4 психологически причини, които пречат да отслабнем

Поставяне на етикети, а и оправдаване с генетиката
26 яну 2019 17:00, Михаела Лазарова
13
4 психологически причини, които пречат да отслабнем
Снимка: Istock

Наднорменото тегло крие редица рискове за здравето. Въпреки да знаем добре това, сякаш е трудно да пристъпим към следването на здравословен начин на хранене, спортна активност. Липса на воля или мързел?

Донякъде и двете. Има хора с наднормено тегло, които „спазват“ диета, посещават фитнес и не могат да редуцират килограмите си. Има и такива, които не полагат никакви усилия, за да променят това. Защо някои хора не могат да стопят излишните килограми?

Вижте 4 възможни психологически причини.

Отлагат промяната

Всеки от нас отлага нещо за утре, за другата седмица, месец, новата година... За хората с наднормено тегло това е постоянната отмяна на така нужната им промяна. Започват диета, която трае 2-3 дни, седмица, след това се отказват. Процесът не е никак лесен, но отлагането, мисълта, че „имат време“ не решава проблема с наднорменото тегло.

Поставяне на етикети и оправдаване с генетиката

Да срещнеш човек с наднормено тегло, който е способен да самоиронизира себе си и килограмите си е рядкост. Думите му звучат забавно, но всъщност той несъзнателно поставя етикет на себе си, което е грешно.

Същото е при хората, които казват „Родителите ми са пълни, така че моето тегло се дължи на гените ми.“ според науката, генетично предаваното затлъстяване не е неизбежно, а само предразположение.

Ето защо, ако налице са няколко килограма отгоре, но и силна воля за едни по-здравословен начин на живот, промяната ще бъде налице. В останалите случаи търсим глупави оправдания, за да не се грижим за тялото си.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
момиче преди 5 години
Много е трудно да се ограничаваш, когато обичаш храната. Аз съм ценител - обичам да си готвя завъртяни неща и да си ги ям с кеф. Имам 5-6 кг. наднормено тегло, разбира се (при 166 см. височина съм 61 кг.) но кефа цена няма.Не мисля ,че изтезаването цял живот с глад и спорт си струва едната стройна фигура :))
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В концлагерите през ВСВ не са останали дебели хора. Дори неслабеещите са свалили килограми и психологическите причини не са им попречили да отслабнат.
8
1
 
10
 
! Отговори
леля Вуна преди 5 години
Най ми пречи да отслабнем,оти ядем по една малка торта всеки ден. Иначе спорта не ми пречи,аз не го практикувам!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз номер 6 не вината а войната съжалявам за грешката
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до номер пет това което съм писал за съпротивление на организма срещу глада не съм го изсмукал от пръстите за да го пиша а лично съм го изпитал много пъти съм започвал диети и съм се отказвал докато в един момент когато станах 82 кг при височина 175 см си казах че така повече не може рязко намалих храната за сметка на спорта джогинг и постепенно намалих теглото си и сега съм 66 кг вече три години така че ако човек реши няма невъзможни неща иска се силна воля за да спечелиш вината а не битката
5
1
 
3
 
! Отговори
Реализъм преди 5 години
"...това е наи трудният процес за организъма да му ограничиш яденето тои се съпротивлява със зъби и нокти които е правил диети знае..."Храненето е елементарна наука, чиято есенция е събрана в 10 страници. Това, че не си се поинтересувал, не си пробвал и ти се струват трудни процесите ... сам си си избрал трънливия път.Казвам ти го като човек, чието обичайно тегло беше 60кг дълго време(10г+). В момента съм 91кг без особени усилия и с фигура готова за състезание по фитнес.
4
0
 
9
 
! Отговори
k преди 5 години
отвсякъде ти пропагандират как да се тъпчеш с всевъзможни ***, просто такова е обществото и системата. погледнете американците колко са слабички, ми те са в системата от много преди нас, но и ние натам сме се запътиликойто няма воля за генерална промяна на начина си на живот и мислене..... Но с диети не става със сигурност
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Психологически били причините, да бе да.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това е наи трудният процес за организъма да му ограничиш яденето тои се съпротивлява със зъби и нокти които е правил диети знае за какво говоря иска се силна воля да надмогнеш себе си на думи лесно но на практика почти невъзможно печели се битка да кажем на диета една седмица но това е недостатъчно трябва силна воля норма на живот за да се ограничи яденето за години напред
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Многото ядене, ей това е.