След "Refugees welcome, Le Pen go home" – 72 часа арест

5 г. затвор грози студента, надраскал "Съветската армия"
145
След "Refugees welcome, Le Pen go home" – 72 часа арест
Снимка: Булфото, архив

22-годишният студент по биология, който преди посещението на френската националистка Марин льо Пен надраска Паметника на съветската армия, призна, че е избрал монумента заради централното му място.

Точно този паметник редовно става жертва на посегателства, което винаги предизвиква острата реакция на Москва към нашите власти.

Още по темата

За разлика от повечето пъти обаче сега осквернителят, който на 15 ноември драска по монумента, е заловен. Той остана в ареста за 72 часа, а в неделя районният съд го освободи с най-леката мярка за неотклонение - подписка. Мотивите бяха, че младежът е с чисто съдебно минало и няма данни нито за извършване на ново престъпление, нито за укриване.

Прокуратурата обаче настоява младият мъж да бъде вкаран в затвора и държи на обвинение по по-тежка хипотеза от обикновено хулиганство. Това предвижда до 5 години лишаване от свобода, но в случай, че обвиняемият е оказал съпротива при задържането.

В конкретната ситуация арестантът не е оказал никаква съпротива при задържането си и се е предал доброволно. Той е държал спрея, с който е написал: "Refugees welcome, Le Pen go home" - "Мигранти добре дошли, Льо Пен прибирай се".

"Написах този графит, за да изразя несъгласието си с посещението на Марин льо Пен, както и да изразя несъгласието си с нейните политики, както и политиките на мислещите като нея хора в България и по света", коментира студентът, пожелал анонимност пред БНР. 

"Избрах Паметника на Съветската армия не заради някакво неодобрение към Съветската армия, а заради ключовото му местоположение в града. В ретроспекция това е очевидна грешка", каза още той.

"Деянието по характер си е такова, че се отличава от обикновеното хулиганство по своя механизъм на извършване", обясни говорителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, както и уточни, че би могло да бъде постигнато споразумение между двете страни.

"Той не е осъждан, но самият механизъм на извършване на деянието е мотивирал наблюдаващият прокурор да поиска най-тежката мярка за неотклонение", добави Зартова за студента.

Утре или в други ден ще стане ясно дали 22-годишния студент, ще бъде върнат в ареста.

Той посочи, че е обсъждал с адвокатите си възможността за споразумение с прокуратурата.

"Аз съм с напълно ясното съзнание, че това, което съм извършил е сравнително нередно както от законова, така и от морална гледна точка, защото паметникът не е паметник на някоя политическа фигура, а на хора, загинали в борбата с фашизма и малко или много за свободата на нашата страна. Така че разбирам ясно, че действието ми не е от най-правилните, но за мен моралът е понятие, което може да се степенува и далеч не е толкова неморално колкото някои неща, които се случват", каза още студентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко са му 5 години на този либер***ст.Да отиде в Столипиново да си "набере" малко рефюджииз.
91
8
 
16
 
! Отговори
да се премести преди 5 години
Докато го има този паметник ще има проблеми и това е очевидно. Да сте видели някой да е надраскал паметника на апостола Левски вече повече от 145 години. Отговорете си сами защо е така...
90
20
 
20
 
! Отговори
ХА,ХА,ХА, преди 5 години
Аз , ще съм следващияп който ще се изкенза на тоя срамен символ , на окупацията на България от Комунизма и т.н. СССР!ЩЕ СЪМ ГОРД , ДА МЕ ОСЪДЯТ И ВКАРАТ В ЗАТВОРА! А , УТРЕ ЩЕ НАПРАВЯ СЪЩОТО С ПОМОЩНИЦИТЕ НА ОКУПАТОРА!НЯМА ДА ВИ СЕ РАЗМИНЕ!БЪЛГАРИТЕ --НЕ СА РУСКИ РОБИ И КРЕПОСТНИЦИ....ТЕ СА ГОРДИ ТРАКИЙЦИ!
89
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
фат-маков от руското имперско посолство ли са му наредили да преследват човека ?на това момче трябва да му дадат орден за това че е омазал имперския символ
88
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е да вземем пример от нормалните страни (като Япония), и да вкарваме вандалите и драскачите в затвора.
87
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е и като взривим всички паметници пак да си повтаряме едни и същи грешки. Много удобна за манипулаторите, щото имат копи пейст стратегия за действие. А нали не се заблуждавате, че резултатите, винаги ще са едни и същи. Щото Изторията е въпреки всичките си манипулации, е наука, академично стояща върху обективни предпоставки. Някой ни предлага да настъпваме едни и същи акита, периодично всеки път. Що ли?Аре у лево, не умници!Помислете, колко реални личности, са изтрити от античността до днес.
86
17
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ОТДОЛУ И ОТВЪТРЕ ПАМЕТНИКА Е КУХ!! МОЖЕ ДА СЕ НАПЪЛНИ С ТРОТИЛ И ДА СЕ ГРЪМНЕ!ВСИЧКИ ПАМЕТНИЦИ НА СТАЛИН ЛЕНИН И ПЕТОЛЪЧКИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ВЗРИВЕНИ ИЛИ ДЕМОНТИРАНИ!
85
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поръчано е от горе да осъдят студента за назидание. Примката се затяга. Милиционери вече спират хора и ги претърсват без причина в центъра на София. Протестиращи отиват на екскурзия в районното. Медиите не смеят да пишат обективно. В институциите е жив терор и змиярник. Путинизма набира сили в България. Вижте ни правителството, вижте ни президента. Отбор юнаци клели се в комунизма - парата може да е на запад, но сърцето е на изток.
84
19
 
