Битките на "шейхинята" Суад - първата кметица на арабска столица

Ще се пребори ли с многобройните проблеми на Тунис?
12 яну 2019 14:15, Александър Попов
23
Битките на "шейхинята" Суад - първата кметица на арабска столица
Снимка: Reuters

Суад Абдерахим е първата жена, избрана за кмет на арабска столица. Някои смятат, че е човек на умерените ислямисти. За нея самата обаче най-важно е да се пребори с проблемите на Тунис.

Преди половин година Суад Абдерахим, наричана "шейхинята", беше избрана за кметица на град Тунис. "Шейхиня" е женският род на думата "шейх", с която арабите назовават уважаваните личности.

Изборът на Абдерахим предизвика малка сензация, която разбуни духовете по цял свят. Днес, шест месеца след встъпването си в длъжност, Суад Абдерахим трябва да намери решения за многото предизвикателства, пред които е изправена тунизийската столица. Инфраструктурата е в окаяно положение, по улиците има постоянни задръствания, а проблемите с боклука и хаоса с уличните търговци изобщо не са решени.

Суад Абдерахим иска да се справи най-вече с проблема с боклука в столицата на Тунис. Особено вечер по уличките на стария град се трупат камари боклуци. И когато кметицата обикаля града, жителите постоянно я заговарят за чистотата.

"Липсата на персонал и недостатъчните логистични възможности не ни позволяват да се грижим за всяка улица." Освен това градът не разполага с достатъчно финансови средства, за да осигури по-добро сметосъбиране, посочва кметицата. Тя смята да реши проблема чрез рециклиране на отпадъците в сътрудничество с частни инвеститори. За целта обаче са нужни нови законови рамки. Иначе казано, докато това стане, ще мине доста време.

Много тунизийци се съмняват, че една жена може да се справи с многобройните проблеми на столицата. И то не защото тя е първата жена - кмет, а защото е родена в Сфакс, а не в Тунис и не принадлежи към елитните семейства, които по традиция назначават кмета. "В Тунис все още господства патриархалният манталитет, особено за някои постове, свързани с властта. Като че ли мъжете са се абонирали за властта и обществените институции", казва тя в интервю за "Дойче Веле". При това жените в Тунис се радват на много повече права в сравнение с жените от другите арабски държави. Кметицата обаче твърди, че въпреки това в Тунис няма равнопоставеност между мъжете и жените. Според нея, изборът й за кметица е "победа на тунизийските жени", защото е нарушил "табута" и "традиции", превърнали се в закон.

За или против правата на жените

Някои гледат със скептицизъм на избора на Суад Абдерахим за кметица. Защитничката на женските права Лейла Шеби казва, че партията "Ан Нахда" я е издигнала на този пост. Тази партия обаче е против напредъка. Тя дори иска да отнеме трудно извоюваните права на жените. Лейла Шеби дава пример с равнопоставеността на мъжете и жените в наследственото право. Нов проектозакон на правителството трябва да даде право на жените да получават същия дял наследство, както мъжете.

Според ислямското право, дъщерите получават само половината от това, което получават синовете като наследство. Понастоящем темата за наследственото право е много оспорвана в Тунис. Според Лейла Шеби това е изпитание за кметицата, защото нейната партия е против равнопоставеността в наследствено право.

"По това ще си проличи дали кметицата действително се бори за правата на жените", казва тя. Суад Абдерахим категорично отхвърля обвинението, че партията "Ан Нахда" я използва, за да може тихомълком да прокара своята ислямска програма. Кметицата предпочита да говори за целите, които си е поставила. Според нея Тунис трябва да бъде управляван децентрализирано. Кметицата възнамерява да даде повече автономия на общините и градските съвети.

Как обаче ще се справи, остава открит въпрос. Напрегнатата политическа и икономическа ситуация, в която се намира Тунис от времето на Арабската пролет, усложнява работата на кметицата. В малката северноафриканска страна постоянно се надигат протестни вълни, най-вече в бедните южни региони. Хората демонстрират срещу високота безработица, корупцията и ширещата се бюрокрация. В тази тежка обстановка на кметицата няма да ѝ е лесно да преструктурира общинските и регионални администрации.

Много от младежите, които ще срещнете на оживения булевард "Хабиб Бургиба" в столицата, не са и чували името Суад Абдерахим. Една жена споделя, че ѝ е все едно дали новата кметица принадлежи към партията "Ан Нахда".

"Всички ние сме мюсюлмани. Най-важното е да не сме фундаменталисти", изтъква тя. Друга възрастна жена със забрадка е по-предпазлива в оценката си. "Суад Абдерахим е отскоро на власт. Тя трябва първо да се докаже. А това няма да ѝ е лесно. Тунис преживява сега бурни времена. Страната е много нестабилна. И кметицата тръгва на битка. На голяма битка".


23
Още по темата: ТунисСуад Абдерахим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До БЪЛГАРИЯ Е ВЕЧНА

Кукумицин.......че и прост...
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този травис ли "таковат" феновете на мохамед?
Нищо чудно, че мразят всичко...
16
2
 
3
 
! Отговори
sauron преди 2 месеца
Шейхиня, кметица ........ излагация - без кавички :))))))))))))
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Мохамед
Айше е била на 5, когато мохамедя се влюбил в нея, след което и се оженил....
14
0
 
7
 
! Отговори
РККА преди 2 месеца
ШЕЙХИНЯТА??????????????? МНОГО СИ ПРОСТ БАЦЕ....
13
4
 
6
 
! Отговори
природата преди 2 месеца
Жената, ако има деца, те седат на първо място за нея.Следователно би се корумпирала, за да им осигури по добро бъдеще, особено ако прецени че тя не може нищо да промени, а и тези които седат зад нея не и позволяват, тогава избора и става още по лесен.При мъжете зависимоста от децата е по-малко, за пример Сталин е пратил сина си на фронта и са го пленили, жена не би си жертвала детето.
12
2
 
11
 
! Отговори
Мохамед преди 2 месеца
Търся си жена.
Да е на 7 години и девица.
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма такава дума ШЕЙХИНЯ в арабския език. Пълна "излагация". :)
P.S. Пиша "излагация" в кавички, защото няма такава дума в българския език. :)
Не ме трийте! :) Защото и това е излагация!
10
9
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ Е ВЕЧНА преди 2 месеца
Пребивам тypци за удоволствие
9
6
 
7
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 2 месеца
Докато народа се бие по улиците на Тунис,в същото време 4ехъла е в ,,хармонични отнюшения,, с хитрата синоПТИЧКА в златната клетка....
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По това си приличат комунисти и ислямисти
7
8
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 2 месеца
А в САЩ напоследък само жени президенти има.
Също и командири на армията.
А и командири на самолетоносачи.
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е то щото в православния мир на Путин има жена кметица на столица или президентка, премиерка или председателка на парламент
5
1
 
17
 
! Отговори
Мохамед преди 2 месеца
Вай, вай, вай
Шайтан.
Това противоречи на Корана ба.
Че не е и забулена. Вай, вай, вай
Трябва да има наказание за виновните.
4
16
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 2 месеца
Е то щото християнството има сигурно по различно виждане
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За исляма жената е като диван вещ която трябва да ражда деца.
2
0
 
18
 
! Отговори
Уф преди 2 месеца
Ориенталски драми и битки!
1
0
 
16
 
! Отговори
Мдааа преди 2 месеца
"Шейха", Саше, "шейха"...