Спокойни старини в България? Германската мечта, която днес е в бурени

Германски пенсионери са подлъгани от инвеститор, за да дойдат у нас
30 яну 2019 17:30,
37
Спокойни старини в България? Германската мечта, която днес е в бурени
Снимка: Pexels

Германското онлайн-издание "Шпигел" разказва за перипетиите на едно германско семейство пенсионери, решило да заживее в България.

За онези германски пенсионери, чиито пенсии не са особено високи, тази оферта звучи повече от примамливо: къща в България в специално селище за германци, швейцарци и австрийци, предлагащо всички удобства – ресторант, супермаркет, басейн, система за споделено ползване на автомобили (т.нар. каршеринг) и пълно медицинско обслужване 24 часа в денонощието. За не повече от 170 души. И всичко това само срещу 88 000 евро. Или пък срещу 300 евро месечен наем. А най-важното: всичките 27 едноетажни къщички, тип бунгало, с площ от 80 кв. м. са ново строителство и подходящи за възрастни и трудноподвижни хора.

Мечтата на Петер и Кити

Когато 84-годишният германец Петер Фром и 79-годишната му съпруга Кити научили за офертата, бързо решили да наемат една от къщите под наем. С тяхната пенсия, възлизаща на общо 800 евро, все пак след наема биха им оставали 500 евро за живот.

А и техният хазяин, в чието жилище в Баден-Вюртемберг са живели 11 години, изненадващо прекратил договора им. Тъй като двамата не могли да намерят ново жилище на нормална цена, решили да се отправят към България. Селището все още не било готово, но инвеститорът обещавал да приключи със строежа до есента на 2018, пише "Deutsche Welle".

Въпросното селище за немскоговорящи пенсионери се намирало в най-североизточния край на България, северно от Шабла, в село Езерец. Инвеститорът, 64-годишният германец Инго Холке, живеел в Испания, където бил построил вече едно подобно селище. Но ако го попитате къде точно се намира то, кой живее в него и дали може да го покаже в интернет, ще получите или никакъв, или много уклончив отговор, пише "Шпигел онлайн".

Журналисти от изданието са се срещнали с инвеститора преди близо година - през март 2018. Тогава Холке ги уверил, че първите обитатели ще могат да се нанесат още през "следващата есен", а до март 2020 година всичко щяло да бъде готово.

Семейство Фром пристигнало в България през март 2018. И тъй като селището не било готово, инвеститорът временно ги настанил в една 3-етажна сграда в Балчик с гледка към морето, която обаче била непригодена за трудноподвижни хора.

През август 2018 в село Езерец били построени само две къщички, но в тях нито имало ток, нито вода, нито дори път до тях. И никакъв работник не се мяркал наоколо - само бурени и строителни отпадъци.

Къде е Инго Холке?

Явно средствата на инвеститора били изчерпани, четем по-нататък в репортажа на "Шпигел онлайн". Във всеки случай той отдавна не се бил мяркал в България, нито пък отговарял на запитванията на журналисти от изданието. Въпреки това Петер Фром продължавал да вярва, че съвсем скоро всичко ще се нареди и че идната пролет ще може да се нанесе със съпругата си в новото жилище. Германският пенсионер бил убеден, че не му трябва план "Б", но все пак било добре, че със съпругата му не се решили на варианта да закупят жилището.

Януари 2019. Строежът не е помръднал. Така прехваленото селище все още се състои от две къщички и никаква инфраструктура. Трудно е да повярваме, че до няколко месеца в Езерец ще се нанесат германски пенсионери, които да заживеят щастливо, доволно и евтино, пише "Шпигел онлайн". Същевременно здравословното състояние на Кити Фром се е влошило. Тя рядко излиза от жилището в Балчик. Оплаква се от силни болки. И взима Ибупрофен - често много повече таблетки от препоръчителната доза. А съпругът ѝ Петер все така се надява, че скоро ще могат да се нанесат в тъй мечтаната къща в село Езерец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Писателяът" на тази статия наистина би трябвало да провери колко е минималната пенсия в германия на човек преди да пише афоризми и да се излага като (някои) без мозъчни участници от "системата" на Бибип Брадър!
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"С тяхната пенсия, възлизаща на общо 800 евро, все пак след наема биха им оставали 500 евро за живот"Пълни глупости пишете за общата пенсия за двама от 800 Евро! Ама каквато е скапана държавата ни такива и писачите. А за останалите измами пише не само в Шпигел а по целия свят!
28
0
 
