Пропаст: 26-има имат колкото 3,8-те млрд. най-бедни по света

Богатството на милиардерите се е увеличило с $900 млрд. за година
21 яну 2019 19:12, Елка Василева
86
Пропаст: 26-има имат колкото 3,8-те млрд. най-бедни по света
Снимка: архив, Reuters

Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 г. и 26-имата милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се посочва в доклад на неправителствената организация Оксфам, цитиран от АФП.

Оксфам призовава държавите да облагат най-богатите хора.

"Пропастта, която се е увеличила между богатите и бедните, възпрепятства борбата срещу бедността, вреди на икономиката и подхранва гнева в света", посочва г-жа Уини Бианийма, изпълнителен директор на Оксфам интернешънъл, цитирана в комюникето.

Правителствата трябва да гарантират, че компаниите и най-богатите хора плащат своя дял от данъците, допълва тя по случай традиционното публикуване на годишния доклад на Оксфам за неравенствата в света в навечерието на Световния икономически форум в Давос, който ще се състои от 22 до 25 януари в швейцарския зимен курорт.

Според неправителствената организация, чиято методология се основава на данните, публикувани от американското сп. "Форбс" и банката Креди Сюис, но се оспорва от някои икономисти, 26 души разполагат с толкова пари, колкото и 3,8-те милиарда най-бедни хора на планетата. През 2017 година най-богатите са били 43-ма.

Най-богатият човек в света Джеф Безос, президент на Amazon, е натрупал богатство през 2018 година на стойност 112 милиарда долара, според Оксфам. Бюджетът за здравеопазване на Етиопия е 1 процент от състоянието на Безос, подчертава неправителствената организация.

Общо богатството на милиардерите по света се е увеличило с 900 милиарда долара миналата година или с 2,5 милиарда долара на ден, а състоянието на половината най-бедно население на планетата се е свило с 11 на сто, уточнява Оксфам.

Броят на милиардерите се е удвоил от финансовата криза през 2008 година, посочва неправителствената организация. Тя констатира, че най-богатите са облагодетелствани не само от нарастващо състояние, но и от най-ниски ниски данъци от десетилетия.

"Ако тенденцията бе обратна, повечето правителства биха имали достатъчно ресурси, за да финансират обществените услуги", подчертават авторите на доклада, според които данъците върху богатството са изключително занижени.
Експертите на Оксфам твърдят, че от един долар от подоходното облагане само четири цента идват от налози върху богатството.

Най-богатите крият от данъчните власти 7,6 трилиона долара, а в страни като Бразилия или Великобритания "10-те процента най-бедни хора плащат вече по-високи данъци пропорционално на техните доходи в сравнение с най-богатите", твърди неправителствената организация.

Докладът се публикува в момент, когато облагането на най-големите богатства предизвиква дебати в редица страни.

Във Франция движението на "жълтите жилетки" активизира дебата около премахването на данъка върху най-големите състояния, обявено от президента Еманюел Макрон. В САЩ депутатката от Демократическата партия Александрия Окасио-Кортес, която бе избрана неотдавна, предложи ставка от 70 процента за най-богатите и получи подкрепата на носителя на Нобелова награда за икономика Пол Кругман, припомня АФП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами парите са измислени за това Да си купиш с тях храна вместо да скиташ по горите и да се надяваш да убиеш нещо че може да ядеш .Вие в каменната ера ли искате да се върнем
34
1
 
11
 
! Отговори
Енгелс преди 5 години
До С тоя евреин МарксБанките по марксово време още не са били толкова силни, а просто са изпълнявали функциите си. После се израждат. За тях пише Ленин в книгата си за империализма.
33
4
 
7
 
! Отговори
Лихвата и заемът са преди 5 години
До Анонименхубаво нещо само за евреите !!!за човечеството лихварството е бич който носи инфлация и безработица !!!!
32
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 26"Капитализма е най-справедливата система" - ще те видим колко справедливо ще ти стане, като ти се изправи пред теб един наследствен милиардер, който не е работил и ден, но има милиарди. Според капитализма, който има повече пари, той е правият. В този случай ти ВИНАГИ ще си на грешната страна и ще става ВИНАГИ, каквото казва той.
31
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това нормално ли е? Едни се раждат роби, а други милиардери. Капитализма е несправедлив и античовешки. Поощрява прoстотията и те превръща в добиче, живеещо за пари. Добрия и начетения с ценности и морал стои по-ниско от еднокнижника-връзкар с бйе ем вйе. Всеки ден стават зверски убийства защото масово хората са изгубили посока и живеят в духовна нищета. Система в която наркоманията, материализма, проституцията и гейщината минават за ценности, трябва да изчезне и последния да затвори вратата.
30
1
 
