Арест в Полша заради смъртта на петте момичета в ескейп стая

Задържаха стопанина на помещението, където се разрази пожар
6 яну 2019 18:16,
29
Арест в Полша заради смъртта на петте момичета в ескейп стая
Снимка: БТА

Полските правоохранителни органи задържаха стопанина на помещението, където по време на тест за решаване на загадка избухна пожар и загинаха пет непълнолетни девойки, съобщи на пресбрифинг главният комендант на полицията в Полша Ярослав Шимчик, цитиран от ТАСС.

Още по темата

"Веднага след трагедията ние взехме мерки за установяване на лицата, занимаващи се с тази дейност. Оказа се, че това е 28-годишен жител на Великополското воеводство, неосъждан. Този човек бе задържан и доведен в Кошалин", каза той.

В т.нар. ескейп стаи (или стаи на загадките) участниците биват заключвани и трябва да се надпреварват с времето, да решават загадки и да се справят с предизвикателства, за да намерят правилния път, по който да излязат от стаята. Този тип развлекателни обекти първо станаха популярни в Азия, а после се появиха и в Северна Америка и Европа.

Трагедията се разигра в северозападния полски град Кошалин в петък вечерта. Пожарът избухнал в момент, когато участниците се намирали в заключеното помещение, от което трябвало да излязат, решавайки загадки главоблъсканици. Пожарникарите пристигнали, когато огънят вече бушувал из целия първи етаж на сградата. Аутопсиите показаха, че децата са загинали от отравяне с въглероден монохсид.

Според полския премиер Матеуш Моравецки, който също взе участие в брифинга, в момента всички подобни заведения в страната се подлагат на щателни проверки, 13 от тях вече са затворени.

"Аз поисках в близките дни да бъде подготвен подробен отчет за резултатите от проверките на всички помещения от този вид из цяла Полша, защото е крайно важно да се провери дали се спазват изискванията", посочи премиерът. "Трябва да действаме решително", добави той, цитиран от Ройтерс.

Според главния комендант на държавната противопожарна охрана Лешек Суски предварителните изводи сочат, че на обекта е имало много нарушения. Отоплителните прибори вероятно са се намирали много близо до леснозапалими материали. В помещението също така били намерени свещи, което говори, че вероятно е бил използван и открит огън. Площта на ескейп стаята е била едва 7,3 кв. м. Вътре имало две кресла и лампа.

"За самите участници оставало съвсем малко място. Причина за трагедията е най-вече липсата на възможност за евакуация на намиращите се вътре хора", каза Суски.

Петте загинали девойки били на възраст 15 години. Ранен е и един мъж, който е настанен в болница, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
firebg преди 5 години
Трагедия!
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
No escape room
20
4
 
5
 
! Отговори
родна реч преди 5 години
въглероден монохсид на български е въглероден окисда ви три букви майката, и кафяв товар в дипломите!
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е едно доста добро забавление за тези които обичат да си напрягат мозъците, Но покрай забавната част трябва да се гарантира и сигурността на участниците.Всъщност е странно че са проектирали такава стая без да си предвидили как ще се реагира при някаква авария.това е основна част от създаването на такива стаи.В цената за тези стаи влиза и заплатите на цял екип които бди за сигурността на участниците поне в България.
18
5
 
7
 
! Отговори
Леле преди 5 години
Ама какви хора сте вие коментиращите? Как е възможно да не знаете за какво става дума? Защо се е случило така с петте момичета вероятно ще каже следствието. В България има видеонаблюдение и участие ако хората затворени в стаята се затруднят. Като изтече часа вратата се отваря. Също и ако на някой му стане зле. Хиляда пъти е по- добре посещение в такава стая от посещение в кръчмата да се налюскаш с алкохол....!
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами нали сме западни гъзоблизци - въглеродният двуокис стана диоксдид , а въглеродният окис -въглероден монооксид .Да се чуди човек какво искат да кажат.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
въглероден монохсид...
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог да прости!
14
7
 
8
 
! Отговори
16 преди 5 години
Пак не разбрах ти интелктуалецо какво знаеш за тези стаи и така и не ав аргументира защо са глуппст и клинтите мозъчно инвалидизирани. До сега логична и аргументирана теза(знаеш ли какво е това) не видях. Може би затова и се ядосваш. Накакви там ще мислят. Да гледат тв, да си пият ракията и да псуват политиците. Това е достойно занимание
13
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забавно е как се коментира нещо, което повечето възмутени чуват за пръв път. Нищо, че в България съществува от години. Но то зависи от това човек има ли някакви интереси извън пиенето яденето мача сериала.А видимо липсва и осмисляне на новината. Това може да се случи и в някоя кръчма ако собствениците са невнимателни.
12
6
 
10
 
! Отговори
до 15 преди 5 години
Ти май я бачкаш тая ескейп глупост и се притесни, че мозъчно инвалидизираните ти клиенти ще се разбягат след новината?
11
5
 
4
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
Като си толкова категоричен, предполагам имаш някакви аргументи за мнението си? И то за нещо за чието съществуване разбрв от тази новина.
10
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Собствениците на стаята са за затвор!Задължително трябва да има видеонаблюдение в реално време от дежурен служител, и в случай на инцидент - припадък, загуба на съзнание на някой от участниците в стаята - играта свършва, отварят се вратите!То само с лапане и печелене на пачки НЕ СТАВА!
9
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Никаква простотия не е. Готина идея за размърдване на мозъка."Прав си- не е простотия, а е пълна глупост.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9Той е от богоизбраните..
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За питащите. Идеята е следната- няколко души влизате в съответната стая за определен период, обикновенно час. Вътре трябва да решат някаква загадка-например кой е убиецът. Ако успеят просто излизат по-рано. Ако не успеят за зададеното време си отиват.В София от няколко години е пълно с подобни стаи. Също така в Пловдив Варна и други градове.
6
1
 
31
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Нашите ескейп стаи някой проверявал ли ги е?
5
8
 
20
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Никаква простотия не е. Готина идея за размърдване на мозъка. И по принцип няма никсква опасност.Не се извършва нищо екстремно и изискващо смелост или физическа сила. Огънят не е бил част от играта, а е избухнал по случайност, от невнимание. Аз се учудвам, как просто не са отворили отвън. Тук в стаите има камери чрез които персоналът следи какво се случва вътре.
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, много станаха вече щуротиите по света.
3
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подобни глупости трябва да бъдат забранени със закон.