Българинът не закусва, но пък не пропуска вечерята

Вредните навици коментира пред Bulgaria ON AIR проф. Донка Байкова
25 яну 2019 10:00, Петя Славова
38

Закуската ни дава енергия и кондиция за целия ден. Оказва се обаче, че 43% от българите не закусват, докато в същото време 95% не пропускат вечерята. А ако закусваме, в повечето случаи приемаме тестени изделия.

"Измислено е от природата. Човеците имаме биологичен часовник и той е съобразен със светлата част на денонощието. Няколко пъти през деня физиологично изливаме стомашни сокове. Ако не подадем храна, тези стомашни сокове агресивно атакуват лигавицата и правят възпалителни процеси", обясни диетологът проф. Донка Байкова в "България сутрин".

Специалистът по хранене и диетика посочи още, че чрез закуската организъм се енергизира, а и човек не качва килограми. Между 8 и 10 ч. сутринта сме в най-висок интензитет на разграждане на храна. Каквото и да изядем, няма да го превърнем в мазнини, стана ясно още от думите ѝ.

Обратното се получава при късна вечеря, когато организъм ни е насочен към резерви и трупа мазнини. Закуската е добър начин човек да поддържа добро здраве и да не е толкова гладен късно вечер. Задължително трябва да има плод или зеленчук в закуската, като трябва да преобладават зеленчуците, коментира проф. Байкова.

Пред Bulgaria ON AIR тя отбеляза, че няма нищо лошо в пиенето на кафе сутрин на гладно. Все пак уточни, че кофеинът подтиска апетита ни, но препоръча да пием кафето си с малко мляко или мед. Често пием кафе като десерт, но по този начин наличното желязо от месото не се усвоява правилно от организма, разясни експертът.

По-физиологично е петкратното хранене на ден, но в определени часове, а не хаотично, препоръча проф. Байкова. И добави, че не е удачно да ядем повече от 30 грама ядки на ден, защото са висококалорични.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
9
 
! Отговори
no name преди 5 години
Много ме радва, когато човек с наднормено тегло ми дава акъл как да се храня здравословно. И Байкова и Емилова имат килца в повече и не мязат на нищо, но ръсят акъл наляво и надясно. Що хора одрусаха със стотици левове за програми и диети с временен ефект. Човек трябва да си слуша тялото-ако е гладен сутрин да закуси (не мазна баничка), ако не е гладен да не закусва. По-малки порции, да не преяжда с тлъсто и мазно, повече движение... от всичко по малко. И да се наслаждаваме на живота-кратък е!
30
3
 
1
 
! Отговори
до 2 и 3 преди 5 години
искате да кажете,че има гладуващи българи ли,безсрамници,българина преяжда с луканка,но хленченето му е безгранично,както и лакомията
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така си е, закуската трябва да е добра, обеда - доволен, а вечерята да не е обилна. Даже трябва да е много лека, по възможност до 19.00 най-късно, но кой ли го спазва това у нас. Кой може да ни дава акъл, у лево там и това е.
28
4
 
6
 
! Отговори
Osman преди 5 години
В Турция закуската е задължителна и обилна. Цялото семейство сяда и яде заедно. Традиция от османско още. Доколкото виждам в България е така с вечерята.
27
5
 
6
 
! Отговори
др. Хаус преди 5 години
Две бири на разсъмване ,после патронче водка за обед и след кратка почивка 4 мастики за вечеря....ето така се живее 40 години
26
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Taka pravqt alkoholicite ne zakusvat shtoto sa blokirali ot vecherta piene mezeta i tn....
25
2
 