6
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До бай хНе знам, но ако успеят да стигнат до Конго, поне имат шанс да се натъкнат на човекоядци в джунглата, които да ги спасят от мъките, които ги очакват с тези ниски пенсии. Ако пък случайно оцелеят там и се приспособят, може би ги очаква по-добър живот от този тук! Поне в джунглата има целогодишно храна, а няма и зимни студове, през които похарчваш смешната пенсия само за отопление...
27
13
 
1
 
! Отговори
Saki преди 5 години
Хубава статия, стопли ми сърцето. Дали им съчувствам..... ами не, радвам се на тяхното нещастие.
26
4
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Той на 84, а тя на 79 години ....Страшни западняци се заселват в България ... С единият крак са на онзи свят.Евроатлантиците превърнаха България в старческия дом на ЕвропаСбъркали са само с обслужващия персонал.Те си правят сметката да е ромски, ама според мен са в голяма грешка ...
25
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германец *** германци в България но Шпигел хвърля кал срещу България.
24
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко ми е тъжно за германските пенсионери излъгани от германски инвеститор живеещ в Испания...
23
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНАЛИТИКДоста често моралът на това индо-пакистанче е по-висок.
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Eeeee, мииии, то германец си ги е излъгал. Жалко за хората.
21
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България вече е скъпо и не е за бедни, дрипави германци. Африка е за тях. Там с един долар ще изкарват цял ден и ресто ще им връщат.
20
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много хора разори комунизма. Но във времето на соца нямаше право да се говори и много млади нямат престава как е било.. Тихата гражданска война в България 1944 - 1960г. Под ръководството на БКП отне живота на около 32000 дущи. Както и на невръстни деца.
19
8
 
34
 
! Отговори
Дядо Брад преди 5 години
До До Дядо БрадФабриканти не сме били, но имахме земи и *** доста. Като дойдоха комунистите ни взеха земята и добитъка, а като си "тръгваха" ни прибраха всичките спестявания и парите, които цял живот бяхме внасяли за пенсия. Та така...
18
16
 
9
 
! Отговори
до 5 преди 5 години
До бай х,никъде няма да бяга българския пенсинер,може пенсията му да е относително малка,а всъщност изобщо не е,щото първо не се е блъскал за нея и второ спрямо заплатата,която е получавал като процент пенсията е най-висока в целия свят,освен това има доходи от наеми,ренти,лихви,продал е децата си по чужбина и им смуче кръвчицата,не са за мислене бг пенсинерите,живеят като богове
17
2
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
Мноо ясно че журналята се интересуват от сензации а тях ги има където има драма а не където всичко върви нормално
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инго се е учил от социалистите да обещава. Както и на нас в България не обещаваха светло бъдеще. И накрая най големия вожд каза че социализма е недоносче
15
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е От поредицата анти-българска пропаганда - на първа страница. Защо се сещат днес.бг да публикуват такава статия? Питате ли се? Защото сте купени гнустни антибългари които разпространяват фалшиви манипулативни новини.
14
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мале ква немска трагедия... Ами ние като чакаме вече 25 години завод на БМВ или ФВ и страдаме бедни пък той взе, че отиде в Дебрецен при ограничения демократ Орбан. Туй не са ли нащо мъки?
13
8
 
24
 
! Отговори
rogo преди 5 години
Абе незнам защо имам мръсното предчувствие.че швабата ще се оправдае с държавата, че тя го спъва,че му искат кинти навсякъде и го бавят нарочно.
12
2
 
71
 
! Отговори
Dr. Watson преди 5 години
За да живее добре пенсионер в родната България, особено на село, трябва да получава западна пенсия , да е здрав като бик и почти толкова умен. Задължително трябва да има зло и вярно куче, и строго препоръчително е да членува в местната ловна дружинка, за да му е подръка пушкалото, ако случайно бъде атакуван от местните ***, порода носър. Трябва и да е малко луд, разбира се.
11
20
 
15
 
! Отговори
До Дядо Брад преди 5 години
Вие или вашето семейство като минимум сте били фабриканти навярно или едри землевладелци,а пък може и банкери?Какви сте били преди 70 г ,че тъй много са ви разорили тези кумуняги?