Пости, после преяждане… Пазаруваме като за последно

Не прекалявайте с храната и алкохола, съветват специалистите
Обновена: 24 дек 2018 12:50 | 24 дек 2018 11:45,
49

Знаем, празниците са свързани и със сериозна подготовка. Често пазаруването за Бъдни вечер и Коледа освен сериозен финансов ресурс, изисква и доста време.

Проверка на Bulgaria ON AIR на един столичните пазари показа засилено пазаруване и пълни чанти с храна.

Коледа е време за време със семейството, подаръци и отрупани трапези. А няколко поредни дни около масата лесно водят до прекаляване с храната и алкохола.

"Всичко това влияе на черния дроб, на панкреаса, на стомаха. И нашите пациенти по празници или непосредствено след празниците най-често са с панкреатит, обострен гастрит, язви", предупреди д-р Иван Сечанов от клиниката по хирургия в УМБАЛ "Св. Анна".

Постите, последвани от преяждане с тежка и по-мазна храна, могат да доведат до сериозни проблеми. Затова специалистите препоръчват по време на постите - бобени култури заради високото съдържание на протеини, а след тях повече плодове и зеленчуци.

Оказва се, че българинът пие и яде повече на Коледа, отколкото на Нова година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма наяване и напиване тая бгпасмина, вчера от 20-метрови опашки не мога да си взема неща от първа необходимост! Пак психоза е обхванала бг стадото!
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Храните са в пъти по - скъпи, отделно цените на вода, ток, парно и всичко останало...
23
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 21МуахахахахахахахахахахахахахахахахаххахахахахахахаахАми киселото мляко вкисваше При Бай Тошо за 2-3 дни защото беше направено от истинско мляко, а не от стабилизиращи химии, където сега едно кислео мляко в хладилник може да не си промени вкуса 1 месец поне, ОВЧИИИИИЙ!А ти ако си ядял предимно кучешка радост, тя беше по-вкусна от най-добрата луканка в момента. Да не говорим за едновремешната смядовска луканка- където такъв вкус няма сега, ОвчиииЙ.
22
3
 
8
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
Абе, аз съм ходил коледар в соца, какво като не се празнуваше, по селата Коледата беше жива! Ама разбирко
21
15
 
10
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Незнам, ние ядяхме предимно кучешка радост. Кашкавала обикновенно беше плесенясал и имаше един гаден дъх. Млякото вкисваше за два дена, поради лошите хигиенни условия, в които го правеха. Освен това, беше само вода - спомням си, че като правехме салата Снежанка, прецеждахме 5-6 бурканчета мляко, за да получим един буркан прецедено. А днес от 100-те вида, има поне 20, които са с високо качество, купувай си от тях, защо купуваш ***?! Днес освен изобилие има и голям избор. Възползвай се от това
20
5
 
8
 
! Отговори
До До Ха преди 5 години
Да, точно за ядене вече теглим кредити, до там сме стигнали! Преди няколко дена моята агентка в банката ми показа около 50 см куп с нови кредити, които трябва да обработи, вика побъркаха ме, теглят като луди!
19
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има достатъчно рана, България е една прекрасна, средно богата страна, БЕЗ ГЛАДНИ ХОРА. Няма общо с руското робство, когато трябваше да се крием, за да празнуваме Бъдни вечер. Слугите на гяволо от Москалия да си дъвчат гранясала сельодка и да се тровят с долнокачествена вотка Кристал.
18
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 17 Каква Коледа едно време, бе? Тя не се празнуваше при соца, бре!Муахаахахахахахах...
17
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Коледните обичаи от едно време никъде не се споменава за ядене и пиене! Празника има съвсем друг смисъл, иначе бай *** си го пречупва през своята призма, търбуха да е пълен :)))))
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това се отнася само за тези хора, които разполагат с пари, но не и за работещите бедни на минимална заплата.
15
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 14 По времето на соца имаше един шпеков салам и беше с перфектен вкус, имаше едни кебапчета с перфектен вкус..кислеко мляко, кашкавал, луканка ...а сега 100 вида и всичкото е отвратия!
14
7
 
9
 
! Отговори
До Ха преди 5 години
И какво очакваш да видиш в количките, в хранителния магазин?!!! И как пък успя във всички колички да надникнеш?!! И никой вече не тегли кредит за храна и пиене! Това да не ти е през соц-а, когато ядяхме шикалки!
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 7 Е как няма свалиш 500 грама, като ти основно пиеш. Не съм видял дебел алкохолик досега в живота си.
12
7
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Простете, това не беше много смирено, но те, прасетата московски, и без това утре не празнуват. Мухахаха! :)))
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 9 То в Лидъл и Кауфланд има ли изобщо нещо качествено за плюскане?
10
4
 
13
 
! Отговори
Ха преди 5 години
Пиянско племе което мисли само за ядене и пиене, в количките можеш да видиш само месо, хляб и пиене! Българина е изтеглил кредит, който незнае как ще връща и напред по молове и магазини!
9
4
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
А ти просто намина към Кауфланд и Лидл да се разходиш, или беше там за пиене и плюскане?
8
7
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Руската салата всъщност оригинално се нарича Оливие. Оливие е бил, французин, придворен готвач на руския цар, фин и културен човек, а пък гостите-русняци си били простаци и се тъпчели безразборно като с вини по приемите. И веднъж мосю Оливие рекъл да си направи бъзик и им забъркал от всичко накуп, просто накълцал съставките и ги омешал с майонеза и оттогава само това ядат. Другите им известни ястия - борш по флотски или бьоф Строганофф, са все в тоя стил храна за прасета.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С храна и алкохол не можеш да прекалиш едновременно. Иначе е идиотщина. Аз мога да прекаля с ракията и виното, но заедно с тях изяждам една чинийка кисело зеле с 400 грама ракийка и 2 кила вино с една пържола + лютеничка. И след нова година се меря на кантара и даже съм свали 500 грама.
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балканска селящина. Не се наядохте не се напихте...