14
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
диетоложката е с наднормено тегло, а ни дава съвети.
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До saki,Тоз подход е добър за физически бачкатори, но за хора на интелектуалния труд е направо пагубен. За да ти работи съзнанието и мисълта на шест, последното, от което се нуждаеш, е да се нала..паш /гледам, че най-обикновени думи се цензурират от разни хора с кофти подсъзнание/ рано сутрин, още със ставането. Ще ти заработи акълът, ама друг път. Виж, ако ще мъкнеш камъни - вероятно би било добре. Но в съвременния западен свят малко хора работят така.
23
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О да тъпчете се с тесто веднага след като се събудите и после се чудете защо сте 150 кила и имате диабет...4 часа след ставане и 4 часа преди лягане - никакво ядене. Никакви калории - нито дори захар в кафето.Тая диетоложка си няма и идея. Човешкия организъм е еволюирал да трупа за гладните периоди. Днес такива няма - храна има целогодишно. Хората само тъпчат, което води до трупане и трупане без празнене...
22
2
 
9
 
! Отговори
saki преди 5 години
Бачкал съм в немско много тежка хамалска работа. Работех с немци. Работата започваше от 5 ч. сутринта. Всички немци малко преди 5ч. се тъпчеха с хамбургери с мазни ,миришещи кюфтета и то по 2-3 хамбургера. После бачкаха яко, всичките бяха много корави, без грам излишно тегло по тях и много издръжливи.
21
2
 
7
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
"Традицията повелява да се закусва".Слава Богу не ме води "традицията", а природата и здравият ми разум. Който си няма такъв ще го води де традицията, де поредният корифей или поредната модна диета.
20
8
 
6
 
! Отговори
Моята система. преди 5 години
Време има за всичко! Време нямат само хора които не знаят как да си планират и да си организират нещата.Аз имам собствен бизнес и работя понякога по 12 часа и само тогава пропускам тренировките.Реално 30-40мин. на ден са достатъчни за да се поддържа човек във форма.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък имам наднормено тегло и усмивка на лицето си. Ям когато каквото организмът ми поиска и се наслаждавам на душевно спокойствие.
18
4
 
14
 
! Отговори
Системата преди 5 години
Твоята система изглежда като от книга, но кога живееш? Грижиш се за тялото си, а семейство, деца, кариера, приятели, сбирки, купони, дискотеки. Твоят режим е като на самотник, вманиачен в грижа за себе си.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Моята системаИ ще живееш 100 години, че и повече.
16
16
 
10
 
! Отговори
Моята система преди 5 години
1. Сутринта на гладно 10-15мин. гимнастика и бягане 1км. ако времето е добро и не вали.2. Закуска най често с овесени ядки и с мляко и мед. И някой плод. Бананите добре идват.3. Към десет часа малка закуска. Нещо сладко.4. Обяд. Задължително да е или манджа или скара, мръвка.5. Към три часа малка закуска.6. Тренировки след работа. 7. Вечеря но лека. Без да се тъпчем преди лягане.Това го практикувам от 20г. Винаги съм спортувал активно и никога не съм имал наднормено тегло.
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Традицията повелява да се закусва.От край време хората го правят.Определена храна за закуска- попара,трахана,кус-кус,сирене,чай .И каквото да измислят сега- е лъжа.Болниците пълни с хора,които неправилно и не навреме се хранили,аптеките предлагат безброй лекарства за стомах-защо ли?То личи по икономиката,че всичко на гладно работи..
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Професорката е доста назад с модерните течения в изследването на биологичния часовник и храненето. Като всеки БГ професор - тялото тук, а ума в далечния соц.
13
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много хора нямат апетит сутрин.И това е нормално. Организмът няма нужда от храна веднага след ставане от сън. Природата си знае работата. Само дето човек се пише по-висш от нея и всезнаещ. Който рипа срещу нея, добро не е видял. Ям, когато огладнея. А това преди обяд не се случва.Сега ако нося дърва сутрин и върша тежък физически труд сигурно ще е друго, но пак едва ли ще ми се дояде веднага след ставане от сън.Глупости само са препоръките да се *** постоянно и против желанието на тялото.
12
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Закуската ни дава енергия и кондиция за целия ден."Глупости! Точно тя ме приспива за целия ден.