Виетнам - успешният продукт на социализма и капитализма

В страната се произвеждат 12 вида коли, има много компании
14 фев 2019 19:18, Екип на Bloomberg
34
Виетнам - успешният продукт на социализма и капитализма
Снимка: Pixabay

Виетнам е една от най-бързоразвиващите се напоследък страни в света. Само за миналата година външните инвестиции в страната са 39,5 млрд. долара. Това коментира инж. Симеон Димчев, председател на Българско дружество за приятелство с Виетнам, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Виетнам дели първо и второ място с Тайланд по износ на ориз, съобщи гостът. "В страната са намерили място всички големи многонационални компании. За изминалите 10 години всяка година се реализират по над 20 млрд. външни вложения. Там се произвеждат 12 вида леки коли. Политиката на правителството доведе до това страната да е незаобиколим стълб в Югоизточна Азия в един пазар от 650 млн. души, от които към 2024 г. около 40% ще бъдат средна класа", разкри още инженер Димчев.

През 2017 г. Световната банка определи, че през 2020 г. Виетнам ще бъде в редиците на развитите страни, като коригира прогнозите си за 2019 г., а до 2024 г. ще бъде индустриално развита страна, констатира гостът.

"В момента Виетнам има население от близо 100 млн. души. Населението е изключително трудолюбиво. Виетнам е страната, взела най-доброто от социализма и капитализма. През 2005 г. бе определена като пета страна в света за справяне с бедността. 65% от населението е до 35-годишна възраст. В някои райони все още има излишна работна ръка. Това води до износ на тази работна ръка, включително и към България. В момента само отделни фирми пробиват, но все още нещата не са изпипани в нормативно отношение. Готовност от страна на Виетнам има, а перспективите за сътрудничество с България в този аспект се подобряват".

Виетнам изнася и фермери за Африка, където обучават африканските граждани на земеделие, отбеляза председателят на Българското дружество за приятелство с Виетнам. "Образованието е на много високо ниво. При продажба на предприятие винаги държавата си запазва 51%, т.е. не се извършва пълна приватизация. Тези държавни средства се пренасочват към перспективните за страната отрасли, например за IT сектора. Отделя се внимание и на роботизацията", допълни той.

Някои тризвездни хотели във Виетнам съперничат по обслужване и обстановка на нашите петзвездни хотели, добави още Симеон Димчев. 

Вижте още от интервюто на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
бай Даньо преди 5 години
защо ми изтрихте коментара бе главанци с главанаци , сакън да не каже някой нещо добро за България то комай какво лошо може да се каже за Българиа сравнена с Виетнам!? Само давате трибуна нашенските диваци да се развихрят "наш ква корупция има в БГ"... Вие сте откачени бе диваци с диваци, ОТНОВО след всичките успехи на Виетнам е все още 3 ПЪТИ ПО-БЕДНА ДЪРЖАВА ОТ БЪЛГАРИЯ !!! Руски жалки слуги сте вие в това кафяво сайтче, всичко в Българиа е зле по-бедни сме от Замбия, нъл тъй!?
21
1
 
0
 
! Отговори
бай Ван преди 5 години
Правителствата са ни много на цвят, но до едно страхливи и глупави. Накараха умните да напуснат, а неуките да управляват в името на власта.Скоро няма да има нито работа, нито потребление, нито реформи и нито управляващи. Ниски заплати, ниско качество на продукти, свит пазар и мизерия.Резултатите по пътя: корупция и неравенство.
20
1
 
