Край на военното положение в Украйна

Порошенко не иска да ограничава правата на гражданите
Обновена: 26 дек 2018 16:18 | 26 дек 2018 16:06, Елка Василева
136
Край на военното положение в Украйна
Снимка: архив, Reuters

Срокът на военното положение, въведено на 25 ноември в някои райони на Украйна, след като Русия задържа три украински кораба, изтече днес. Това заяви днес пред Съвета за национална сигурност на Украйна президентът Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Днес в 14 часа се прекратява военното положение. Това е мое принципно решение, то е основано на анализ на всички елементи на текущата ситуация в сферата на сигурността", каза той и отбеляза, че засега не планира да удължава срока.

Украинският президент поясни, че не желае да продължава извънредния режим, тъй като не иска да ограничава правото на гражданите да избират и да бъдат избирани. Порошенко гарантира, че президентските избори ще се състоят така, както е по план - на 31 март догодина.

Още по темата

Като основно постижение на военното положение украинският президент посочи значително увеличаване на отбранителните способности на Украйна. Беше свършена огромна работа по предислокация на войски, осъществяване на доставки на ново въоръжение и модернизация на бойна техника, каза той.

По-рано този месец Порошенко беше обявил, че не възнамерява да продължава срока на военното положение извън предварително планирания едномесечен срок, освен ако не бъде предприета пълномащабна атака от Русия.

Украинските военни кораби бяха задържани в Керченския проток между анексирания от Русия Крим и южната част на Русия, която контролира достъпа до Азовско море, където има както руски, така и украински пристанища, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Москва заяви, че корабите са били навлезли в руски води при опит да преминат протока, без предварително да са уведомили за това. Киев каза, че на корабите му не им е нужно разрешение от Русия, за да минават през протока.

Според закона за военното положение Украйна забрани на руснаци в боеспособна възраст да влизат на нейна територия и повиши мерките за сигурност по важни обекти като атомни електроцентрали и черноморските пристанища.

По-рано този месец началникът на украинската армия заяви, че от август Русия увеличава силите си по границата и че сега представлява най-голямата заплаха във военно отношение от 2014 г., годината, в която тя анексира Крим.

Първоначално Порошенко искаше да въведе военно положение за 60 дни, но депутатите във Върховната рада се обявиха категорично против, защото видяха в това желание на държавния глава да бъдат отложени и дори отменени президентските избори на 31 март, отбелязва ТАСС.

В резултат президентът беше принуден да отстъпи и съкрати срока на военното положение на 30 дни, за да не засегне то "нито един ден от предизборната кампания", и се отказа от това да го въвежда за цялата територия на Украйна и се ограничи само с десет области.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
16
 
! Отговори
Ели преди 5 години
До: 62,Да си взема любимите карти на Лондонското географско дружество,Подарък от Хрушчов - Крим - 1954Закарпатска, Лвов, и Черновидско - подарено от Сталин 1939 - 1945.Одеса, Николаев, Донецк, Запорожие, Херсон, Одеса - подарени от -Ленин 1922Подарени от Руските императори - 1654 - 1917 - Волин, Тернополск,Виниц, Черкасов,Сумск, Чернигов - области.Всъщност 2 области са населени с Окраинци -Мироградска и Днепровска област.
48
11
 
14
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 5 години
Смешни украинци.
47
23
 
10
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ УКРАЙНА!!! преди 5 години
Слава, Слава, Слава на Украйна, на украинските братя и на техния горд Президент- Петро Порошенко!!! Русия вече добре разбира какво е да имаш Украйна за враг!!!
46
10
 
12
 
! Отговори
Джугашвили преди 5 години
До 63То и чичкоти Дофи смяташе това, но изяде голямата наденица с майонеза.
45
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 50Украинската армия вече има модерно западно оръжие и руснаците ще ядат голям бой.Точно както Финландия ги натупа 1940 г.
44
3
 
10
 
! Отговори
защо преди 5 години
До рубладияНе знам защо истината ви дразни толкова и вия плюете хората,защо бе ***?къде ви сърби....
43
9
 
7
 
! Отговори
Джугашвили преди 5 години
До NATOТо и чичкоти Дофи смяташе това, но изяде голямата наденица с майонеза.
42
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога е създадена тази ,страна, у крайна.Съществувала ли е през царство Русия.Какъв език говорят и пишат че не знам.
41
5
 
