Емигрираме на Запад, а същевременно внасяме работници от Виетнам!

Виетнамците ще заемат работни места, които българите не искат
Обновена: 13 фев 2019 10:53 | 13 фев 2019 10:50,
164

През 2019 година Виетнам цели да изпрати 120 000 виетнамци на работа в чужбина, насочвайки се към пазари като Япония, Южна Корея, Тайван, Румъния и България. У нас може да дойдат около 50 хиляди души, които да работят в строителството, шивашката и текстилната промишленост, високотехнологичното селско стопанство и медицинското обслужване. Наред с традиционните пазари, стотици хиляди работни места са достъпни за виетнамците в Европа благодарение на споразумения за сътрудничество в областта на труда, подписани в края на 2018 година.
 
Икономистът Стоян Панчев коментира в студиото на "България сутрин", че след като българските работници заминават да работят в страни от Западна Европа, то е нормално да се наложи и у нас да се внася работна сила и то при ясния недостиг на кадри в много сфери на бизнеса.
Още по темата

По думите му евентуалните виетнамски работници, ако им е изгодно и дойдат у нас, ще заемат работни места, които българи не желаят.

"Социалната държава донася този ефект. Когато имаш възможност да не работиш и все пак да оцеляваш, ти можеш да направиш избора - не на тази работа ми е твърде ниска заплатата и съответно мога да използвам социалната си държава, за да преживявам", обясни Стоян Панчев пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът обаче се съгласи с експерта от КНСБ Любослав Костов, че евентуалната внесена работна ръка от Изтока ще бъде нискоквалифицирана и ще става въпрос по-скоро за сезонни работници.

Костов обаче беше категоричен, че идването на виетнамците в България ще представлява социален дъмпинг спрямо българските работници.

"За българския бизнес това е добре дошло. Ако ще идват тези хора, те трябва да са на същите заплати като българските или да не се подбива българският пазар на труда, защото постоянно казваме, че няма хора, но нищо не правим, за да задържим нашите хора тук", категоричен беше представителят на КНСБ.

Любослав Костов допълни, че страната ни трябва вместо да вкарва евтина работна ръка от различни страни, да работи за повишаването на доходите у нас, което така или иначе трябва да стане, за да приемем еврото и за да задържаме качествените специалисти у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
11
 
! Отговори
бивш преди 5 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави .
19
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мухахаха,голям виц,щели пак да вкарват виетнамци да шият,абе шушляци такива,те и в момента там си шият адидас и куп други,правят и телефони даже хората,с какво ще ги привлечете със 650лв ли?,опс забравих,може единствено да се навият за малко заради безплатната храна на четири крака по улиците...
18
9
 
3
 
! Отговори
Lora преди 5 години
Така или иначе вече има много внесена работна ръка. Заведенията в куротите са пълни с молдовци и украинци, които работят като сервитьори и персонал. Няма нищо лощо в това. Винаги трябва да има баланс.
17
6
 
4
 
! Отговори
Евроатланик преди 5 години
Трябва не виетнамци ,а араби , пакистанци,и от Бангладеш да се вкара евтина работна ръка
16
2
 
20
 
! Отговори
Хой преди 5 години
Виетнамците отдавна предпочитат Чехия, където се интегрират много по-лесно от тук и взимат поне 5 пъти повече пари. Забравете.
15
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей верно ли ! - значи ромите ще лежат а виетнамците ще бачкат.А българите да вървят на м..айната си ! - акъл море глава шамандура.
14
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виетнамците ще заемат нискоквалифицираната работа, но пак няма да има кой да работи като специалист. Това трябва да им е ясно на нашите работодатели. Никой няма да им работи на минималната заплата, отдавна свършиха тези времена....
13
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще дойдат те, вярвайте си. Няма да идат да работят в нормална държава, а точно при нашите робовладелци за 500 лева, да бе да. Ама мечтите са безплатни, нали така, г-да робовладелци?
12
3
 
11
 
! Отговори
Бойко Смит преди 5 години
Бойкономиксът дава фира.
11
5
 
16
 
! Отговори
унуфри преди 5 години
ще решат проблема с бездомните кучета
10
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито един от тези планове няма да се случи, в България хората на ръководни постове живеят в свой собствен свят.
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С една малка подробност, че въпросните виетнамци като видят за како става дума доста бързо ще се изнесат и тогава ще е забавно.
8
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак се почна с вицовете ! - Виетнам в момента е световна топ туристическа дестинация и хората живеят в пъти по-добре от нас.И за кво ще дойдат тука да бачкат ? - за смешните 600лв ли.Да бе да гледам че ще си счупят краката от бързане ! ХА ХА ХА
7
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се избият да дойдат виетнамците,чакайте хаха
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този на снимката мяза на Рейдън от Мортал Комбат.
5
4
 
33
 
! Отговори
пецата преди 5 години
хаха глупости от 1001 нощи
4
28
 
5
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
Това е добре, и е нормално при свобоедната пазарна икономика. Работникът е ресурс който се продава на пазара на труда, трябва да има конкуренция. Това ще даде възможност на бизнеса да си осигури по евтин работен ресурс и да реализира по-висики печалби.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли изненадани?
2
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За сведение, една прилична част от българите работят в Азия. Това са специалисти, оценени, добре заплатени и уважавани! В Азия уважението към човека е на първо място !
1
4
 
34
 
! Отговори
Луд преди 5 години
Тези, които емигрират и тези, които ще внасят са различни лица, с различни интереси. Едните искат нормално заплащане, а другите роби.