15 г. от ада в Кербала: Петима българи гинат на чужда земя

За 15 минути база "Индия" е срината от самоубийци с коли-бомби
27 дек 2018 08:00,
89
15 г. от ада в Кербала: Петима българи гинат на чужда земя
Горе (ляво-дясно): кап. Качорин, ст. серж. Инджов, ст.лейт. Саръев; долу (ляво-дясно): редник Киров, мл. серж. Петров

Днес се навършват 15 години от атентата, при който камикадзе атакува с камион-бомба базата ни в Кербала. На тази дата през 2003 г. българският контингент в Ирак дава първите си жертви, в резултат на атака срещу база "Индия".

В рамките на 15 минути, между 12:45 и 13.00 часа местно време, са извършени три координирани нападения от самоубийци с коли-бомби.

Впоследствие става ясно, че при атаката са загинали четирима българи - командир на рота капитан Георги Качорин, младши сержант Антон Петров, командир на отделение, старши сержант Иван Инджов, редник Свилен Киров - мерач, а други 27 души са ранени. На следващия ден въпреки положените грижи в болницата в Багдад, умира пети български военен - лейтенант Николай Ангелов Саръев.

На 28 декември 2003 г. военнотранспортен самолет излита за Ирак, за да прибере телата на загиналите и някои от ранените.

22-ма от ранените при атентата срещу българската база "Индия" в Кербала са транспортирани във ВМА. Леко ранените остават в Ирак. Други 5-има българи са транспортирани в болницата в "Ландщул" в Германия.

15 години след атентата в Кербала близки, колеги и приятели на офицерски кандидат Антон Петров се събират на гроба му в Русе. По време на церемонията ще бъде отдадена почит към паметта и на останалите четирима войници, загубили живота си по време на мисията.

Възпоменанието ще започне от 11.00 ч. в гробищен парк "Чародейка". На церемонията ще присъства и командирът на 68 бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мир на праха им! Служил съм с Антон Петров - изключително коректно момче.
32
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали победихме и разрушихме заводите за химическо оръжие. Война без жертви не може.
31
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на героите загинали за Народна Република България.
30
10
 
14
 
! Отговори
До 35 преди 5 години
С призраци не живеем, а ги правим!Обучили са ни и това ни е професията да убиваме ако се наложи и да сме там където другите не могат, а и да пазим джендърските ви ***, но в едно много от тук са прави, че нямахме и нямаме работа там!Съжалявам за бригадата защото тя беше символ в българската армия (нарочно я пиша с малка буква, тъй като вече не заслужава да е БА). а дали сме или не продажници, ами какво да ти кажа човече малко злобно и ти си такъв, то всеки от нас е такъв било то щатен ***
29
16
 
12
 
! Отговори
TT преди 5 години
До Анонимен 35- Тъй, тъй..Друго си е да изпращаш войски в Чехословакия и да стреляш по мирни демонстранти....
28
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Убийците са политиците, които ги изпратиха.
27
2
 
32
 
! Отговори
Танкиста преди 5 години
Никога не е било поради братска любов към камбоджанския или иракски народ . Единствената причина поради която тези момчета отидоха там е защото даваха много пари . А даваха много пари защото там можеше да бъдеш УБИТ . Мир на праха им .
26
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американски наемници, България нямаше работа там...
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всяка манджа мерудия, такъв е средностатистическия българин и от това сме на това дередже.
24
14
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
дежурните по дискусия днеска им е наредено по червения телефон да предпочитат вместо свидни жертви в ирак да разчистваме "школа" като в беслан. жал ми е за тех, но енергото не ги пита за личните предпочитания, некак си требва да се живее.
23
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безсмислени жертви в една война, която други водят за пари и петрол, а ние участвахме водени от гола евроатлантическа солидарност. Жалко за семействата им.
22
3
 
22
 
! Отговори
32990 преди 5 години
Тонка - лека ти пръст приятелю! Поклон пред паметта ти луда главо!А личното ми мнение за Явор Матеев, че не става за командир, хеле на бригадата, но ....О, времена! О, нрави!Съсипаха ни поделението, съсипаха парашутната дружина! Остана само пушечното месо!
21
3
 
23
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Ако си бяха стояли тук, нищо нямаше да им се случи. Не можеш да тръгнеш за такава държава и после да се тръшкаш защо е станало така.
20
2
 
19
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
какво търси българия в Афганистан чии интереси защитава там младите хора катоискат пари и преживявания да се запишат във фр легион защо трябва 5 семеиствада бъдат съсипани за цял живот българия да се изтегли незабавно от Афганистандокато не са загинали още млади хора не забравяите че в нато сме без референдум
19
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали победихме, жертвите са без значение.
18
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо трябва да избием комунистите. После демократите. И чак тогава всички останали.
17
1
 
32
 
! Отговори
Турски ятаган преди 5 години
Войниците заслужават респект,когато защитават държавата си,а не когато убиват в чужда страна!Талибаните са истинските герои,защото защитават тяхната си родина и семейства.Как смее всеки войник,който обслужва чужди интереси за пари,да се прибира при децата си и да гали с любов,като преди това е оставил други деца без бащи в друга държава,където е бил агресор!Кръв за петрол!
16
0
 
12
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
В рамките на 15 минути, между 12:45 и 13.00 часа местно време, са извършени три координирани нападения от самоубийци с коли-бомби.абе аз си мислех че се говореше нещо за камион с експлозиви, не за коли бомби, ама айде. те дежурните и без тва не са ставали от масата. читалищна работа.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в България без война загинаха войници с 1.5лв. за месец.
14
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Агресията в Ирак си беше военно престъпление.