Цената на изхода от богат Берлин. ?1200 за "свободно завръщане"

Германия поде кампания, убеждава бежанци да се върнат
Обновена: 24 ное 2018 19:18 | 24 ное 2018 19:15, Веселина Йорданова
93
Цената на изхода от богат Берлин. ?1200 за "свободно завръщане"
Мярката изключва страни на конфликти като Сирия. Снимка: архив, БТА

Изглежда почти като нормална реклама, но не е. Германското министерство на вътрешните работи поде кампания, адресирана към бежанците: с плакати и допълнителни финансови бонуси пришълците трябва да бъдат убедени да се върнат доброволно в родните си страни. Едно от тези послания гласи: "Твоята страна. Твоето бъдеще. Сега!".

Такива плакати на седем различни езици ще бъдат разлепени из цялата страна, пише "Дойче веле". Организаторите на кампанията предвиждат и финансов стимул - всеки, който доброволно реши да се върне в родината си още до края на тази година, може да разчита на парична помощ до 1200 евро. Точният размер на паричния бонус ще зависи и от статута на всеки бежанец. Едно четиричленно семейство, например, може да получи до 3 000 евро.

Програмата StartHilfe Plus („Помощ за ново начало плюс“), се базира на две подобни програми, съществуващи още от 90-те години на миналия век: REAG (Reintegration and Emigration Programme for Asylum Seekers in Germany) и GARP (Government Assisted Repatriation Programme). Важно е да се отбележи, че мярката изключва страните, в които бушуват войни и граждански конфликти, като Сирия, Либия или Йемен.

Остра критика

Кампанията на правителството обаче се натъква на остри критики. Заместник-председателят на фракцията на Зелените в Бундестага Константин фон Ноц оприличи начинанието с "реклама за зимна разпродажба" и го нарече цинично. По думите му, кампанията изглежда цели да прикрие пропуските на самите управляващи, за да бъде подобрена официалната статистика за бежанците в края на годината. Защото броят на онези, които доброволно решават да напуснат Германия, все още е твърде незначителен.

Идеята на вътрешното министерство се натъква на много критики и в социалните мрежи. В Туитър, например, се появи хаштагът #Свободно завръщане. Под него са се натрупали толкова критични мнения, че от министерството решиха да започнат да отговарят лично на някои от тях.

Досега едва около 300 души са се възползвали от новата програма. До края на октомври малко над 14 000 души са решили доброволно да се върнат в родните си страни. В края на тази година броят им навярно ще е значително по-нисък, отколкото през 2017, когато общо 29 000 души са се възползвали от програмите за доброволно напускане на страната. Може да се предположи, че това е една от причините за сегашната кампания, която ще струва близо 500 000 евро, както научи ДВ от организаторите ѝ.

Нежелани в страната?

Как се възприема инициативата от тези, към които е насочена тя? Фатах от Афганистан, който не желае да назове малкото си име, за да не си навлече проблеми със Службата за чужденците, има усещането, че е нежелан в Германия. "Чувствам се така, сякаш искат да ме купят", казва той за ДВ.

Афганистанецът живее в Германия от 2015 година. В родината си той е бил заместник-ръководител на една фирма, но в Германия не може да упражнява професията си. В Потсдам, където се е установил, изкарва прехраната си като работник в складова база. Фатах се гневи на кампанията на министерството: "Не съм дошъл в Германия заради парите - бях принуден да напусна, защото животът ми бе застрашен. В Афганистан си имах хубава работа и изкарвах добри пари", добавя той.

Афганистанецът изобщо не може да си представи да се върне обратно, защото предстои да сключи брак с жена от Германия, с която чакат и дете. Ето защо въпросните 1200 евро за доброволно връщане в родината едва ли могат да бъдат някакъв стимул за него.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
26
 
! Отговори
Име преди 5 години
каква шокираща статия на зеленото до кръв дойче веле. афганистанец е бил зам.шеф на концерн в афганистан, но в германия не го турили за заместник на цетше (шеф на мерцедес и твърд настоятел за миграцията без документи). това разбира се е дискриминация по мустакат признак. афганеца няма мустаките на цетше и така.... а още искат да го подкупват... сега ще сключи брак с жена от германия, която очаква третото си дете от трети "мигрант"... и те така... те...
21
5
 
21
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
ако емигрант е инвестирал 10 000 евро плащайки на трафиканти за да се добере до европа тогава сметките от 1200 не излизат на далаверане разбирам защо никой не бяга и търси помощ във велика русия?сигурно законите и човешките права а и социалната им система е на прекалено високо ниво за емигрантите сравнена със западните страни и за тва се плашат
20
0
 
9
 
! Отговори
one преди 5 години
До мммпит щом видях такива плакати в Мюнхен, преди даже да прочета новитана, значи има. друг е въпроса тия до 1 200 евро спрямо това, което получават дали звучи примамливо
19
4
 
