Ало измамници "заработиха" €7 млн. в Северен Рейн-Вестфалия, звънят от Турция

Телефонните измами далеч не са български патент
8 фев 2019 21:00, Елка Василева
9
Ало измамници "заработиха" €7 млн. в Северен Рейн-Вестфалия, звънят от Турция
Снимка: архив, Reuters

Телефонните измами са един от най-разпространените видове мошеничество. Те не са само български патент, срещат се често и в Германия - отскоро и в един нов вариант.

Това се случва всеки ден, даже по няколко пъти на ден. В някое германско семейство звъни телефонът. На дисплея се изписва номерът на полицията 110. Но на другия край не е полицейският инспектор, а някой мошеник. Повечето германци за щастие не се хващат на въдицата, но някои наивни и доверчиви възрастни хора, както и чужденците, които не познават добре германската реалност, често стават жертва на телефонните измамници, пише Дойче веле.

През миналата година само в провинция Северен Рейн-Вестфалия телефонните измамници са "изработили" над 7 милиона евро. Следователите в Долна Саксония, които се занимават с този много разпространен вид измами, са регистрирали почти 4000 "полицейски" позвънявания. Само за една година. Сега с телефонните измами се занимава федералната криминална служба, в чиито компетенции е и борбата срещу организираната престъпност.

Истинските фалшиви пари

Обикновено измамниците звънят от Турция, където е възможно телефоните да бъдат програмирани така, че на другия край на жицата да се появява номерът на германската полиция 110. Тези уж полицаи и прокурори разказват на човека, който вдигне слушалката, различни истории. Например, че трябва да помогне за разобличаването на някой престъпник или пък да спаси от кражба своите бижута.

Целта е винаги една и съща. Човекът, комуто са позвънили, трябва "навреме" да предаде парите и скъпоценностите на "сътрудника на полицията", който ще пристигне при него всеки момент. А "сътрудникът" всъщност е съучастник на измамниците.

Ето и няколко показателни случая. Телефонните измамници помолили 89-годишната Елиза Б. от Аугсбург да помогне на полицията за разобличаването на банков служител, който уж пуснал в обръщение фалшиви пари. Затова тя трябвало да изтегли от банковата си сметка 15 000 евро (уж фалшиви пари) и да ги предаде на униформения полицай. На банковите служители им се сторило подозрително, че възрастната жена тегли толкова пари наведнъж, затова те информирали полицията. Полицаите задържали измамника при предаването на сумата.

На една 73-годишна пенсионерка обаче не ѝ провървяло толкова. Измамниците ѝ разказали по телефона сходна история, но 10-те хиляди евро, които поръчали "полицаите", пропаднали завинаги. Възрастната жена ги оставила на седалката на паркиран до супермаркета автомобил.

Ето още един случай. Телефонните измамници предупредили една жена от град Вайнхайм, че бандити подготвят грабеж в дома ѝ. Полицията щяла да ги чака в засада, но тя трябвало да предаде всичките си ценности на полицейския инспектор, който ще намине веднага. Жената се усъмнила, но през прозореца видяла патрулни полицейски коли пред съседната къща. И решила, че това не е измама. По-късно се оказва, че мошениците подали фалшив сигнал за тревога в полицията, за да изглежда историята им достоверна.

Златните кюлчета и подкупът на украински шофьор на тир

Измамниците успели да убедят възрастно семейство в Хановер, че банката, където са вложили парите си, е пред фалит. Затова възрастните хора трябвало да обменят наличните си спестявания в златни кюлчета. Възрастното семейство купило три златни кюлчета за 110 000 евро и ги предали на своя "спасител".

Фалшивите полицаи мамят не само германските пенсионери. На 14 януари тяхна жертва става един украински шофьор на тир. На магистралата го изпреварва полицейска кола със светлинен надпис: "Полиция! Следвайте ме!". Мошениците, представящи се за полицаи, го спрели и поискали подкуп. И то не малък. Заплашили го, че в противен случай ще спрат тир-а от движение. И шофьорът им дал парите. Изобщо не се замислил, че германските полицаи не взимат подкуп. Чак в последния момент забелязал, че регистрационните номера на "германската" полицейска кола са ...полски.

Как да се предпазим от мошениците?

Как да познае човек, че му звънят измамници? Полицейският комисар Ян Паул Маковски от Хилдесхайм дава няколко съвета по молба на най-тиражирания таблоид Билд. Те могат да бъдат полезни не само за германските граждани. Ето какво трябва да знаете, за да не ставате жертва на измами:

Телефонният номер, който се появява на дисплея, не е задължително верният!

Истинските полицаи и прокурори никога не питат по телефона за пари или други ценности!

Истинските полицаи никога на вземат "на съхранение" пари и ценности!

Ян Паул Маковски съветва хората на всяка цена да проверяват подобни телефонни позвънявания и истории, като се обадят в полицията на посочения в указателя телефонен номер. Веднага да информират членовете на семейството или приятелите си за подобни телефонни обаждания. Най-доброто средство обаче си остава: затворете телефона, ако позвъняването ви се стори подозрително.
 


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2
То нямаха телефони хората по комунизма. Измамниците се казваха партийни секретари и тем подобни комунистически ур.оди, а не телефонни измамници.
4
2
 
3
 
! Отговори
Четох преди 1 година
до Дойчестан Велеоглу!!! На Шорош не вярвам, а вие???
3
2
 
15
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
Ти луд ли си. Какви Ало-измамници е имало..., ако някой дори се е пробвал е било последното нещо в живота му. Тогава нямаше такава престъпност, като сега и хората дори външните врати не си заключваха.
2
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По времето на комунизма ало измамниците бяха репресирани и не можеха свободно да упражняват професията си.

А сега при демокрацията ало измамниците са свободни да развиват своя бизнес не само на местно ниво но също и на територията на целия европейски съюз.
1
5
 
17
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Ало Банов съм!!!
Агент Ейнджи Морисън!ЦРУ!!!