21
 
! Отговори
До 83 преди 5 години
Нищо няма да бутнеш, щото нямаш подкрепа и щото си като малкия пикльо който решил да се прави на голям. Бутат паметниците Палаците, щото за зад тях стоят и Ингилизите и САЩ. И Ватикана разбира се. А такива като тебе, само за заплата мразят, от същите. Схващаш ли разликата или да дообяснявам. Избор днес за нас няма. Избора е направен от праотците ни. И ако много рипаш да буташ, следващия път когато минат от тука ще е по болезнено. Гледай си паметника и мисли, такива като теб са причината да е!
83
18
 
16
 
! Отговори
месара преди 5 години
абе не виждате ли че с тоя паметник (а и не само с него) на тия "освободители" създавате проблеми? махайте ги, народа не ги иска!
82
17
 
13
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Паметника символизира неразрушимата ДРУЖБА между братските многостродали народи! Може да сме в ЕС, но душата и сърцето ни е в Русия! Слава на др. Юрий Владимирович Андропов!
81
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеН 92Разходи по почистването няма. Другарите млади русофили смятат почистването на паметника на съветските окупатори за висш дълг и чест за всеки русофил.
80
10
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВМЕСТО ДА НАПИШЕ НЕЩО ГРОЗНО ЗА ПАМЕТНИКА ТА ДА ГО СЛАВИ ЦЯЛ НАРОД ТОЙ ЩЕ МИ ПИШЕ ГЛУПОСТИ!!!БРАВО, ЧЕ Е СПИПАН! БОГ СИ ЗНАЕ РАБОТАТА !!!ДА ПЛАТИ СЕГА ЕДНА СОЛЕНА ГЛОБА И РАЗХОДИТЕ ПО ПОЧИСТВАНЕТО!
79
9
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВМЕСТО ДА НАПИШЕ НЕЩО ГРОЗНО ЗА ПАМЕТНИКА ТА ДА ГО СЛАВИ ЦЯЛ НАРОД ТОЙ ЩЕ МИ ПИШЕ ГЛУПОСТИ!!!БРАВО, ЧЕ Е СПИПАН! БОГ СИ ЗНАЕ РАБОТАТА !!!ДА ПЛАТИ СЕГА ЕДНА СОЛЕНА ГЛОБА И РАЗХОДИТЕ ПО ПОЧИСТВАНЕТО!
78
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българино, ти трябва да си убеден, че Русия освобождава дори когато поробва. Въпроса е затворен, както обича ежедневно да казва и повтаря един колега запален путинофил и на второ място русофил.
77
6
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ДОБРЕ, ЧЕ СА ГО ХВАНАЛИ!!ЕС ДА НЕ Е РАЗГРАДЕН ДВОР, ЧЕ ДА ПИШЕ: МИГРАНТИ ИДВАЙТЕ ДОБРЕ СТЕ ДОШЛИ!
76
10
 
9
 
! Отговори
справедливост преди 5 години
Предлагам *** да бъде незабавно съборен и на негово място да бъде изграден стадион на ПФК "ЛЕВСКИ" -София като компенсация за откраднатия от ком-шумкарите чисто нов стадион на Отбора на народа в Борисовата градина след трагичната за Родината дата 09.09.1944г.
75
7
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
до 83...со по лан ко..Американците..Вече са ти промили мозъчето виждам! И жалкото е..Че тепърва ни предстои . Да промиват и на бъдещите поколения българи И не само за съжаление! Американски ботуш.Е нагазил цяла Европа! ОКУПИРАНА Е! Или не ги виждаш?
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То па едно лице...
73
11
 
7
 
! Отговори
Справедливо преди 5 години
Няма нужда от затвор. Да му дадат 50 броя шмиргелови камъка и докато не направи паметника като нов, никакво пускане. Палатка до него, по един пазвантин, за да го полага като се ослушва и само на хляб и вода. След 2-3 месеца като приключи, ще има друг акъл.