Грипът настъпва, пикът се очаква в края на януари

Най-много болни има в Силистра, Стара Загора, София...
20 дек 2018 20:17, Анисия Иванова
10
Грипът настъпва, пикът се очаква в края на януари

Има ръст на острите заразни заболявания през изминалата седцмица, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

През изминалата, 50-та седмица, са регистрирани 4982 случая срещу 4450 случая за предходната 49-та седмица.

Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната през 50-та седмица достигна 130.63 на 10 000 души, срещу 116.68  на 10 000 души за 49-та седмица.

Областите с регистрирана по-висока от средната за страната заболяемост са: Силистра, Стара Загора, София град, Бургас и Видин.

С настъпването на коледно-новогодишните празници, зимната ваканция на учениците и свързаното с тях струпване на много хора на закрити пространства се създава допълнителна възможност за разпространението на грипната инфекция.

Най-вероятно в края на януари и началото на февруари следващата година в някои от областите ще бъдат достигнати епидемични стойности.

Съгласно данните от изследваните проби в Националната референтна лаборатория "Грип и ОРЗ", НЦЗПБ в момента в страната циркулират паралелно два щама на грипния вирус: A(H1N1)pdm09 и A(H3N2).

През 2018 г., в изпълнение на ангажиментите по осигуряване на ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации за българските граждани и в съответствие с изискванията на Наредба № 15 за имунизациите, Министерство на здравеопазването сключи договори за всички видове биопродукти за двугодишен период на обща стойност 60 млн. лв.

Това гарантира по-голяма предвидимост и стабилност на доставките. Към момента са доставени всички заявени количества по договорите, което създава обезпеченост и сигурност при изпълнение на Националния имунизационен календар. Количества ваксини регулярно се разпределят на Регионалните здравни инспекции или директно на общопрактикуващите лекари за обхващане на подлежащите лица, допълват от министерството.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Rolex преди 5 месеца
До Анонимен То във Великобритания има други болести.
8
1
 
2
 
! Отговори
Rolex преди 5 месеца
Защото при бай Тошо имаше чист въздух и чиста храна.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Що не кажете кои щамове в кои градове са пуснати от самолетите та да знаем поне.То грипното време не е дошло а те вече знаят вида на грипа, че и в кои месеци се очаква. Как става тая работа а? Да лъжат простите и неуките.По Живково такива епидемии такова чудо аз не помня да е имало.Смятам че грипа умишлено се пуска за да може да боледуваме и станем спонсори на фармацевтичните компании с 2 думи всичко е за пари.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От сега пускат новия вирус та януари да има болни.
5
2
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 месеца
Юруш на ваксинитиии...
4
1
 
4
 
! Отговори
месара преди 5 месеца
айде на ваксините, ше им мине срока на годност!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От 2007 съм във Великобритания и не съм боледувал от грип от тогава но пък в България преди това всяка година.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да не лъжа, но защо едно време , не помня да е имало епидемии системно.
1
1
 
8
 
! Отговори
Rolex преди 5 месеца
В Силистра от край време има болни, най вече с белодробни заболявания. Самия аз съм изкарал над 50 тежки бронхит пневмонии. Причината е мръсния въздух.