КЗК отново спира сделката между "Инерком" и ЧЕЗ

Комисията ще изчака делото във ВАС, насрочено за май
2 яну 2019 18:13, Аспарух Илиев
19
КЗК отново спира сделката между "Инерком" и ЧЕЗ
Снимка: ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново спира хода на евентуалната сделка между българското дружество "Инерком“ и ЧЕЗ за продажбите на българските активи на чешката енергийна компания.

КЗК е взела решение, че окончателното ѝ становище зависи от делото във Върховния административен съд (ВАС), като неговото разглеждане е насрочено за месец май.

През изминалата година Комисията забрани сделката поради опасения от концентрация, която ще осигури на собственика на "Инерком" Гинка Върбакова господстващо положение на пазара на фотоволтаични устройства.

"Инерком" обжалва решението на КЗК във ВАС, като от страна на ЧЕЗ съобщиха, че при пропадане на сделката, чешкото дружество ще се насочи към другите кандидати, проявили интерес за активите на компанията.

През декември ЧЕЗ реши да започне преговори и с класирания втори кандидат India Power.

Още по темата

Припомняме, че "Инерком" спечели през февруари 2018 г. търгa за продажбата на 67% от българските активи на ЧЕЗ:  електроразпределително и електроснабдително дружество в Западна България, фирмата търговец на ток, две фотоволтаични централи и др.

На 23 февруари 2018 г. компанията от Пазарджик сключи договора за придобиване на контрола върху компаниите, но след това се разрази бурен скандал с неизвестния дотогава купувач. Редица медии от Чехия, считани за близки до премиера Андрей Бабиш, който се опитваше в онзи момент да овладее контрола върху ЧЕЗ от президента Милош Земан, публикуваха данни, че "Инерком" смята да финансира сделката с пари от офшорни компании и три български банки.

Междувременно КЗК забрани на "Инерком" придобиването на активите на ЧЕЗ с аргумента, че дружеството притежава шест фотоволтаични електроцентрали и прибавяйки към тях дружествата на чешката компания може да злоупотребява с положението си. Решението беше обжалвано от "Инерком" и ЧЕЗ пред ВАС, а Върбакова се раздели с дружеството си "Солар Грийн Енерджи", което притежава проблемните слънчеви мощности.

През август 2018 г. "Инерком" поиска втора оценка на сделката, но решението отново бе негативно за нея. Причината за отказа от производство бе обяснението, че докато ВАС не се произнесе, КЗК не може да взема нови решения по казуса. Съдът обаче принуди комисията за образува новото производство, което през декември тя е сторила, но реално е замразила произнасянето си отново до окончателното решение на ВАС.

"Не на последно място наличието на висящ съдебен спор и с цел избягване на противоречието между съдебни и административни актове определя невъзможността на Комисията да се произнесе в рамките на своята компетентност по нотифицираната сделка за придобиването на пряк едноличен контрол от "Инерком България” ЕАД върху Предприятията от групата на ЧЕЗ а.с. в България", се казва в решението от декември.

Още новини четете в Investor.bg


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
СПОКО ,БЕЕЕЕ... преди 3 месеца
ДОГАН......ПАК ШЕ ВИ ПУСКА И СПИРА ТОКА !!!!!
Нали купи..ТЕЦ-Варна...ЩЕ СЕ СПОРАЗУМЕЯТ С ИНДИЕЦО...ХА,ХА,ХААААААА...??!
ПАК ШЕ ИМА --КУПОН У БГ-ДИСКОТЕКАТА!
/...пак ше въртите , СОЦ-гюбеци.../
16
1
 
1
 
! Отговори
ЧЕЗ--не е на ЕС преди 3 месеца
ЧЕЗ--е на Чехия с Президента Социалист !
А , ЩО Е СОЦ...все е ла"""но !!!
15
1
 