16
 
! Отговори
Окраина преди 5 години
О$краина не е олигархът Порошенко - слуга на ЦРУ.О краина не е Яценук. Окраина не е Парубий. Окраина не са Бандеровците, Петлюровците и бившите БКП - станали олигарси.Украинският народ е Украина - народът, който иска МИР.Всички О краински престъпници ги чака ЗАТВОР.Най-големият враг на Украйна, са Окраинските олигарси и криминали - намиращи се на мласт на власт под хилещите се ЦРУ и САЩ. ЕДИНАДЕСЕТ биолаборатории в Окраина спонсорирани от Пентагона, ДЕСЕТ в Грузия и сто мъртви в един ден!
40
6
 
8
 
! Отговори
да преди 5 години
До привет от ГерманияТе го плюят а той мисли че дъжд вали,точно за теб е .....
39
20
 
14
 
! Отговори
NATO преди 5 години
Бъдещите бази на НАТО в Украйна ще изтласкат русопитеците най-найрая отвъд Урал където им е мястото
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 50Ха-ха-ха-ха-ха........че КОЙ нено-р-мал-ник ще им даде на тия неофашисти "качествена западна военна техника"???? А пък и нали и на грузинците им дадоха такава? И какво..........КЪДЕ сега са Абхазия и Южна Осетия??? Хи-хи...ТАМ КЪДЕТО сега са Крим и Донбас!!! Продължавайте.....продължавайте...........така и без Киев ще останете!!! Всъщност...просто Киевска Рус ще си се върне НА ИСКОННИТЕ ПРИТЕЖАТЕЛИ!!! Мдддааа...........всичко ЧУЖДО в един момент си се прибира!!!
37
2
 
8
 
! Отговори
хаха преди 5 години
до 50и каква и колко е тази модерна техника
36
4
 
15
 
! Отговори
ДО 50 преди 5 години
До АнонименТОВА ОРЪЖИЕ СЕ НУЖДАЕ И ОТ КАЧЕСТВЕНИ ХОРА ДА ГО ЗАДВИЖАТ--ДАЛИ ХОХЪЛА ЩЕ УМИРА ЗА МИЛИАРДЕРИТЕ ,КОЙТО ЗАГРАБИХА ВЛАСТА...АМИ АКО ГО ОБЪРНЕ СРЕЩУ ТЯХ---ИЗОБЩО НЕ ГИ СРАВНЯВАЙ С РУСНАКА--ЩЕ ГИ СМАЧКА РУСНАКА КАТО ВЪШЧИЦИ---ХОХЛИТЕ СЕ ПРЕДАВАХА НА ШВАБИТЕ ВЪВ ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА-СЕГА ЩЕ СЕ ПРЕДАДЪТ И НА РУСНАКА--И ПОРЧЕТО ЩЕ ТРЯБВА ДА ГО СПАСЯВАТ...
35
3
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Май рейтингът не мръдна и с процент нагоре в резултат на цялата дандания...Тоя дали най-после разбра,че САЩ и васалите им са го отсвирили и никой не иска да се главоболи за него?Може и да има още по-сериозна конфронтация с Русия,но ще е вече при новия избраник на Тръмп,а Порошенко беше човек на Обама(Сорос).Видяхме че дори Меркел си заминава,та какво остава за Валцман.
34
2
 
14
 
! Отговори
О краина преди 5 години
Колко биолаборатории има в Украйна, спонсорирани от САЩ - Министерство на отбраната, под благият предлог за борба с болести. Изведнъж плъзна африканска чума - животновъдство, хепатит С - Грузия - сто човека загинаха в един ден - само САЩ учени работят там, дронове с биооръжия. Диляна беше уволнена от БГ - разследва смъртта на пацие, в момента в който започна раследване срещу биолабораториите, спонсорирани от Пентагона, не от Мин. на Здравеопазване.Питам Българите - колко биолаборатории има в БГ
33
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украйна се въоръжава с качествена западна военна техника и изхвърля руските оръжия.При един военен конфликт е напълно възможна руснаците да ядат бой.
32
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Перушенко въведи ново военно положение че ще ти отрежат крилцата.Май вече никой не ти вярва на измишльотините .Крим няма да върнеш но ще загубиш и Донбас.
31
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Порошенко си е евтин циркаджия и през март ще му бият шута
30
2
 
14
 
! Отговори
С преди 5 години
Алкохолик видя че нищо не стана