Румъния не гледа на САЩ като на враг на ЕС

Администрацията на Тръмп свали нивото на мисията на Съюза
Обновена: 9 яну 2019 06:14 | 8 яну 2019 22:57,
24
Румъния не гледа на САЩ като на враг на ЕС
Снимка: Архив, Reuters

Румъния не гледа на Съединените щати като на източник на враждебност. Това заяви днес в Брюксел делегираният министър по европейските въпроси Джордже Чамба запитан каква ще е стратегията на румънското председателство към САЩ. Отношенията между Брюксел и Вашингтон се изостриха след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп.

Според Чамба, чиято страна пое председателството на Съвета на ЕС на 1 януари, между ЕС и САЩ “има много различия, но и много общо”.

“Предвид географското ни положение за нас трансатлантическата връзка е от голяма важност”, посочи министърът, добавяйки, че ролята на САЩ за сигурността на Черноморския регион е жизненоважна.

Министърът добави, че на румънското председателство трябва да се гледа като на възможност за подобряване на сигурността в Черно море.

Чамба увери, че председателството ще се опита да не засилва различията между еврочленките, докато ръководи работата на Съвета, и че ще се води от разбирането, че общите интереси между ЕС и САЩ са повече от различията.

Коментарът дойде само часове, след като говорител на Еврокомисията потвърди, че протоколният статут на дипломатическата мисия на ЕС в САЩ е бил понижен от Държавния департамент на САЩ, както и рангът на европейския посланик Дейвид О’Съливан. Предполага се, че това е станало в края на миналата година, но не се знае точно кога, тъй като нито делегацията на ЕС в САЩ, нито евроинституциите са били информирани.

Европейската комисия съобщи, че разговаря с американската администрация за статута на представителството си във Вашингтон и че очаква той да бъде съблюдаван.
 
Говорител на върховния представител за външната политика Федерика Могерини коментира, че отношенията между ЕС и САЩ се простират далеч извън Брюксел и Вашингтон и са вкоренени в контактите между народите от двете страни на Атлантика.

“Каквито и различия да имаме с американската администрация, ние оставаме естествени партньори и приятели, и това приятелство ще продължи”, заяви говорителят, като се позова на думи на Могерини.

Делегацията на Съюза получи пълен протоколен статут на представителство на национална държава през 2016 г. при президента Барак Обама. Той е бил върнат отново до такъв на представителство на международна организация в края на октомври или през ноември 2018 г.

Германската информационна агенция “Дойче Веле”, която първа съобщи новината снощи, твърди, че промяната ще затрудни достъпа на дипломатите в мисията до официални американски представители и контактите с тях.

Агенцията съобщава, че европейският посланик не е бил канен на важни събития, включително на погребението на президента Джордж Буш. Старшинството на посланика не било спазвано при официални срещи, организирани от Държавния департамент.

Отношенията между ЕС и САЩ се обтегнаха след идването на президента Доналд Тръмп, който оттегли Вашингтон от Парижкото споразумение за климата и от ядрената сделка с Иран и наложи по-високи мита за европейската стомана и алуминий. Тръмп погреба договора за търговия ТИПТИ и заплашва да вдигне митата за внос на европейски автомобили. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
5
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Самия държавен секретар на янките даде интервю пред ББС веднага след гласуването за Брексит в което каза, че ЕС от приятел е станал повече конкурент..... тва е достатъчно да ви отговори на въпроса кой задвижи въпроса по съотвеното гласуване и чий фуй *** простоватите британци, тумора на единна Европа. Този тумор обаче е на път да бъде изрязан и без разсейки. Европа ЩЕ БЪДЕ, въпреки усилията на американски и руски зионисти да я затрият и подчинят ;)
16
0
 
5
 
! Отговори
адвайзър преди 5 години
За Европа ще е само от полза да се успокои по отношение на САЩ докато Тръмп е в Белия дом. Престанете да му се връзвате, бе. На него това му е идеята
15
2
 