2
 
! Отговори
ток 2019 преди 3 месеца
За това ли в кв. Надежда спират тока през час и медиите огласят че няма аварии.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За българска фирма е проблем , да придобие български активи , но за индийска фирма , нашите продажници не протестират . Такова е нареждането на ЕС и господарите им от ФаЩ
13
1
 
7
 
! Отговори
1984 преди 3 месеца
Другарете от БСП, начело с г-жа Лъжа, атакува сделката на Инерком с ЧЕЗ...но мълча, като крадлив комунист, за сделката на Дуган с наследниците на един техен другар за покупката на ТЕЦ.... Защо ли???
12
1
 
8
 
! Отговори
men преди 3 месеца
споко сделка че има. жирардели и томба са станали ортаци и вдругиден че се изтипосат пред вас за снимки и автографи и ше кажат че не е оная стринка собственичакта ами те двамата. после ше додат сфинокио и тиквочко и че подпишат за 3 минути. че пукне пушка. че се трошат чаши. и боби мигайлов перуци че залита като брикселско деде с иишиас.
11
0
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 3 месеца
как точно си представяш надписването на електромера.
Ти не познаваш ли числата, не можеш ли да си провериш електромера.
10
2
 
14
 
! Отговори
СПОКО ,БЕЕЕЕ... преди 3 месеца
СЕГА , КАТО ДОЙДАТ ИНДИЙСКИТЕ ФАКИРИ И КУПЯТ "ЧЕЗ".....ТОКА , ШЕ ВИ БЪДЕ СЪВСЕМ , БЕЗ ПАРИ ,БЕ....ХА,ХА,ХААААААААААА...

ШЕ СЕ ГРЕЕТЕ ....НА " ИНДИЙСКА МАГИЯ"!
/...помните ли как ...индийците купиха и "СЪЖИВИХА КРЕМИКОВЦИ"...ха,ха,хаааа/
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Снежи ....

Аз- те- очаквам ....
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много богата тая кака............Гинка!!!
Я да видим къде е работила и на каква заплата!!!!
7
4
 
18
 
! Отговори
Активист на БКП преди 3 месеца
Протакат и накрая Баце чрез Гица ще го вземе !!!
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ВСИ4КИТЕ БИЗНЕСИ,КОИТО СА ПЕ4ЕЛИВШИ ОСОБЕННО ГАРАНТИРАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА,НА6ИТЕ ЖОРА 6 СИ ГИ ПРЕБЕРЕМЕ,АКО НЕ СТАНЕ С ГИНКА 6ТЕ Е С ПЕНКА,ГАРАНТИРАНО ОТ 30ГОДИ6НАТА МАФИЯ КОЯТО УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА ОТ ТЪМНИЯ ЪГАЛ
5
12
 
6
 
! Отговори
тИКВУН преди 3 месеца
Със сигурност е по-добре някой от България да е собственик на ЧЕЗ, а не някой *** от Индия, който ще е неконтролируем и ще изнася печалбите извън РБ. Освен това Гинчето май няма да осигури парите за сделката и единствения начин да се отърве е като плати на нашите продажни чиновници да платят от нашите данъци огромни суми защото нас винаги ще ни осъдят, поради тъпата администрация и подкупни юристи.
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Той Тиквун си го е прилапал!Гинката си е само параван!Тя ти разбира от ток, колкото аз от интегрални уравнения!
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
През това време ЧЕЗ надписаха електромерите, медийната кампания започна, чакайте "новогодишните честитки". Жалко, че тия парички няма да ги прилапа Гинчето и господарите и.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ама Гинка продаде бизнеса с вятърни мелници. На кого? Сега не отговаря на изискването да има нещо общо с енергетиката. На хора с жилетки не продаваме ток и жица. Утре ще я предадат на вторични суровини, както много предприятия, и ще станат Баневски милиардери.
1
1
 
19
 
! Отговори
Коце кмета преди 3 месеца
Тиквун чака да се размине скандала, да се види накъде *** вятъра и тогава ще прилапа Чез, евентуално.