Православието в битка за хилядолетни византийски ръкописи

Трите ръкописа – откраднати от българската чета през ПСВ
15 дек 2018 09:45,
150
Православието в битка за хилядолетни византийски ръкописи
Снимка: pixabay

Лидери на Православната църква, сред които Вселенският патриарх Вартоломей, съдят Принстънския университет да им върне хилядолетни византийски ръкописи, откраднати от българска чета по време на Първата световна война, пише "Ню Йорк таймс".

Трите ръкописа с цветни рисунки са на повече от 1000 години. Едновременно свещени текстове и произведения на изкуството, те били дарени на Принстън през 1942 г. от член на настоятелството и бивш възпитаник на учебното заведение, който ги бил купил от германска аукционна къща 20 години по-рано.

Във федерален съдебен иск, заведен в четвъртък в американския щат Ню Джърси, ищците, сред които Вселенският патриарх Вартоломей, твърдят, че ръкописите са били откраднати, и настояват за тяхното връщане.

През 1917 г. българска чета щурмувала манастира "Света Богородица "Икосифиниса" в село Кормища, Северна Гърция, и отнесла редица древни текстове.

Манастирът, основан през 5-и век, е един от най-старите в гръцката област Македония. В съдебния иск пише, че преди да бъде плячкосан, той е имал "забележителна колекция от книги, реликви и ценни византийски ръкописи".

Представител на местните власти описал нападението срещу манастира в писмо до гръцката делегация в София четири дни по-късно. В текста, който е на френски език, пише, че "банда от 60 престъпници" е влязла с насилие в манастира и е пребила безмилостно двама мъже, за да ги принуди да издадат къде са държани скъпоценните предмети на Светата обител.

След това българите натоварили своята плячка на 24 мулета и си тръгнали необезпокоявани.

Откраднатите ръкописи били отнесени в София, където се озовали у търговци, продавачи на книги и аукционни къщи от цяла Централна Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
23
 
6
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Българите са патологични крадци ,разбира се те не му викат така ....още от конния период са се организирали на орди и са нападали цивилизацията да я ограбват...по турско излизали в планината и ограбвали бейовете и чорбаджиите после крили имането по горите наследниците им още го търсят с металотърсачи после се специализирали като бизнесмени и крайната еволюция на крадливия ген е ПРЕМИЕР!
20
8
 
3
 
! Отговори
Tangra преди 5 години
Абе то явно ние сме излислили корупцията. От държавния архив в частните аукциони. Ще плащаме още много,
19
11
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 5 години
Сикик пък вие преди да продадете ги прочетохте и ги преписахте нали!
18
2
 
19
 
! Отговори
Йово преди 5 години
Интересно как българска чета откраднали древните ръкописи а те били в германски ръце а сега в американски. Много добре знаем че именно този период(1878-1944 г.) когато националната стратегия на България е била обединението на български територии(Мизия, Тракия и Македония), всички ръкописи са събирани в България и е било предателство ако някой го е продал. Явно Вартоломей продължава старата византийската традиция да очерни всичко българско.
17
2
 
12
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ! преди 5 години
Гърци си присвояват римски ръкописи от Български манастир!!!
16
2
 
25
 
! Отговори
След Междусъюзническ преди 5 години
в уики-то пише: "След Междусъюзническата война в 1913 година селото попада в Гърция." платените уики драскачи не са благоволили да кажат откъде ли "попада" в гърция, от небето ли, не споменават че всички говорят български, не споменават за българи, и не са турци,а помаци, т.е. българи мюсюлмани, тотално се изкривява историята защото няма държавна политика да се съхрани историята ни.
15
2
 
21
 
! Отговори
Мл. преди 5 години
Македонска чета спасила римски ръкописи от гръцко присвояване и забележете - не е взела пари а ръкописи понеже смятала, че това са свещени Български книги!
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ритането на византийски *** е национален спорт.
13
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От български престъпници какво може да очакваш.
12
3
 
29
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Според мястото и селото, от което са взети ръкописите те са откраднати от гърците през 1913 г., а дотогава са били Български. Българската армия освободила тази земя от турско иго през 1912 г. и дала свобода на християните, а през 1913 г. гърците я окупират т.е. крадат от нас чрез анти-Българския си съюз със сърбите. Затова права над тези римски ръкописи има единствено България - тя е първата днешна християнска страна която ги владяла след турското иго, преди гърци и сърби да изкрадат земите й.
11
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нищо не е окрадено,а са спасени ценни реликви от византийските ръчичкиЗначи сме спасили византийски книги от византийски ръчички?
10
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи спасяваме византийски ръкописи написани на гръцки от самите гърци. Така да се знае, както турците са спасили български ръкописи(ако изобщо е имало) от нас самите.
9
22
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Българина освен да краде и ***,друго не умее,засрамете се,безбожници
8
1
 
17
 
! Отговори
:)) преди 5 години
Да крадат книги, какви разбойници само :))
7
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата човешка история е низ от войни и грабежи когато българите крадат, но когато от тях са откраднали е голям проблем. Пхахаха.
6
1
 
25
 
! Отговори
tsccc преди 5 години
това село и манастир не са ли бг територия с българи, говорещи бг език, което запада даде на гърците, а те дори унищожиха надгробните паметници да не личи че е имало българи.нищо не е окрадено,а са спасени ценни реликви от византийските ръчички. в антикварен магазин не са ги дали четниците, колкото и удобно да е така за гърчолята.Книгите трябва да се върнат на България.
5
6
 
11
 
! Отговори
Морски преди 5 години
България е православна християнска държава,българите и руснаците са братя,запада трябва да си го набие в главататози факт.
4
10
 
6
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Тия са били от ГЕРП!
3
14
 
5
 
! Отговори
Срама нямате ей преди 5 години
Постепенно светът научава подробности за пълзящата пpoкaза...
2
1
 
28
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Особено впечатление прави типично "гръцкото" име на селото - КОРМИЩА (КОРМИЩЕ) е толкова гръцко, колкото индианско а "византийските" ръкописи не са гръцки - римски са, РИМСКИ (Р-И-М-С-К-И)! Затова те не са откраднати - просто Българите са си върнали своята собственост, но после нещата попаднали на сръбска територия в "Югославия", затова са разпродадени от сърбите.