НАП в действие: С тайна формула ще лови данъчни измами

Проверките започват от фирми за мобилни телефони и битова техника
5 яну 2019 08:02, Анисия Иванова
44
НАП в действие: С тайна формула ще лови данъчни измами
СНимка: Reutrs

Тайна формула на НАП вече лови данъчни измами, като съпоставя съотношението между стоки, описани като запаси, и приходите от продажби. Софтуерът на данъчните директно посочва имена на фирми, които декларират, че държат големи складови запаси, а продажбите им са в пъти по-малки.

Така например инспектори стигнали до фризьорка, едноличен търговец, която трета година обявявала, че къта помади за над 45 000 лв. Най-често драстични разминавания имало при фирми, които търгуват с мобилни телефони и битова техника, затова данъчните се канят да започнат проверките оттам.

Те ще броят реалните наличности в складовете и ще ги съпоставят с отчетите и с обема на продажбите, издадоха инспектори пред "24 часа".

Още по темата

Те ще влизат в над 13 000 дружества, в чиито баланси за 2017 г. имало материални запаси, несъразмерни на приходите от продажби, съобщиха официално от НАП. Инвентаризация на място в складовете ще установи точния брой на стоката в склад.

Анализ на риска на данъчните показал, че при определено съотношение на материалните запаси и продажбите възниква съмнение, че част от декларираното отдавна е продадено без документи и без платен ДДС и фирмен данък.

На всички рискови фирми още в края на миналата година са изпратени писма, с които им е даден едномесечен срок да извършат доброволна корекция, допълват от приходната агенция.

Продължава и контролната кампания на данъчните спрямо фирми с големи касови наличности. Година след началото на проверките наличните суми в касите на дружествата намаляха с 5 млрд. лв., а приходите от данък дивидент се увеличиха със 130 млн. лв., казаха от НАП.

През декември обаче при внезапни проверки били открити наличности в каса от 21 лв. при стойност по отчет 200 000 лв., както и внасяне на средства в деня преди инвентаризацията на касата и изтеглянето им на следващия ден. И на двете фирми, уличени в такова нарушение, са назначени ревизии, които ще изследват приходи, разходи и отчети за 5 г. назад.

“Материалните запаси имат голям фискален потенциал. Ще насочим в тази кампания голям ресурс, за да гарантираме спазването на закона. Основната ни цел е да стимулираме доброволното спазване на задълженията”, коментира зам. изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
до 9 КАКВА ВРЪЗКА ИМА ПРЕЗИДЕНТА СЪС СТАТИЯТА АНОНИМЕН????ТОЙ ЛИ НАЗНАЧАВА ПРОВЕРКИТЕ И КОВЕ ЗАКОНИТЕ. ВСЯКО СЪМНЕНИЕ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО НЯКОЙ ЗАКОН МУ НАЛАГА ВЕТО НО ГЕРБ УСПЯВАТ ДА ГО ОТХВЪРЛЯТ. ТОЙ ЛИ Е ВИНОВЕН ЗА СЪДБАТА ВИ ОВЦЕ ДЕТО БЛЕЕТЕ ПО КОМПА АМА НЕ ИЗЛИЗАТЕ НА УЛИЦАТА. АКО ИСКАТЕ ПРОМЯНА НАПРАВЕТЕ ГО.
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви данъчни бе......те "бизнесмените" които натрупаха левов капитал отдавна го обърнаха в ликвидни активи а кеша обърнаха в други валути и го изнесоха по офшорните зони.За последните 25 години от България е изнесен капитал над 50 милиарда лева. Тези пари са придобити по най различни схеми. Ликвидация на предприятия, източване на ддс чрез фирми фантоми, и сега най актуалното е източване евро фондове.
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До от ГерманияКакво ще стане в Германия, ако фолксваген отчетат пред държавата, че са продали за годината само 1000 автомобила, твърдят че имат на склад 2000000 и продължават да произвеждат всеки месец по 150000?Нима германските данъчни няма да им влязат на проверка?
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До от ГерманияМи продължавай да миеш чинии.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БСП ВИДИНВисоки заплати и нулева престъпност като в матушка Русия ли?9500рублички8.5/100000 убитиДай да се затърчим към там, че да не вземе да свърши.
16
9
 
