НАП проверява търгуващите с криптовалути

Агенцията са възложили контролни действия на 9 дружества
13 яну 2019 13:11, Петя Славова
31
НАП проверява търгуващите с криптовалути
Снимка: Pixabay

НАП започва проверки на дружества, чийто предмет на дейност е покупко-продажба на криптовалути, съобщиха от приходната агенция.

Целта е да се установи дали фирмите и техните клиенти спазват данъчното и осигурително законодателство. Данъчните ще изследват също принципа на работа на платформите за покупко-продажба на такива активи.
Според НАП тъй като транзакциите, свързани с търговия с виртуални валути, са анонимни, има риск от укриване на приходи и неплащане на данъци.

От приходната агенция е направено проучване на български дружества, които притежават уеб сайтове за покупко-продажби на криптовалути, и вече са възложили контролни действия спрямо 9 дружества, предаде БТА. След приключване на проверките, данъчните ще анализират събраната информация и за клиентите на тези платформи, за да установят дали са декларирали доходите от извършените от тях сделки.

От НАП напомнят, че доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуална валута се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10 процента). Доходите от продажба на валутата се третират като доходи от продажба на финансов актив. Печалбите, които фирмите реализират от тази дейност, също подлежат на облагане по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2018 г., изтича на 30 април. В същият срок трябва да се плати и дължимият данък за довнасяне. Срокът, в който фирмите подават годишни декларации за облагане с корпоративни данъци, е 31 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: НАПкриптовалути
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И НАП ще получи данъка в крипто валута ли? И къде ще я вложи
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще хванат Герги за шлшфера!
6
0
 
27
 
! Отговори
народна мъдрост преди 5 години
видяла жабата, че подковават вола, и тя вдигнала крак
5
3
 
38
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Имам 10 броя.Как НАП ще разбере,къде,колко са и каква им е паролата?Ще ме измъчват ли какво?Чувате ли се какви ги пишете ?: )
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е,нали са КРИПТО!Как ще ги хванат?Или измислиха нов начин за крадене на пари?Ще се борят срещу вятърни мелници а ние ще им плащаме огромни заплати!
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Притесних се, не може да ме пипнат или говорим за големите дето откраднаха крипто за милиони ...
2
0
 
34
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
То една от целите на криптовалутите е точно да се избегне контрол от страна на данъчни и подобни.Приемал съм заплащане в биткоини за работа по странични проекти. Не ,че са кой знае колко пари ама няма да дам на НАП да ги пипне.
1
1
 
24
 
! Отговори
бреееййй преди 5 години
Как ли така се сетиха ? И то толкова скоро ?