Дебели глоби грозят нашенци заради вили в Гърция

Властите съставят актове до 150 хил. евро - били незаконни
40
Дебели глоби грозят нашенци заради вили в Гърция
Снимка: архив, Ройтерс

Властите в Гърция съставят актове на българи с вили и преместваеми обекти в районите на Миродато, Мандра и Авдира под претекст, че са незаконни.

Поне 200 българи имат имоти в трите селища в района на Ксанти. Глобите варират от 15 до 150 хил. евро в зависимост от големината на обекта и строителните материали, които са използвани, пише "24 часа".

"Съставен ми е акт за 93 хил. евро. Двете постройки, които имам, са изцяло от дърво, малко желязо и гипсокартон. Няма една тухла и бетон. Имам разрешително и печат от архитект в Ксанти за строежа.

След като го приключих, дойдоха полицаи и сложиха белезници на мен и на 8 приятели, които ми помагаха в строежа, и ни закараха в ареста в Ксанти. Държаха ни 3 часа. След като ни пуснаха, на мен и на сина ми съставиха глоби за незаконно строителство от по 5 хил. евро. Обжалвам ги и водя дела”, разказва Севдалин Гюнелиев от Златоград.

“Четири месеца съм строил. Вложил съм към 200 хил. лв. Всеки ден минаваше полиция покрай строежа и нямаше забележки. Едва като завърших, започнаха проблемите. Всичко съм съгласувал с властите в Гърция”, добавя той.

“Има много голямо увеличение на глобите - преди бяха 30% от 600 евро/кв. м, а сега са 100% от 600 евро/кв. м. И всяка година след това плащаш 300 евро/кв. м глоба затова, че продължава да ти седи незаконната къща на мястото. Може само каравана или кемпер.

При 100 кв. м постройка плащаш 60 000 евро глоба и всяка следваща година по 30 000 евро глоба. Или трябва да я премахнеш, или да плащаш глобата”, обясни местен бизнесмен.

Изчисленията на Гюнелиев сочат, че българите трябва да дадат общо няколко милиона евро, ако не си бутнат постройките. Около 20 собственици вече са ги разрушили. Тогава глобата е около 500 евро.

Мъж от Смолян, след като научил размера на глобите, грабнал резачката и срязал на парчета вилата си. Остатъците събрал в камион и ги закарал в България във вид на дърва.

Според нашенци напрежението се провокира от местни политици, които всявали съмнения, че ползват имотите и правата върху тях незаконно.

Конкретно в Миродато алармата е била вдигната от политик от крайнодясната партия “Нова зора” и местна хотелиерка. Българите обаче признават, че строгите мерки не са само срещу тях, а и срещу гърци с подобни обекти.

Бдителността на строителните власти се повишила след множеството пожари през лятото в страната.

“Запознат съм с проблемите на собствениците на имоти в северната част на Гърция. Има промени в гръцкото законодателство, които засягат тези обекти. Когато са строени, условията са били други и не е имало проблем.

Разговарял съм с кмета на Ксанти и проблемът вече е поставен на ниво зам.-министри. Редно е да се каже, че строителните власти не делят обектите на български и гръцки - критериите са еднакви. Обектите може да останат в този вид само при промяна в гръцкото законодателство”, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов.

През 2011 г. е имало амнистия за такива имоти, които са узаконени чрез плащане на еднократна глоба. Сега, ако властите в Гърция обявят нова такава амнистия, вилите на българите може да останат без промяна в законодателството.

Според гръцкото законодателство поставянето на подвижни конструкции като каравани и всякакъв вид движимо имущество е позволено. Българите купили парцелите като земеделски площи и върху тях поставят от каравани до постройки с няколко апартамента вътре.

За включване в електромрежата и към водопроводи правили обединени молби, които депозирали пред съответните органи и са одобрени. Най-често собствениците на ваканционни имоти в района са купили земеделска земя от по 300-400 кв. м, върху която разполагат обектите си. 

Целият масраф им струвал от 15 хил. за каравана до 50 хил. евро за голям обект. В полето край Миродато на около 1-2 км от плажа има селище с над 50 вили, което напоследък оредява. Там са построени улици и паркинги. Собствениците направили спортни площадки. От уста на уста или през социалните мрежи българите намират клиенти у нас и отдават имотите си под наем. Цените им са доста по-ниски от тези на гърците, а почти винаги клиенти са им българи.

Данъчните власти у нас нищо не знаят за този бизнес и доходите им не се облагат.

При пълна заетост приходите от 2-3 стаи могат да стигнат 5-6 хил. евро на сезон. Отдаването под наем на тези подвижни вили също не е незаконно, ако се спази законната процедура като подписване на договор и деклариране на дейността пред съответните органи. Малцина нашенци обаче са го направили. Това дразни местните, тъй като разплащането е на ръка.

Българите обаче контрират, че районът в тази част на Гърция е бил непознат като туристическа дестинация и реално те са го разработили. Преди отваряне на ГКПП в Златоград и Маказа в Миродато е имало 20-ина чадъра на плажа. Сега в пиковите моменти през лятото са над 300.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека Гръцките Власти и Държавната Администрация дадат КРАЕН , ЖЕЛЕЗЕН И ТИТАНИЕВ УРОК НА БЪЛГАРИТЕ, КЪДЕ СЕ НАМИРАТ И НА КОЯ ЗЕМЯ ЗАСТРОЯВАТ и тровят екосистимата на Гръцката Държава и на Гръцките Граждани .