2
 
! Отговори
На РамбУ брат му преди 5 години
Единствената страна която САЩ не успя да демократизира , че се наложи после да праща бат Рамбо Холивудски да отмъщава . Направо ги разката виетнамчетата и после направиха филми за да покажат на цял свят .
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виетнам се развива, защото има огромна раждаемост и 90 милиона население, което е изключително нископлатено.При 7 милиона население, от което милион "неинтегрируеми", 2-3 милиона пенсионери и около 1 милион непълнолетни и учащи. Айде и тия, които работят в държавния сектор и колко останаха, че да привличат инвестиции? Не рядко останалите не са и кой знае какви ценни работници. Поне деца да правеха, а това явно най-малко от всичко го могат. Раждаемост няма никаква ако изключим "неинтегрируемите"
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С две думи работните места за мениджъри в България може да се наемат виетнамци както мениджъри в селското стопанство така и в хотелиерството, да така наистина може да се привлече работна ръка от там.И има логика как искат да наемат нашите работодатели работилници от Виетнам.При високо платените места може да бъдат привлечени.Макар че не си представям как борче собственик на хотел ще слуша съветите на виетнамски работник.Това определено ще бъде интересно.
17
1
 
9
 
! Отговори
Kalin72 преди 5 години
До АнонименБоже, боже, какъв пример за развита държава, да не се готвело по улиците, хахаха, смешно е, ако не жалко подобно мислене :)У нас като всеки има съдомиялна и пералня в къщи, развита държава ли сме, просперираща ли ??
16
7
 
9
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
Виетнам БПВ по паритет на покупателната способнаст на глава от населението 7 500$, съответно България 24 500$ - толкова за свръх развития Виетнам.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
онанистите дето направиха българия по силна от англия през 39 година изхвърлат минисидавайте щом ви доставя удоволствие гербави онанистчета
14
8
 
10
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Какъв комунизъм пък има във Виетнам бе другарю със завършен 3ти клас? Вземи да се ограмотиш, стига вече с тази червена простия - от 1986 във Виетнам е възприет китайския икономически модел в който пазарната икономика е водеща, нищо общо със сесесерски простотии!
13
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма на такива простотии, абсолютнина манипулация - Виетнам се развива, но това все още е една изключително бедна държава, по-официални данни 3 пъти по-бедна от България.
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
две констатации от реалист1. !!!През 1939 г. България е била икономически по силна от Англия. !!!!!!!!!!!!!-това може да го роди само измитата кратуната на гербав активист който онанира пред американското знаме2.Къде сме сега в дъното на тресавището.-е това е верно защото се вижда и с невъоръжено око
11
3
 
25
 
! Отговори
До Шишо преди 5 години
Недей дрънка глупости, от всички които идваха по тези ширини тези бяха най големите работяги!
10
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виетнамците смятат българите за мързеливи хора,на които не може да се разчита!
9
5
 
25
 
! Отговори
"властите" преди 5 години
*** България не може да се сравнява с трудолюбивите виетнамци. Само по престъпност може да ги превъзхождаме. Правят 12 вида коли а джуджето си фалира фирмата където се сглобяваха коли. В българия всичко се разграбва и унищожава.
8
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бодряша статия.Отворих тубата разгледах различни градове снимани с камери от туристи. Развита държава ли е когато хората готвят на огнища направо на улицата и продават манджа от казан на тротоарът?
7
3
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Тия пък да не видят нещо от наш Баце, и веднага копират, но още ни дишат прахта, ние сме 1 в Европа, Света, и нашия край на Галактиката. Ако не вярвате-четете официалните изявления на Баце и Компания.
6
12
 
24
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Във Виетнам властите не крадат както в България безнаказано. Освен това не са мързеливи като ***. През 1939 г. България е била икономически по силна от Англия. Къде сме сега в дъното на тресавището. Защото ни управляват корумпирани престъпници.
5
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айдеее и тия ни задминаха.......А едно време уж щяхме да стигаме американците, и да ставаме Швейцария на балканите.
4
2
 
32
 
! Отговори
АлиБаба преди 5 години
Прос народ слаба държава .На нас все някои ни е виновен .Ние сме си виновни защото ги търпим .Търпи всякакъв род ***.,червени сини гербери .Всички са един дол дренки,че и на всичко отгоре са със самочувствие пълни тъпоъгълници.
3
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е в комунизма, той спаси Виетнам от западно робство.