Вълните в океаните все по-разрушаващи!

Испански учени установиха връзка между двете явления
Обновена: 21 яну 2019 11:57 | 21 яну 2019 11:30, Петя Славова
18
Вълните в океаните все по-разрушаващи!
Снимка: архив, Reuters

Океанските вълни стават по-силни и по-разрушителни с всяка изминала година заради покачващите се температури на водата, съобщи Сайънс алърт.

Учени от университета на Кантабрия са установили взаимна зависимост между затоплящите се океани и големината и силата на вълните, според която колкото повече се покачват температурите, толкова по-разрушителни ще стават океаните.

Океанските вълни се появяват от взаимодействието между атмосферата и водата. Затова не е изненадващо, че промените в климата влияят и върху тях. Досега обаче тази връзка не е изследвана. Макар и да е известно, че скоростта на вятъра и височината на вълните се увеличават в някои части на океана, локалните причини за това не са проучени, предаде БТА.

Испанските учени за първи път свързват тези явления. Промените в климата постепенно затоплят океанската повърхност. Те влияят и върху моделите на ветровете и това засилва вълните.

Учените са използвали данни за ветровете, вълните и температурата на морската повърхност от 1948 г. до 2017 г. Анализът им показва, че силата на вълните се е увеличавала с 0,47 процента годишно в света, а след 1994 г. стойностите са нараснали до 2,33 годишно.

Това може да не звучи много, но в някои части на света промените са по-драматични, например в тропическия Тихи океан, а оттам и в части от централния Северен Тихи океан и в Южния океан около Антарктика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Природата си отмъщава и сигурно има защо
11
0
 
6
 
! Отговори
Кръвожаден веган преди 5 години
Както е казал поета:"...земята се отърсва от отровната си плесен..."
10
1
 
11
 
! Отговори
Зиморничав преди 5 години
Всичко стана по-зле с това глобално затопляне. Дъждовете станаха по-гадни и мокри. Зимата - по-студена. Мъглите - с повече прахови частици. Росата - по-хлъзгава и опасна, сланата - по-затриваща ранните зеленчуци. Искаме си старите безобидни природни явления! Днес обикновен снеговалеж е по-смъртоносен от вулканите в пред индустриалната епоха!
9
1
 
3
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Вълната" на снимката най-разрушителна.
8
2
 
7
 
! Отговори
... преди 5 години
Значи на тва му се вика естествен подбор! Ние хората колкото и да си мислим, че сме разумни мислещи о още неща от сорта, не сме! Ние сме си просто едни маймуни дето се мислят за разумни и мислещи! Защо ли ами точно животните действат така! Акат изяждат всичко което им е прд очите и после се изнасят на друго място да правят същото! И като няма друго място те просто умират в неведение защо са умрели! Еми ние не сме по различни! Просто животи мислещи се за разумни! Да ама не!
7
0
 
3
 
! Отговори
По-коректно е да гов преди 5 години
колебания в климата и да почнем да вдяваме, че светът не е фиксиран в един кадър и тях винаги ги е имало. Това, че моделите/представите ни за естеството му са много по-прости и елементарни от действителността и далеч не смогват да опишат само известното ни, с уговорката без да отварям темата за неизвестното и за непознаваемото, е друга бира. Тяхната интерпретация е 3-та, а участието и заслугата на целокупното човечество в този процес, 4-та.Ние още си го караме по консуматроски и безотговорно..
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демократични, глобалистични вълни...Сега всичкото глобален селянин ще си добаво Нои (оня от библията, не нашите бирници) у фейса и ще дуа претоплената супа.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7Разбира се, че не е забранено напротив! Нямам търпение да видя простотиите, които ще нацвъкате.
4
0
 
7
 
! Отговори
Georgiev преди 5 години
В коментарите са истината!
3
1
 
9
 
! Отговори
Еко преди 5 години
Тъкмо ще добиваме повече ток от вълните.
2
3
 
13
 
! Отговори
Ганьо преди 5 години
E.eм ти и океаните. Ние тука сме си добре, янките да се оправят..
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пф глупости. Сега *** ще ви обясни как стоят нещата реално в коментарите.