22
 
! Отговори
Polska преди 5 години
В Германия има 2-3 милиона бежанци. Дори ако някои се върнат, огромното мнозинство ще остане. Да не говорим за новите, които пристигат всеки ден. Тепърва ще се множат, ще се окопитват, ще настояват за повече права, за строеж на джамии защото нЕмало къде да се молят и т.н. Вие ги поканихте, наслаждавайте им се! Танте Изпeркел, гробокoпачката на еврорайха. А възмутеното дойчевеленце отдавна е задминало министъра на пропагандата д-р Гьобелс и в-к Компсомольская правда взети заедно.
18
1
 
43
 
! Отговори
Име преди 5 години
искам да ви обърна внимание на два факта с едно послание. погледнете черно-бели снимки от историята и вижте как изглеждат телата и лицата (по-специално очите) на истински бежанци. а сега погледнете телата, лицата и очите на днешните "бежанци" и ще откриете, че днешните не са бежанци, а бойци. бойци за кауза, не, а за "вяра", а не овце за интегриране от зелени марули.
17
1
 
20
 
! Отговори
Име преди 5 години
дедо пешо, не са маскари, а най-обикновени изджендърени с твърде изявени расистки наклонности към белите и християните... може би зелените и по-нелевите да са видели у "бежанците" великата арийска раса и за това да са погнали отново всички нормални хетеросексуални, бели, християни...
16
3
 
50
 
! Отговори
хммм преди 5 години
Хаха щели да им дават по 1200 евро, о боже. Те Моамет и Фатме, 8 членно семейство взимат по 3000евро на месец и не излизат от леглото по цял ден. Германците 3 пъти унищожават Европа. Първия път запада спонсорира Османската империя да превземе Константинопол защото Византия не им играеше по свирката. През втората световна война тъпитe немци унищожиха половината население на Европа, от което и досега популациите не могат да се възстановят. От 2014 вкарват безконтролно терористи и убийци воини на исляма, пак ще се извиняват накрая.
15
0
 
35
 
! Отговори
дедо Пешо преди 5 години
Едно време как тайно слушахме "Дойче веле", а те били маскари.
14
0
 
24
 
! Отговори
Име преди 5 години
до смях: ако погледнете много от градовете на германия след бомбардировките от 2св, ще установите, че те изглеждат доста по-зле от града на снимката. днес градовете в германия изглеждат съвсем различно, но това е благодарение на ужасно много дисциплина, усилия, лишения и преди всичко труд.
13
1
 
31
 
! Отговори
хммм преди 5 години
Само аз ли прочетох под статията "Спонсорирано съдържание" Живея в Берлин и не съм виждал подобни плакати, ако имаше такова нещо щях да чуя. Само да ви светна че ако някой реши да ги гони ще се съберат и за една вечер ще запалят Райхстага. Положението отдавна излезе извън контрол. Не може да ги поканиш, да ги накараш да ти учат езика и да ти играят по свирката и в един момент айде чао вече не ви искаме. И аз не ги харесвам, но с подобни глупусти няма да напуснат. Половината вече помпят "мили" германки. Подобен проблем Германия може да реши само ако се намеси армията, което в наши дни е просто
12
0
 
24
 
! Отговори
Име преди 5 години
"..може да разчита на парична помощ до 1200 евро." после да не стане така; ние им даваме бонуси, а те се връщат.." :-)))
11
0
 
20
 
! Отговори
смях преди 5 години
Погледнета картинката от статията и после погледне произволен немси град. Как мислите, кой ще се върне ?
10
0
 
40
 
! Отговори
мдааааа надайте се преди 5 години
Веднъж получили статут на бежанци, те всяко лято си ходят в отпуск по родните места. Чак сега се сетиха немците, че тези хора не са в риск щом си ходят и се връщат. Бяха отнети около 200 разрешителни за престой и им бяха спрени помощите. Те обаче се изхитриха, не летят директно за Сирия или Афганистан, а се поразходят до Англия или Франция и излитат от там.
9
1
 
37
 
! Отговори
мак преди 5 години
Колкото и пари да им дават, те няма да се върнат, винаги ще им е по-добре в Германия отколкото у тях. Минали са бая километри, за да стигнат до мама м., ако се върнат, целият труд отива на вятъра. Германците се чудят, как да оправят бакиите на меркел, но вече нищо не могат да направят.
8
1
 
42
 
! Отговори
шоп преди 5 години
Французите преди няколко години даваха на нашите "бледолики" по 400 евро за да се върнат доброволно в БГ. Хасан се редеше с Айшето и децата, гепваше най-малко по 2000 евро, качваха ги на самолета, а на другия ден пак бяха в Париж.
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали не избързахте с триенето на коментара ми? Само напомних, че фатиховците получават поне 10 пъти повече, за да се довлекат до германия, а сега изпращат с грошове!
6
0
 
38
 
! Отговори
чист ариец преди 5 години
Не може само с 1200 евро, трябва да има мечета и цветета.Те получават по 1200 евро помощи всеки месец, стрина танте решила да ги подмамва.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като ще има надписи на седем езика ще има ли и на български? Нали и нашите управници искат да се завърнат българите от чужбина в родината.
4
2
 
2
 
! Отговори
One преди 5 години
Fatah chakal dete i shte se jeni za germanka. Haha zashto li. A inache toku shto Billboard a s reklamata v München na edna ot spirkite ot metroto
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обърнаха палачинката немците.