Париж на бунт! Срещу цените на горивата и политиката на Макрон

Френската полиция излезе със сълзотворен газ срещу недоволните
Обновена: 24 ное 2018 15:32 | 24 ное 2018 15:31, Веселина Йорданова
134

Снимка: БТА

Френската полиция прибягна до сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне поредния масов протест в Париж срещу нарастващите цени на горивата и срещу икономическата политика на президента Еманюел Макрон, съобщи Ройтерс.

Вторият уикенд с протести на "жълтите жилетки" отново заплашва да предизвика хаос и улични безредици из цяла Франция.

Неколкостотин демонстранти се събраха на централния булевард "Шанз елизе" с намерение да се отправят към Елисейския дворец - официалното седалище на президента, но бяха пресрещнати от полицейските части, които предварително бяха поставили ограждения на няколко места по булеварда.

По-рано властите предупредиха, че няма да позволят там да има протест и предложиха на недоволните да се съберат около Айфеловата кула, малко по-далече от центъра.

Някои протестиращи пееха националния химн, а други носеха плакати с лозунги като "Макрон - оставка" и "Макрон - убиец". Колоната се отправи към Триумфалната арка, но полицейските кордони застанаха на пътя й. Тогава тълпата тръгна обратно към площад "Конкорд", където по-рано им беше категорично отказано до проведат митинга си.

Полицаите известно време сдържаха протестната колона, но после бяха принудени да я изтласкат към средата на "Шанз Елизе", използвайки гранати със сълзотворен газ. Демонстрантите се опитаха да завият по две улици, водещи към Елисейския дворец, но и това не им бе позволено.

Според префектурата до днешните сблъсъци се стигнало заради присъствието в челото на колоната на протестиращите на стотина души от крайната десница, които провокирали пазителите на реда, опитвайки се да съборят огражденията, съобщи Франс прес.

Властите още вчера съобщиха, че днес в центъра на Париж са мобилизирани около 3000 полицаи, които да не допуснат ексцесии. Денис Якоб - генерален секретар на полицейския съюз "Алтернативна полиция", каза пред Ройтерс, че само в столицата се очаква да протестират около 30 000 души.

"Знаем, че сред тях са проникнали и ултрадесни, и ултралеви елементи. Може да се очакват и банди от предградията", добави той.

Вътрешният министър на Франция Кристоф Кастанер заяви вчера, че тези, които стоят зад протестите, трябва "да поемат отговорност" и да уведомяват полицията за акциите, както е предвидено по закон. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В черна Франция, в момента протестират белите, това ми е достатъчно да разбера, че нещата там са опряли до кокъла, вече никой не вярва на еврейската либерална пропаганда.
95
0
 
2
 
! Отговори
La France преди 5 години
Най-великата страна! Vive la France!Знаят как да си бранят интересите!
94
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кой му пука за лицемерните франсета?Важно е България да е добре и Корнелия Нинова да стане премиер............БСП на власт...............това е спасението?
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те нали сами си го избраха Макарона?Сега защо реват???
92
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Французите работят с четири дневна работна седмица и вадят повече пари от доста държави по света. То тоя п****** ще им развали държавата и другите червени *** които им хвърлят имигранти и им трови съзнанието.
91
0
 
13
 
! Отговори
Бритиш Лейлънд преди 5 години
До АнонименКво да се учиме.Та Франция е зле основно само по една причина че е събрала там хора от кол и въже дето не работят.Обаче ги е страх да ги изгонят от гетата щото ще стане гражданска война.Има там арабухи с по 10 деца и 2-3 жени кой им плаща помощите и медицинските грижи и тия същите какво работят и изкарват?!И 10 революции да правят Франция е заложник на колониите си.
90
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее Франция!Не случайно хората там преди два века направиха Великата френска революция.Имат традиции и топки.Гледайте и си учете.
89
1
 
17
 
! Отговори
Леле... преди 5 години
Взимат 3000 хиляди лева минимална заплата и 10000 срена заплата и пак протестират, а българина си трае.
88
20
 
4
 
! Отговори
Абе преди 5 години
Те тия като нашите бе - 100-200 човека излезли в Париж и вече масово е станало.
87
2
 
12
 
! Отговори
??? преди 5 години
Няма да се изразя конкретно за да не ми позвънят на вратата сините човечета, но контактувам с много хора от различни прослойки, предвид естеството на работата ми (стотици). Ами .. май социологическите агенции са се объркАли, и то баш наопаки. Не съм доволен от резултата, защото вяра вече никому, но ...просто споделям .
86
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижда се разликата кои не са били поробени и претопени все още.
85
5
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Жа.барите чак сега се сетиха,че човек,който си пада по бабички не може да бъде нормален!Ама хак им е!Ще го потраят още известно време.
84
8
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До къде сме я докарали, седим и гледаме богата Франция отстояваща стандарта си, ние просяците на Европа се радваме на нашите наглеци,заспало стадо заслужаващо съдбата си!
83
12
 
7
 
! Отговори
Запасняк преди 5 години
Според `Нинова ние сме полицейска държава, защото я охраняват.Де сълзотворен газ и водни оръдия , де.Нашата полиция има и друго чудо за борбо с безредиците. Казваха ни че има Зил с монтиран реактивен двигател на него от Миг- 19 за борбо с безредиците.Така ни учеха като запасняк в МВР. Дали е вярно , не знам.Може и да са послъгвали да не тръгнем да ги сваляме.
82
12
 
17
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
И какви са френските идеи да си свият индустриалният сектор за 30 години от 20+ процента на 13 да си дадат индустрията на Германия да гласуват за политици лакеи на Меркел вместо като великите брити да напуснат съюза и да покажат среден на немците.Ми те за тва са бедни с 13% индустриален сектор бетер Кения.Проблема на ЕС е Германия френците ги е страх да се изправят и да заявят на глас ей бо.луци немски евете си ***.ките както направиха англичаните.Като не смеят да се изправят ЩЕ търпят това е!
81
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт! Аман от философиЯ. Във Франция се водят реални действия от смели идеи. Ако е лесно да се присмееш на френската глупост, тогава какъв анализ да направим на българската такава?
80
8
 
4
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 79Благодаря! Наздраве и от нас, феновете на ФК "ЛУДА КОЗА" - с. Яворница
79
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко 200-квадратни апартамента трябва да си раздаде мафията на властта, колко милиарда евро за бутафорни ремонти, колко калинки със заплати и бонуси в хиляди, за да се вземете в ръце и да изорете жълтите павета, смешници?! Във Франция се живее 100 пъти по-добре и хората пак протестират. Вас са ви смачкали в калта и си траете като мишки!
78
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България! Спиш и пърдиш и се присмиваш на другите смели народи. В момента жълтите жилетки във Франция имат огромна подкрепа от целия френски народ. Шанз Елизе е за тотален ремонт, хората са лице в лице с ударните групи на властта. Горят се барикади и се хвърлят павета. И то не от крайно десни демонстранти, както се опитват да ни втълпят. Хора със семейства и деца, за които данъците са непосилни също са тук! А вие търпите всичко! Срам ме е от вас!
77
13
 
11
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Французите са бая *** да гласуват за излизане от ЕС и да *** немският ЕС.Те не щат.Ясно е че цяла Америка подкрепя немските военопрестъпници.