"Вояджър-2" напусна Слънчевата система

Космическият кораб премина през хелиопаузата
10 дек 2018 20:33, Нели Христова
76
"Вояджър-2" напусна Слънчевата система
Снимка: НАСА

Космическият апарат "Вояджър-2" вече е далеч от дома. Според астрономите от НАСА, машината е напуснала Слънчевата система и е на път да разгадае тайните на дълбокия Космос, предаде Independent.

"Вояджър-2" напусна Земята през 1977 година и последва своя събрат "Вояджър-1" в мисията за изследване на Вселената. Двете машини са единствените уреди, построени от човешка ръка, които са достигнали до съседните ни галактики.

За учените става ясно, че творението им е поело по пътя на към неизвестното, когато получават данни, че то вече не засича слънчевия вятър, който образува нещо като "балон" около цялата система. От тук следва, че "Вояджър-2" е преминал през ръба на Слънчевата система, наречен хелиопауза.

Космическият апарат все още изпраща данни до учените от НАСА, които развълнувано следят пътешествието му от станциите си на Земята. Информацията от него пътува 17.7 милиарда километра и й отнема 16 часа да стигне до астрономите.

"Вояджър-2" е изстрелян в Космоса на 20 август 1977 г. , а близнака му, "Вояджър-1" на 5 септември същата година. Учените са абсолютно сигурни, че дори вторият пуснат апарат ще изпревари първия.

Така се и случва - "Вояджър-1" е най-бързата космическа машина и за това преминава през хелиопаузата още през 2012 г. и в момента се намира на 21 милиарда километра от дома.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** пише кратки фантастачни разкази.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 40 години 18 светлинни часа са изминали Вояджърите. Ха сега сметнете за колко години Вояджърите ще изминат 2,5 милиона години за да достигнат до най-близката галактика до нас- Андромеда.) Няма ми стигне полето от тази цифра.)))Не, направих си труда и излиза долу-горе, че тия Вояджъри бига достигнали Андромеда за 40 милиарда години.
23
1
 
14
 
! Отговори
Тео преди 5 години
"Двете машини са единствените уреди, построени от човешка ръка, които са достигнали до съседните ни галактики." ... ***, Нелииииии ... как успяха да пречупят времево-пространствения континиум, че не разбрах? Пратиха ли много поздрави на Дарт Вейдър и Люк Скайуокър или само минаха транзит? Ех, *** ... поне успя да ме развеселиш, ама наистина. Но така се случва, когато хора, на които им липсва елементарен научен фундамент пишат статии. В главата им са само парцалки от мола!
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двете машини са единствените уреди, построени от човешка ръка, които са достигнали до съседните ни галактики.Що за галктическа простотия?
21
2
 
0
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Номерацията е според предполагаемият ред на напускане на слънчевата система, а не на изстрелването.Прав си! Ще си сложа минус!
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, можеш ли да избройш слънцата на нощтното небе?
19
4
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
2...-Слънцето на такова разстояние не се отличава от..Сириус,да речем,който виждаме на небосклона...Та как такава СВЕЩ може да поддържа "живот" на 18 МИЛИАРДА км от нея?!3.-Преди няколко месеца "пенсионираха" последната дума на техниката-"Кеплер",защото.."горивото му свършило и той не можел повече да се ориентира",обаче за "ИГРАЧКАТА" от преди..40? години "НЯМА ПРОБЛЕМ"...?!?!?! И симпатягите от НАСА "продължавали да получават данни от Вояджъра"..?..не е за вярване!..-Не друго,а че от наса
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълно с грешки! Вояджър - 2 е изстрелян по-рано от Вояджър - 1? .Номерацията е според предполагаемият ред на напускане на слънчевата система, а не на изстрелването.
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"които са достигнали до съседните ни галактики" дрън, дрън, дрън неграмотници!
16
6
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Вояджър-2" е изстрелян в Космоса на 20 август 1977 г. , а близнака му, "Вояджър-1" на 5 септември същата година..Пълно с грешки! Вояджър - 2 е изстрелян по-рано от Вояджър - 1? След това ще изстрелят Вояджър - 0,-1,-2 и т.н.Ама иначе могат да трият!
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според твърденията на специалисти,.Ти руските "специалисти" не ги слушай...
14
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алоуууу, Нелииии...до какви галактики са достигнали тия Вояджъри, ***?Те са на 16 светлинни часа от Земята в момента, а най- близката галактика до нашата е на 2,5 милиона светлинни години. Хвърляй си дипломата и марш в да завършиш 8- ми клас.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нелито навярно се е качила на хилядолетния сокол на Хан Соло
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** *** завидни астрономически познания. Като онази студентка с контрацепция та .хахх
11
4
 
12
 
! Отговори
Цитирам преди 5 години
Блей на уроците по физика и химия и ще живееш във фантастичен свят на магии и странни явления.
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците могат да постигнат такова постижение само на анимация.
9
10
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
ооох,Боже,Боже!...Ама хора,само помислете:-Според твърденията на специалисти,в момента чувствителността на радиоантените е такава,че можем да "чуем" "GSM" ог Юпитер!..Толкова! На разстояние няколко милиона километра.Така..Сега си представете разстояние от 18 МИЛИАРДА км!..Представихте ли си го!../съмнявам се../Е,възникват няколко въпроса:-1.С колко ГИГАВАТА енергия разполага Вояджъра,че да праща сигнали към Земята,които можем да регистрираме?
8
5
 
8
 
! Отговори
Сашо преди 5 години
Очаквам следващото откритие, да е със заглавие: "Днес единствената кола в космоса, достигна друга вселена" По-добре оставете транслейтъра да ви превежда статиите, че с тея журналисти и до някоя друга черна дупка ще стигнем ;)
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Двете машини са единствените уреди, построени от човешка ръка, които са достигнали до съседните ни галактики."КВО?????
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Двете машини са единствените уреди, построени от човешка ръка, които са достигнали до съседните ни галактики" Какви глупости сте написали,какви съседни галактики.