Само шест държави в света са дали равни права на жените с мъжете

Това са Белгия, Дания, Франция, Латвия, Люксембург и Швеция
Обновена: 3 мар 2019 21:14 | 3 мар 2019 21:10, Нели Христова
72
Само шест държави в света са дали равни права на жените с мъжете
Снимкa: Reuters

Промяната, към която всички феминистки организации се стремят се случва, но с изключително бавни темпове.

Само в 6 държави в света жените имат равни права с мъжете, съобщават от Световната банка. Това са Белгия, Дания, Франция, Латвия, Люксембург и Швеция.

Все пак за десет години има напредък, тъй като тогава държавите, в които нежният пол е равен на силния по серия от икономически фактори е кръгла нула. Ала темпото е изключително бавно - жените ще имат напълно равни права с мъжете по цял свят едва през 2073 година.

Засега само още една държава е на път да се присъедини към този списък. Франция все повече подобрява политиките си относно домашното насилие и налага солидни наказания за сексуален тормоз на работното място.

Но от другата страна стоят държавите от Близкия Изток, които отбелязват едва 47 точки в изследванията на Световната банка. Това значи, че те дават на жените дори по-малко от поливината права, които имат мъжете.

Световният процент се равнява на 74,71, което е близо с 4 точки повече в сравнение с изследванията преди 10 години, като отделно САЩ имат 83,75 точки, Великобритяния 97, а Германия 91.

Според някои изследвания, премахването на разликата между половете ще доведе до увеличаване на световното БВП с 28 трилиона. Почти колкото комбинираното БВП на САЩ и Китай.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако премахнем неравенството икономиката на България тутакси ще стане 1 трилион $.
61
0
 
8
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
Интересна тема. Винаги е актуална в Германия.Аз лично съм възпитаван да не деля работата на мъжка и женска. Вкъщи всеки помага с каквото може в момента и така се разбираме прекрасно.Иначе да, за еднакъв положен труд, възнаграждението трябва да е еднакво!Достъпът до пазара на труда трябва също да е еднакъв и за двата пола, а не като у нас дори в обявите да стоят претенции мястото за мъж ли е или за жена без дори да си видял автобиографията!В Германия винаги има M/F Mann oder Frau - М/Ж
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако съдим по последните феминистки филми жената има право да стане киборг и да си пренесе мозъка в ново безполово механизирано тяло и да почне да се състезава на кънки и да гони топката. естествено че като си занемари тялото на 40 и стане на кюфте неиният мъж ще си търси 20 годишна. да не говорим че ако до 20 си ляга с когото иска изобщо не бих я погледнал. какво им пречи да са в перфектна форма и ако не са уцелили генетичната лотария поне да си знаят цената която искат за достъп до в.агината.
59
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя затова Швеция писна от Афганистан и сирийци, защото жените им имат права...и имат правото да бъдат изнасилвани по улиците по домовете си и дори като са доброволни работнички в лагерите им...
58
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, правата на жените в БГ -до 20 да си ляга с който иска, до 30 да ражда и прави дом, до 40 да обслужва всички...на 50 има правото да й писне за малко, понеже на 60 има правото да е баба и да гледа внуци... Това еА мъжете в БГ имат правото, да си намерят глупачка, която да е цял живот с тях...докато не им се прииска на 40 да си купят ферари и да я сменят с 20 годишната й версия...в която са се влюбили...но тя вече не е, понеже е твърде изморена...и не чака нищо, освен увехнало цвете на празник
57
1
 
