои си? От конскоопашатите катунари мародери или от защитения от Хелзинки етнос, че там май сте 50 на 50.