Някои родни аптеки работели и без постоянен ток!?

Oстава по-малко от месец до въвеждането на е-системите
15 яну 2019 22:30, Бойчо Попов
11
Някои родни аптеки работели и без постоянен ток!?
снимка: Pixabay

Фармацевтите в България имат проблеми със закупуването на устройства, с които да поддържат новия софтуер за електронни системи в здравната система, свързани с лекарствоснабдяването. Нещо повече - някои нямат постоянен интернет и ток, който е необходим за работа със софтуера. А като цяло по-малко от половината от аптеките в България са готови за внедряването на двете нови регламентирани по закон.

Това стана ясно по време на кръгла маса на тема „Влияние на промените в нормативната база върху достъпа до лекарства и фармабизнеса през 2019 г.“, посветена на предстоящия старт на двете електронни системи в сектора през този февруари. За проблемите на търговците с лекарства на дребно съобщиха от Инициативен комитет от магистър-фармацевти (ИКМФ).

Те алармират, че остава по-малко от месец до въвеждането на двете изцяло нови електронни системи в България – едната е за контрол на недостига на лекарствени продукти, а втората е за контрола на фалшифицираните лекарства в ЕС. За целта аптеките трябва да разполагат със специализиран фармацевтичен, постоянен ток и интернет.

По данни на комитета обаче само 2492 аптеки у нас разполагат с аптечен софтуер, адаптиран към изискванията на НЗОК от общо 4323 регистрирани в страната. Едва 47% от всички имат готовност да внедрят е-системите, които изисква законът.

Припомняме, че парламентът прие промени на Закона за лекарствата, като реши паралелният износ на лекарства да се контролира чрез електронна система. Чрез нея Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) ще следи наличностите в страната. В електронната система трябва да подават информация за движението и количествата на лекарствата всички участници в лекарствоснабдяването – от фармацевтите до производителите, както и НЗОК и Министерството на здравеопазването. За да се установи дали има недостиг на определени лекарства търговците на дребно и дистрибуторите всеки ден ще трябва да отчитат продадени и получени количества за лекарства с рецепта от Позитивния лекарствен списък. Въведени са санкции за недобросъвестност, които стигат 150 хил. лева.ю

Целия материал четете в Investor.bg


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 1 месец
а вода имат ли, къде пикаят
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баси и българската ДЖУРНАЛИСТИКА в действие....
9
0
 
3
 
! Отговори
AC/DC преди 1 месец
Може и на газен фенер, за какво им е постоянен ток?
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тридесет години след Соца. Някой път има, някой път няма. И сега е така.
С тази разлика , че тогава нямаше банани , а сега има. И тогава АЕЦ Козлодуй беше още на руснаците сега е наш /без горивото/
7
2
 
14
 
! Отговори
AC//DС преди 1 месец
Стандарта за променлив ток в бг се изразява в това, че понякога има ток, а понякога няма. Напрежението също варира в широки граници.
Единствената постоянна компонента е постоянно увеличаващата се цена.
6
1
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 месец
Изправители на партиината линия са необходими както слънцето и въздуха за всяко живо същество, на което у нас не му остава много.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не им се сърдете на авторите и/или редакторите. Не са се сетили как да изразят драмата , постоянно е в смисъл на непрекъсваемо ел-захранване, а не постоянен ток, както се бъзикате, защото знаете! Истината е, че масово не се знае. Знанията за тока, масово се свеждат до "опасните" контакти, бойлер и да не пипаме метал.
4
0
 
16
 
! Отговори
Влади преди 1 месец
Господи, слез и си прибери вересиите, най-вече като неграмотни български редактори и журналисти!!! Аптеки с постоянен ток! Може, в Америка до 90-те години, захранвани от Едисоновата ел. мрежа. Сега устройствата си имат адаптери от променлив на постоянен.
Що за неграмотно заглавие!
Айде, трийте неграмотни некадърници!
3
2
 
20
 
! Отговори
Елтехник преди 1 месец
Значи е дошъл момента да се гласува закон: Във всяка аптека да се монтира изправител и да преобразува променливият ток в постоянен!
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В БГ едва ли има аптека със постоянен ток, че и във целият свят.
1
3
 
21
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Те ако имаха постоянен ток щеше да е по интересно... Промелив е тока в контактите :D