5
 
! Отговори
XuTbp5bp преди 5 години
Гошу, не знам на ресторант колко жени си водил и си третирал като равни, ама ходи прочети за симптома на белият рицар преди да е късно.
56
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всички тези държави ще бъдат шериатски държави до 100 години тъй като жените отблъскат мъжете с овластеното си поведение и не раждат деца, а просяците не могат да избират, във всяка ситуация е редно да се провери кой просякът. кой е в позицията да иска да му се исвърши услуга за която не може да заплати и има нереалистична представа за това какво ще получи.
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГoшуДа,даже в Германия набира популярност парти на зоофили.Искат да има и *** животни.Ами тия дето ходят спонсорирани от държавата в училища и карат децата да се целуват и опипват.Само еднополово за да откривали скритата си хомосексуалност.Мисля беше тва в Норвегия или Швеция и май Канада.
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето това (предишното) са правата на жената-майка, затова като родиш едно дете, вече не желаеш да раждаш второ, понеже не ти мърдат 10 години "неплатено майчинство" по неволя, а после минаваш в графата застаряващ безработен кадър...на 36 години...
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правата на жените в България никога няма да са равни щом могат шефа ти да те "напусне" по взаимно съгласие, понеже си жена и си забременяла (и смятате да си имате детето, с мъжът ви). Щом шефа ти взима парите от НОИ за 1 година майчинство и с тях си покрива фирмените загуби, вместо да ти ги преведе и после те вика само да му се разпишеш, че уж си ги взела. Щом никой вече не иска да те наеме, защото детето ти е малко...а държат 20год.ти заместничка, за да мине законовият срок и да те уволнят..
52
5
 
14
 
! Отговори
гио преди 5 години
не знам в България да има дискриминация спрямо жените относно права и ако погледнем в историята ни жените винаги са имали права, та те дори са били и част от армията ни от аспарухово време.Що се отнася до мен всичко зависи от личностните качества на човека и това може или не може да върши нещо, а не какъв е по пол и принадлежност. Това да има квота само ще влоши качеството и няма да доведе до нищо хубавоТова, че дръги други народности са си изнасилвали и биели жените си абсолютно техен проблем
51
9
 
13
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Някой от коментарите са потресаващи. После защо сме такава нация. Един иска да ги бие и ***, друг да са му прислужници като Жануария в кухнята, трети пък направо бълнува с отворени очи - искали да правят секс с животни пред малки деца. Много некачествен и лош е материала, прав е Бойко. А случайно да ви е хрумнало, драги ми НЕджендъри "мъже", че може да се отнасяте към жените като с равни? ДА се разхождате с тях, да ги уважавате и обичате? Да ходите на кино и ресторант и да си говорите с тях?
50
2
 
8
 
! Отговори
до баба мара преди 5 години
Не всичко е така , както е писано или изглежда. На много места заплащането не е равно.Най- често мъжете вземат повече от жените , особено в частния сектор.
49
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 51Не, мъжете не сте по-умни.Но принципно съм против абсолютното равенство на половете, защото просто природата ни е направила различни.И не смятам, че е работа на мъжа ми да ми готви и да гледа децата, но и не смятам, че работата ми е до печката и не ставам за нищо друго.Истината е някъде по средата - права да, равенство - това е налагане на джендърски идеологии.Затова светът изтрещя, мъжете избиват комплекси с насилие, а жените спряха да раждат, заради кариера.
48
6
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
а къде е българия ние сме изравнени по права образование заплата с мъжетекакви ги измислят безделниците от сбанка
47
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Признахме ли жените за хора. Признахме ги. Имат ли хората по закон равни права. Имат. Я явно някой иска да е по- равен пак.
46
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следствието е едно общество което няма да изкара и едно поколение защото води до застаряване и морална деградация. Посочените държави са в пълен упадък който се маскира с внос на работна ръка от третия свят и източна европа - това няма да продължи дълго поради качеството на вносния материал - по добре да си бяха оставили жените в къщи да гледат децата а не да си монтират к.у.рове....
45
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откровено лъжлива статия.Жените в Бг имат дори повече права от мъжете.Световната банка дава за пример някакви джендърски държави пълни с *** които искат да правят секс с животни пред малки деца за да ги обучавали сексуално.Тва са тотално изтрещели хора -само за секс си мислят и как да обърнат резбата и да станат брадати мъже по токчета и къси полички.
44
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко жени-Нобелови лауреати познавате???Ще ви кажа колко са..............броят се на пръстите на двете ръце...........около 10!!!Мъжете сме по-умни.................никога няма да бъдете равни с нас!!!Мястото на жената е в кухнята и да гледа децата!!!!
43
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко жени-гении познавате?Аз не познавам нито една такава жена!!!!