Стратегическата идея на Ердоган, канабисът и торбичките на мама

Турски медии все по-често превъзнасят лечебните свойства на конопа
27 фев 2019 20:15, Елка Василева
53
Стратегическата идея на Ердоган, канабисът и торбичките на мама
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турският президент Ердоган си има нова любима тема - канабисът. Идеята му: Турция да започне отново да отглежда коноп и така да си върне "зеленото съкровище", което навремето било изкоренено по волята на нейните врагове.

Турция иска отново да отглежда канабис (коноп). Това е очевидно най-новата стратегическа идея на президента Ердоган, пише Дойче веле. „Аз съм родом от Ризе. А там навремето се отглеждаше коноп. От конопа се правеха дори долни фланелки, защото той много добре попива потта", каза президентът на среща със свои съпартийци в Анкара. Главният му аргумент обаче се въплъщава в… пазарските торбички от коноп.

От 1 януари тази година Турция въведе задължителна цена на найлоновите торбички в магазините - сега те струват около 4 евроцента, като целта е да се намали употребата на найлонови торбички, за да бъде ограничено замърсяването на природата.

"Моята майчица сама ги плетеше"

Най-новият план сега е да се произведат милиони платнени торбички и мрежички, които да бъдат раздадени на народа - най-вече в рамките на предизборната кампания. Защото през март в Турция предстоят местни избори. В тази връзка спомените на Ердоган продължават така: „Моята майчица сама си плетеше мрежичките за пазар, с които ходехме на покупки. Когато се изцапваха, ние ги перяхме и пак ги използвахме".

Но сякаш не става дума за само конопени торбички и мрежички. Близки до правителството медии все по-често превъзнасят лечебните свойства на конопа и неговата приложимост в най-различни области. "Зеленото съкровище на Турция", както го нарича Ердоган, за жалост било изкоренено по волята на "враговете на Турция", които се престрували на приятели.

Всеки турчин начаса се сеща за кого говори президентът: за Запада, разбира се, и в частност за САЩ. Защото е факт, че през миналия век насажденията от коноп в Турция бяха унищожени именно под западен натиск - заради производството на хашиш, който се извлича от женските растения.

Ахмед Аталък, шеф на истанбулската Камара на аграрните инженери, припомня, че в Турция канабис се е засаждал още преди близо 4000 години. И тъй като в момента държави като Китай и Канада започват сериозно да развиват отглеждането на коноп, Турция не бива да изостава, предупреждава Аталък, цитиран от германския вестник "Зюддойче Цайтунг".

Назад към канабиса

Вече е налице и пилотна програма за отглеждането на канабис в 20 турски провинции, съобщава вестник „Ди Велт". Един турски мозъчен тръст дори е създал свой собствен Институт за конопа, който от години проучва отглеждането на това растение. Учените от института са предложили на правителството първоначално да се засаждат площи с канабис, от който не може да се извлича наркотично вещество, но който има добро приложение в текстилната и в хартиената промишленост. Тези отрасли, както и много други, пострадаха силно от валутната криза и увеличаващите се цени на вносните суровини.

Условията за отглеждане на канабис в Турция бяха либерализирани още през 2016 година, но селяните и до днес са крайно предпазливи. Поради простата причина, че досега са чували за канабис единствено покрай операциите на армията срещу нелегалните конопени плантации на забранената Кюрдска работническа партия, за която търговията с дроги е важен източник на приходи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
17
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
До:8-Снощи олимпийската вицешампионка Йорданка Благоева разказваше в едно шоу как като малко дете е помагала за отглеждането и преработката на коноп в своето семейство. А маковото семе се използваше в сладкарството и хлебопроизводството.Спомням си,че имаше кифли с маково семе.
12
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция се появи преди 100 години, ама отглеждали канабис още преди 4000 години.... Посмали малко, ***
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тука в Шопско са гледали много коноп. Баба ми е разправяла как са го киснели в топИла и са чукали гръстници. 20-те години, златни времена...
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
цигарка като пура ама за левче , както тия от джамейка пафкат и тва е само на закуска !!!бг мафията да духа супата, ей мафиоти всички ще изгниете в ада, прокълнати сте задеро окрадахте хората и ги тормозите!!! Бог ще ви въздаде справедливо на всички и никои няма да избяга от възмездиеро си !!!!Бог бди, пази и обича България и Българите, ние сме негови чада и ще ни помогне!сами ще се избият политиците и мафиотите!!!
9
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво е да пафкат сериозно защото като се напушат няма да си мислят за война и ще им се отвори задръстеният мироглед от религията им дето е измислена от някакъв който не може да си представи нашето време.Какво мисли Мохамед за трона на Алах?Нали според тяхната религия Алах седи отгоре на Земята? Сега ако му кажат че "отгоре на Земята" седи облакът на Орт и той е толкова голям че дори нещо което се движи със скорост 5 млн.км на ден ще му трябват 2500 год за да го прекоси оня ще изперка тотално.
8
0
 
20
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 5 години
Майка ми е разказвала че в Дупница са садили Коноп и Мак .Държавата е изкупувала реколтата - това е било през 1955 година .Даже ми обясни как на Мака са рязали плода и са забирали сока за Кока .Пиша го за да знаят Младите че Дрогата расте навсякъде , билка е . Но сега само САЩ имат Лиценз за продажба , а в България се наказва с 15 години Затвор за отглеждане .
7
3
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
С мене ли спориш *** мъpлo, щото ако е така...то имаме проблем
6
4
 
1
 
! Отговори
Тревичко преди 5 години
Канабисът да се забрани, само твърди дроги!
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е изключително сериозна новина! Нека всеки сам се досети дали подобно нещо ще се чуе от устата на който и да е било български действащ управник! За възможностите на конопа като суровина и икономически отрасъл някои държави могат да си отстояват позициите, а други мълчат и само отчитат дейност!
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
айде почна се, до няколко години бг мафията ще фалира, яко внос на тревица се задава, ше пафкате до насита и евтинко!!! ама радвайте се щото бг управниците тия гадните сега те печелят от нелегалната трева и ако е евтина тревата и от турция, ми задава се преразпределение на пазара за дрога и фалити за гадните бг управници!! така им се пада а ние ще пафкаме до зори ;-)
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Zapada zabranqva konopa na drugite za da pe4elqt te zapadnqcite ,Erdogan e prav
2
4
 
21
 
! Отговори
bre преди 5 години
Бат'Ердоган почва да ми харесва,по-малко да се занимава с разширяване на територията с военни средства,повече да мисли за Турция като естевствен икономически лидер на Мала Азия и Балканите............
1
17
 
6
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Тоя па, не энае вече кво прави эавалията. В невидение е, човекот еии