26
 
! Отговори
от Германия преди 5 години
Това е рискът да правите бизнес в Бг. И да сте коректни с данъчните пак ще ви съдерат кожите , все ще намерят причина. Затова аз съм в Германия. Спокойно развиваш дейността си и си плащаш каквото е определено от закона. Посмъртно не бих правил нащо в българия.
15
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До GERBТи от какво си се притеснил?Ако наличностите ти в склада са наред, какъв ти е проблемът?Или си мошеник?
14
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До българинЧетвърт век колко години са?Преди четвърт век не беше ли Жанчо.Май ич та няма в смятането.
13
3
 
7
 
! Отговори
българин преди 5 години
Жалко,че вече повече отчетвърт век тук,никой не отправя клетви и псувниипо адрес и на Драгалевскио Ай дук.
12
1
 
18
 
! Отговори
GERB преди 5 години
градим бюджет от такси и репресия!ама като парите ги издоим после ко... при мите очите нема да одим! и избирателите нема да пипамесъветваме ви да теглите кредите за да ни платите таксите които решиме че укрихте! все пак пари трябват... за ремот на графа.. (5 пъти поне).. некви там храсти до пътя и ала бала.
11
0
 
19
 
! Отговори
Ва*ща мм.. преди 5 години
Помня,че НАП-аджийките гербави "оправиха"цехчтетата за "Добрички суджук",@ сега са решили да "оправят " бръснарите и фризьорките.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербери, само да ви кажа, че ъози път вашите пиари са тотално сбъркали да нападате президента. Няма как всички да ви ръкопляскат възторжено. Вашата партийка губи тотално по всички линии. На два избора аъм гласувал за вас, но съм тотално разочарован. Четейки вашите постове се разочаровам още повече. Ще ни надуете главите, но ще загубите изборите. Метла за вас.
9
15
 
4
 
! Отговори
БСП ВИДИН преди 5 години
БСП значи високи доходи, високи пенсии, високи печалби, ниски данъци, ниски цени, евтини и качествени стоки от Евразия след влизане в Евразийския пакт, скрепване на братската дружба с матушка России, нулева престъпност, прозрачност, отчетност, без монопол, без инфлация!Нинова е най-добрата алтернатива! Бъдете разумни и я подкрепете, България спасете!
8
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОСТАВКА НА РАДЕВ ***, ОБЛЕЧЕН ПЕЛТЕК С ШАРЕНО ДИМИТРОВГРАДСКО ЕЛЕЧЕ ПОД ЧЕХЪЛА НА КОРНЕЛИЯ ТЕХНОИМПЕКСА!!!
7
0
 
33
 
! Отговори
Бравос преди 5 години
Злата фризьорка е вече закопана. За това ли плащаме данъци и ви издържаме? Фризьорки?! А КТБ, Тол системата?! ТЕЦ ВАРНА? Нещо за там?
6
6
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
НАП първо да провери как с неясни 70000 долара другаркат от Крушовица купува Техноимпекс, който струва над 2 милиона долара. И за тези 70000 долара платен ли е данък печалба и осигуровки.
5
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко, че я нямаха тая формула като разследваха апартаментите на Цвък...
4
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данъчен - на картинка да го видиш - да го удариш.За свещи, химиотерапия и вазелин да си харчат парите.
3
2
 
18
 
! Отговори
Пената от Мировяне преди 5 години
А ГМО ФК ,,Уевски,, кога ???
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Травестита Костадинка Т. в Бургаския НАП не се ли наплюска?!Малко ли им е, че "законно" с корумпирани съдии взеха напълно законно купени жилища на хиляди българи по чл. 216 от ДОПК.