5
 
! Отговори
Лилето преди 5 години
До Анонимен 11Кои крави са разбрали. Кравата Пенка например нищо такова не е разбрала, защото ЕС я помилва
14
3
 
4
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Заплаха е на левите зелено -червени фашисти, които командирят в Брюксел
13
5
 
4
 
! Отговори
Хюго Бос преди 5 години
Тръмп ясно показа къде е мястото на либерастоболшевиките, узурпирали ЕС. Префи 30 г казахме край на комунизма, който всякаква либерастка *** идка да ни върне. Който иска комунизъм, политкоректност, малцинството да диктува на мнозинството- марш в Северна Корея. Идкаме стария ЕС без натрапване на ислям, негроиди и всякакви малцинства, да ни натрапват идеологии и ограничения.
12
4
 
7
 
! Отговори
злобарков преди 5 години
САЩ намали статудът на васалите си от Европа. От роби 1 класа ги направи 2 класа. Тъй е в империята на краварите.
11
2
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Извинявам се глупавия въпрос - сега разбрах че САЩ гледат несериозно и с насмешка на тази организация наречена ЕС .Не се представя пред ООН като Организация .
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румънците са исторически идеоти като нас. Мималигари.
9
5
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
99.99 от полуруснаците полубългари се изживяват като русские окупантьй, за това говоря. Нямам обяснение защо е така - просто статистика. Може би се получава дефект на генетично ниво.
8
2
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Нещо не схванах - САЩ са били заплаха за Европа ???
7
21
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Румъния е велика държава и румънците са велик народ. Никога няма да ли жат руски ботуши. Румънецът като нае бе рускиня, му се ражда румъе. Българинът като нае бе рускиня, му се ражда *** и путински башибозук.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Протоколният статут на дипломатическата мисия на ЕС в САЩ е бил понижен от Държавния департамент на САЩ, както и рангът на европейския посланик Дейвид ОСъливан. Това е станало в края на миналата година, но не се знае точно кога, тъй като нито делегацията на ЕС в САЩ, нито евроинституциите са били информирани." ----------------------С васалите Пиндостан не се съобразява и не се церемони.
5
7
 
13
 
! Отговори
могъщ пират преди 5 години
скоро всички ще бият дуспата на ЕСССР, еврото ще е добро само за тоалетни нужди!
4
5
 
19
 
! Отговори
РУМЪНЯГИТЕ преди 5 години
адски си го натресоха. Тъкмо си дадоха на американците З...ка/земята за ракети срещу РУСИЯ и ХОП - руснаците показаха хиперзвукови ракети, които ще ги върнат в каменната ера, ако нещо се забърка. САЩ са далеч, ама тия първо ще го отнесат
3
5
 
19
 
! Отговори
муахаха преди 5 години
Представителите на ЕС във Вашингтон - вече без дипломатически права, това е по-лошо и от това да си експулсиран Руски дипломат. ЕС в лицето на САЩ е по-нисше и от 3-то разрядна Африканска държава с диктаторски режим!
2
3
 
20
 
! Отговори
Euroasian преди 5 години
Ау, очаквам Тръмп да се впечатли и да си взема сериозна бележка. Тези хора съвсем откачиха. Отношението на Щатите към Европа Тръмп го показа на срещата с Меркел, където отказа дори да й стисне ръката. Въпреки това, тази старица Европа не спира да се навира в Тръмп. Ти го хулиш, то ти се умилква.
1
6
 
9
 
! Отговори
V преди 5 години
Американците трябва да правят болезнени реформи ;) Особено в армията и конфликтите.Които нямат военно решение като Сирия и Ирак . Там сунити ,шиити и кюрди не щат да живеят в една държава .Кво могат да направят американците и руснаците .Да седят с пушка в ръка и да ги карат насила да живеят заедно ли ??? Това е блато .Ще има бавно но сигурно затъване и то за много пари ;) А й имат 10 самолетоносача ,а нямат ограда по границите си .Накрая ще нарежат поне половината флот като навремето СССР