10
 
! Отговори
Капитализна фалира преди 5 години
До бай Тошо"Капитализмът фалира още през 1929г."още по времето на Адам Смит !от 200 години капитализъм и свободен пазар няма !
29
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лихвата и заемът са хубаво нещо но не са за всеки.
28
1
 
16
 
! Отговори
бай Тошо преди 5 години
Този проблем ще се задълбочава по експоненциален закон, следователно трябва да очакваме революция много скоро.. Капитализмът фалира още през 1929г. Преди това изпратиха Ленин да направи революция в бедна Русия, вместо в индустриална Германия, което си беше пълна глупост. Не може в условия на свръхпроизводство половината свят да гладува, а разни "учени" тук да ми обясняват, че капитализма бил добра система.
27
4
 
9
 
! Отговори
С тоя евреин Маркс преди 5 години
До Енгелсима нещо много странно 1на тоя евреин пена му излезе по устата да доказва кви експлоатаори са фабрикантите,обаче нито дума не казва за банките !!!нито дума за чудовищния грабеж наречен лихварство !!!нито дума за така нареченото "частично обезпечаване" на което се базира цялата еврейска банкова система на пари без покритиеслучайно ли е това според теб !?Маркс е бил професор по икономика, при това световно известен
26
2
 
7
 
! Отговори
Енгелс преди 5 години
До bolbovТочно така! Маркс това го доказа теоретично още преди 150 години.
25
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капитализма е най-справедливата система основаваща се на конкуренцията .Който е способен има акъл и късмет печели .Разбир се да не е в най-дивата си форма.В природата е на същия принцип само че там по силния убива по слабия .
24
6
 
8
 
! Отговори
do bolbov преди 5 години
Коя земя ще изкупят? За какво им е? Защо не са го направили досега? Колко струват всички сгради в Лондон? Повече от всичкото богатсво на всички тези 26. Спрете с тези комунистически лъжи. Премахване на парите, вие нормални ли сте? Пубери.
23
7
 
11
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
Този пример показва по категоричен начин пълния абсурд на капитализма.Това е тоталитарния режим в най чист вид и мащабност.Представете си ,че тези хора решат да изкупят земята?Ние ,вие моментално ставате роби,а даже направо излишни.Решението го посочва Маркс без класово общество и премахване на парите.
22
3
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 5 години
По коя формула изчисли след кой долар започва властта. хахаххаха ненормалник
21
5
 
21
 
! Отговори
Енгелс преди 5 години
Едно просто решение е тези 26 паразита да бъдат обесени.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е и каква полза от това - на Оня свят няма банкомати!Да дадат 1-2% от огромните си богатства на тези които имат нужда от тях - за тях ще е нищо, а могат да подобрят живота на милиони хора
19
3
 
8
 
! Отговори
до Селяннин преди 5 години
Не, не съм си го купил и затова поне имам благоприличието да не плюя този, който го е създал. Ако ще и да не е написал кода.
18
5
 
4
 
! Отговори
селЯнин преди 5 години
До"Защото" Охлюве ти да не искаш да кажеш,че си си купил Уиндоус?Ъ?!
17
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДоминоНатрупването на такива количества пари води със себе си огромна власт, която много от милиардерите ползват по...да го наречем "не най-добрия и съвестен начин". На човек не му трябват повече от $100-200хил. на месец, за да си живее повече от охолно. Всичко над тези 100 000 е власт, която често не е добра идея да бъде съсредоточена в един човек...
16
4
 
9
 
! Отговори
пурко преди 5 години
а нашите чичкови червенотиквеничковчета печелят честно с готови окрадени народни пари.виновни сме щото не хванахме калашниците като румънците и позволихме на тия червени *** да приватизират държавата.