ЖЕЛЕЗЕН И ЯДРЕН УРОК .
31
4
 
3
 
! Отговори
Василлис Птолемеис преди 1 месец
Яко гонене на българи от Свещенните земи на Гърция..Видите ли българин- знаете какво да правите.
Ах ах ах ах ах, даи ми пушка само , даи даи даи .
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това изглежда са българи-помаци,затова са ги емнали гърците!
Нова зора са крайни фашисти,нацисти и не си поплюват,дори убиват хора,много от гърците дори ги мразят,заради фашистките им уклони.
Де факто Нова Зора хем са гръцка хем не са гръцка партия,а са част от друга западна организация.
29
2
 
9
 
! Отговори
Без съжаление преди 1 месец
Смятате, че в Гърция е като в Тиквостан. Та нали Тиквата Ви каза, да слушате иначе ще стане , като лошо в Гърция. Защо не слушате своя патрон.
28
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До бай Даньо

От 60-70 пъти слизания по гръцко, полицаи съм видял един път. Познай колко глоби имам...

Разправи сега колко е зле по техните морета...
27
4
 
14
 
! Отговори
БЧК преди 1 месец
Кога и у нас ще се пипа с твърда ръка ?
Има закон и се спазва от всички. А не гетата да се множат а безброй чиновници на заплата да си седят кротко из канцеларийте .
Бойко да гледа и да се учи от Ципрас !
26
10
 
18
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 месец
гърците на всяка крачка гледат да ни прецакат , то не бяха глоби по пътища, робско отношение към сезонни работници, смъртни присъди за авиационни грешки, блокади на границата без да сме страна във вътрешните им проблеми... омразата им към нас е патологична , и това въпреки че повече повод за омраза имаме ние след всичко за което имаме да си връщаме ... и пак българските главанаци бодро "инвестират" в Гърция щото е "все пак по хубаво от нашето ***" и сега изненадани !? ... ами ха честито
25
3
 
17
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Незнам поради какви причини ми изтрихте мнението? Кое Ви подразни уважаеми списващ статията? Това, че написах за бачкерите които слушат чалга по всяко време на деня? За мизерията от строителни отпадъци? За б:клуците изхвърлени на плажа от нашенските туристи? За това , че гърците няма да търпят тези неща? Да, това място е Миродато, което беше прекрасно преди две лета, но вече не е!
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слънчарски, искаш да кажеш че Ципрас е доверил на нашата дописничка пуснала статията, какво има предвид. Явно му е много близка и разбира изцяло намеренията на властта и ги разяснява из местни сайтове... Ми браво на момичето! Само да я подсетя когато Ципрас и доверява на ухо какво е намислил, нека тя да вади малко бг знаменце и да го развява. М?
23
8
 
26
 
! Отговори
Слънчарски преди 1 месец
До Анонимен №21

Ако прочетеш статията, ще разбереш, че не го правят от някаква грижа за природата и плажовете си, а за пари. Също и от завист, че тези, който си строят вилите там, ги дават под наем и гръцките хотелиери газ пикаят от това.
22
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на гърците! Не позволяват населените им места да станат бетон и асфалт.
21
6
 
8
 
! Отговори
гадове преди 1 месец
аз познавам айти специалист с вила в гърция. ама надут гад с много пари. хак да му е глобата.
20
8
 
32
 
! Отговори
Слънчарски преди 1 месец
Не какво мелите, че се спазвали законите в Гърция. Всичко от-до изглежда чист държавен рекет. Оставили ги да строят първоначално преди 10 години, ама видели, че българите си правят пари и почват да ги обявяват за незаконни тия къщи под претекст, че ставали пожари. Ама в района почти няма разтителност. А те все пак позволяват каравани и кемпери, от които най-често стават пожари. И накрая - уж са незаконни, ама не ги махат, а глобяват с по няколко хиляди евро годишно. Чист рекет е това.
19
12
 
20
 
! Отговори
Стратег преди 1 месец
Малякос-ципракос е много хитър и никога няма да позволи, българите да се възпозлват от ЕС и да си върнат териториите до Бяло море, закупувайки земи и строейки къщи и вили. не, само това, малякос-евракос, ще оберат до шуш парите на бългаирте, инвестирали много глупаво в гръцката икономика. Гърция ще я разрушим, само, когато натопим подковите на конете си в Бяло море.
18
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам познат там с купено място, бетинорано място сложени два фургона, прекарана вода и ток, ходи когато си поиска да си почива, близо до морето е. Обаче... Ами няма хора от маалата, които да берат, имат си закони там и една тънка телена мрежа спира крадците.
А тук комунистите учеха, че няма частна собственост и направиха така, че и до днес да няма частна собственост в България.
17
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аз знам при нашите едни постройки които са незаконни и никой не ги глобява и не ги кара да ги махат!
даже НИЕ плащаме за да се махат по 1-2 от гето, прощавайте, квартал.
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къв го държaт там а....
15
6
 
43
 
! Отговори
Учуден преди 1 месец
Чудя се как там може да се спазват законите, да работи полиция, съд и да има глоби и наказани .... а тук не?
Някой може ли да ми го обясни?
14
11
 
20
 
! Отговори
ЦРНИЯ ГРЪК преди 1 месец
ДО 4:ИСТИНСКАТА НИ РОДИНА Е В АФРИКА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕТИОПИЯ,СУДАН,ЕРИТРЕЯ,ЕГИПЕТ!!! БАЛКАНСКАТА ГРЪЦКА ЗЕМЯ Е НА БЪЛГАРИТЕ,АЛБАНЦИТЕ,ТУРЦИТЕ!!!! ГЪРЦИТЕ СМЕ ОТ АФРИКА!!!!
13
16
 
16
 
! Отговори
Активист на БКП преди 1 месец
Продължавайте да храните малаките...