Щеше ли да има глоба за БЕХ, ако КЕВР си вършеха работата?

Енергиен експерт за санкцията на ЕК пред Bulgaria ON AIR
18 дек 2018 10:15,
46

77 млн. евро глоба наложи Европейската комисия на Българския енергиен холдинг. Години наред холдингът е отказвал достъп до газопреносната мрежа на страната.

Още по темата

От комисията посочват причината - доминиращо положение от холдина, заедно с дъщерните ѝ "Булгартрансгаз", което контролира инфраструктурата, и "Булгаргаз", което продава синьото гориво на клиентите.

Бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз" и енергиен експерт Васил Филипов е категоричен - ако в българската администрация работеха грамотни хора, които да сигнализират на Европейската комисия, то до тази глоба нямаше да се случи.

"Сумата беше много по-голяма - 330 млн. евро, но след становище се обясни, че не е направен правилен превод, за да се обясни как се е стигнало до това скандално решение. Тази история е замислена още от началото на 90-те години", твърди експертът пред Bulgaria ON AIR.

"Газпром" иска да завладее бизнеса и транзитите в България. През 1996 година се стартира тази схема. КЕВР не са си свършили работата. Положението с нашата енергетика става тревожно, защото дълговете ѝ са повече от нейната капитализация", сигурен е Филипов.

Бившият директор на "Булгаргаз" пък коментира, че България винаги е плащала най-скъп газ от цяла Европа, но това не може да се проследи, защото трябва да имаш лични контакти.

"По този начин се налага малък акциз и държавата губи. "Овъргаз" препродава газа на Газпром, газът е един", допълни Филипов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
12
 
! Отговори
9К51 преди 5 години
Заради такива бок_луци като т.н. експерт Филипов сме я докарали до тука! Ходят по телевизиите и ръсят глупости ... западняците искат да прилапат и последната останала от бай Тошево време структура работеща добре "Булгаргаз" и да се гушат, те затова са и глобите. Видяхме какво стана с приватизираните фирми, или бяха нарязани за скрап или пълнят гушите на чужденци .. "Булгаргаз трябва да остане държавно дружество и да работи за страната !!!
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка на цялата герберастка пас мина.Включително и на тоя дърт мизе рник.който само скача от една партия в друга.
15
2
 
2
 
! Отговори
абе експерте преди 5 години
За какви истории, за какви схеми говориш? Коледна отпуска от психо санаториума ли дават сега? По европейски?
14
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ли конкуренция така става. Соца се крепеше на дефицит във всичко.Так е в енергетиката от времето на соца./ Никде кроме както в Московпроме./ Топлофикация е единствената и могъща мачка всички и краде от всички. Постояно е на загуба никога на печалба. Всички знаеме но само запада има механизма да контролира. В институциите са в дълбок сън.
13
24
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствените виновници за положението в енергетиката са енергетиците на БСП. Те през последните 73 години и само те са ръководили крали и обирали този бранш от икономиката под вещото ръководство на СССР и неговия наследник Русия. Всякакви оправдаваници сега са излишни. Социалистическите енергетици трябва да се строят по височина и на бегом марш след дългия енергетик да се натикат в затвора. Това е единственият изход за българската енергетика.
12
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СДСАмерика няма нищо общо със спирането на белене и турски поток така ли ? и с американските марици ?
11
18
 
9
 
! Отговори
СДС преди 5 години
Всички решения в енергетиката се вземат само ако ги одобри Русия...........докато нашата енергетика зависи от Русия и руската пета колона в България, така ще бъде. Но..ако бяхме нормална държава, тези народни представители, които избраха и продължават да избират---вместо приватизация, да плащаме глоби, които глоби ще станат и ежедневни, ЩЯХА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ И ОСЪДЕНИ.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
герб само и единствено печелят политическо време до евроизборите....всички други мантри че бранели националния интерес със зъби и нокти са просто....
9
1
 
11
 
! Отговори
Интересно преди 5 години
А "Овергаз" ще търси ли някакви възможности за компенсация на претърпените щети през тези години?- Да, ще се обърнем към съда във Вашингтон, който разглежда споровете по т.нар енергийна харта. Но ние няма да сме първите в това отношение. Там вече има представени искове за близо 1 млрд. евро от ЕВН, ЧЕЗ, израелски инвеститори, дори от Оманския фонд.
8
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още ли някой вярва, че Бай Х не е с Путин и руснаците??!!И че се бори срещу комунистите и БСП и ДПС?
7
1
 
12
 
! Отговори
българските преди 5 години
експертни експерти и ЕК биха ли отговорили на въпроса, кой искаше през всичките тези години да използва газопреносната с-*** на България и РБ му отказа? Всичките ви статии крият нещо. Аз къде мога да се запиша бълг. експерт? И аз мога да казвам по цял ден Русия, Путин, Газпром, бедна, манипулирана от Русия европейска тълпа и т. н. И т. Н. Дори бълг. експерт, се надявам, може да разбере накъде бия. А сега ви пожелавам Леко подхлъзване, поледица е навън от 30 години
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анонименпреди 5 минутиА Комисията за защита на конкуренцията къде бяхаАМИ ТИЯ КАТО НЯМАТ КОНКУРЕНЦИЯ, КОГО ДА ЗАЩИТАВАТ ? :D
5
1
 
12
 
! Отговори
30.11.2017 преди 5 години
С решението на парламента пред България остава възможността да плати наложената глоба и да я обжалва пред Европейския съд. Ако страната загуби делото срещу ЕК, съдът може да наложи пълния й размер - в доклада на министър Теменужка Петкова по казуса се споменава сумата 330 млн. евро.
4
2
 
10
 
! Отговори
03.11.2017 преди 5 години
На закрито заседание миналия петък парламентът реши България да не признава вина по т.нар. газово дело на Европейската комисия (ЕК) срещу "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българския енергиен холдинг (БЕХ) за това, че са възпрепятствали други компании да получат достъп до газовата инфраструктура на страната. Делото, което започна по жалба на "Овергаз" от 2011 г., се очаква да приключи до края на годината с глоба, тъй като ЕК е отхвърлила предложенията на правителството, с които е трябвало да гаран
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Комисията за защита на конкуренцията къде бяха?
2
9
 
19
 
! Отговори
h преди 5 години
Забрана за частната собственост,банките и моловете !! Трябва да има заводи и само заводи ! Да построим АЕЦ Белене ,да отворим наново закритите реактори в АЕЦ Козлодуй !
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ограбиха ни пари за бюджета на 3 университета..